Kupiłem głośniczek z:
DeepSeek XiaoZhi AI Robot (coś zdrożał bo było 65zł).
Działa asystent ai deepseek lub qwen. Link do ubogiej dokumentacji:
DeepSeek XiaoZhi AI Voice Chat Robot BOX ESP32-S3 Development Board 1.28 inch Round LCD 1.28inch TouchScreen N16R8
Można wgrać esphome:
xiaozhi-esphome/devices/Spotpear Balls at main · RealDeco/xiaozhi-esphome · GitHub
i dodać do HA jako asystent głosowy. Działa bardzo fajnie.
edit: Można też zintegrować z HA przez serwer MCP, wtedy działa AI i można sterować głosowo:
GitHub - mac8005/xiaozhi-mcp-ha: A Home Assistant Custom Integration (HACS) that connects Xiaozhi ESP32 AI chatbot to Home Assistant via MCP
Generalnie powiem tak… Zrobiłem w zeszłym roku asystenta podobnych gabarytów bo mieścił się w obudowie głośnika Lenovo K3 i korzystał z jego całkiem niezłego głośniczka i większość opinii była typu: spoko ale tylko jeden głośnik, nie ma przycisków, dźwięk lipa itp. minęło kilka miesięcy pojawił się asystent z mikro wyświetlaczem i nagle cały świat oszalał i nikomu już nie przeszkadza jeden, marnej jakości głośniczek i zabawkowy kształt…
Podsumowując: ludziom nie dogodzisz ![]()
- Cena czyni cuda.
- Patrz 1.
- Dla wielu samodzielne lutowanie i cała dłubanina związana z DIY z wielu przyczyn jest nie do przeskoczenia (brak czasu, narzędzi czy materiałów, bądź względna trudność w ich skompletowaniu, swoją drogą zawsze DIY wychodzi drożej niż modyfikacja programowa jakiejś taniej masówki)
- I wcale cały Świat nie oszalał

Twój temat o astystencie głosowym śledziłem ale tak jak napisał @szopen brak czasu kieruje nas do gotowych rozwiązań, chociaż często nie są one idealne…
Przekazuje mój konfig ESPHome do tego urządzenia. W pierwszej wersji zainstalowałem to co zrobił RealDeco
Mam wersje V2.
Z wersji RealDeco zostawiłem konfigurację ekranu, pinów itd… a resztę uprościłem i oparłem na LVGL. Dodałem wygaszacz i antiburn. Generalnie działa Ok, w mojej konfiguracji VA z Open AI. Powinienem jeszcze dodać stan akumulatora, ale u mnie jest podłączony do zasilania, więc średnio mi potrzebne (sensor zostawiony w yaml). Temat całkowicie świeży, bo dzisiaj rano skończyłem, więc nie testowany długoterminowo, czekam też na uwagi.
Dodaje folder z obrazkami - te obrazki to najważniejszy element urządzenia ![]()
image.zip (275,6 KB)
voice-kuchnia.yaml.zip (9,5 KB)
Biorąc pod uwagę to, że komponent wyświetlacza ILI9xxx jest przestarzały
Warning
This component has been made redundant since this class of displays is now supported by the MIPI SPI Display Driver. This component may be removed in a future release.
sugeruję migrację na MIPI SPI, który też obsługuje wyświetlacze GalaxyCore GC9A01A oraz Sitronix ST7789V (i w ogóle wszystkie obsługiwane dotychczasowym sterownikiem ILI9xxx), więc migracja powinna być bezproblemowa.
Wyświetlacze TFT/IPS nie wypalają się w zauważalny sposób na przestrzenni przynajmniej kilku lat użytkowania (tak jak się to dzieje z OLED w bardzo krótkim czasie - już rzędu kilku miesięcy), więc w ogóle nie wymagają zaawansowanej ochrony przed wypaleniem.
(by nie były to słowa rzucone na wiatr - osobiście testowałem wyświetlanie ciągłe statycznej treści na wyświetlaczu FP-114H01A bazującym na ST7789V przez ponad 3 lata i nie występują po takim czasie żadne zauważalne zmiany w działaniu pikseli, natomiast skoro już jest mechanizm antiburn, to bym go zostawił, bo potencjalnie na przestrzeni rzędu 10-20 lat ciągłej pracy wypalenie może się jednak ujawnić, chociaż szczerze mówiąc wątpię w trwałość innych komponentów by taki przebieg był realny do osiągnięcia)
Natomiast jedynym elementem który się istotnie zużywa w TFT jest ich podświetlenie LED, więc w ramach wydłużania żywotności wystarczy gasić/przyciemniać podświetlenie.
Podmienione - bez problemu, dzięki