Tani asystent głosowy - DeepSeek XiaoZhi AI Robot

Kupiłem głośniczek z:
DeepSeek XiaoZhi AI Robot (coś zdrożał bo było 65zł).
Działa asystent ai deepseek lub qwen. Link do ubogiej dokumentacji:
DeepSeek XiaoZhi AI Voice Chat Robot BOX ESP32-S3 Development Board 1.28 inch Round LCD 1.28inch TouchScreen N16R8
Można wgrać esphome:
xiaozhi-esphome/devices/Spotpear Balls at main · RealDeco/xiaozhi-esphome · GitHub
i dodać do HA jako asystent głosowy. Działa bardzo fajnie.
edit: Można też zintegrować z HA przez serwer MCP, wtedy działa AI i można sterować głosowo:
GitHub - mac8005/xiaozhi-mcp-ha: A Home Assistant Custom Integration (HACS) that connects Xiaozhi ESP32 AI chatbot to Home Assistant via MCP

2 polubienia

Generalnie powiem tak… Zrobiłem w zeszłym roku asystenta podobnych gabarytów bo mieścił się w obudowie głośnika Lenovo K3 i korzystał z jego całkiem niezłego głośniczka i większość opinii była typu: spoko ale tylko jeden głośnik, nie ma przycisków, dźwięk lipa itp. minęło kilka miesięcy pojawił się asystent z mikro wyświetlaczem i nagle cały świat oszalał i nikomu już nie przeszkadza jeden, marnej jakości głośniczek i zabawkowy kształt…
Podsumowując: ludziom nie dogodzisz :upside_down_face:

3 polubienia
  1. Cena czyni cuda.
  2. Patrz 1.
  3. Dla wielu samodzielne lutowanie i cała dłubanina związana z DIY z wielu przyczyn jest nie do przeskoczenia (brak czasu, narzędzi czy materiałów, bądź względna trudność w ich skompletowaniu, swoją drogą zawsze DIY wychodzi drożej niż modyfikacja programowa jakiejś taniej masówki)
  4. I wcale cały Świat nie oszalał :upside_down_face:
1 polubienie

Twój temat o astystencie głosowym śledziłem ale tak jak napisał @szopen brak czasu kieruje nas do gotowych rozwiązań, chociaż często nie są one idealne…

Przekazuje mój konfig ESPHome do tego urządzenia. W pierwszej wersji zainstalowałem to co zrobił RealDeco
Mam wersje V2.
Z wersji RealDeco zostawiłem konfigurację ekranu, pinów itd… a resztę uprościłem i oparłem na LVGL. Dodałem wygaszacz i antiburn. Generalnie działa Ok, w mojej konfiguracji VA z Open AI. Powinienem jeszcze dodać stan akumulatora, ale u mnie jest podłączony do zasilania, więc średnio mi potrzebne (sensor zostawiony w yaml). Temat całkowicie świeży, bo dzisiaj rano skończyłem, więc nie testowany długoterminowo, czekam też na uwagi.
Dodaje folder z obrazkami - te obrazki to najważniejszy element urządzenia :slight_smile:
image.zip (275,6 KB)
voice-kuchnia.yaml.zip (9,5 KB)

Biorąc pod uwagę to, że komponent wyświetlacza ILI9xxx jest przestarzały

:warning: Warning

This component has been made redundant since this class of displays is now supported by the MIPI SPI Display Driver. This component may be removed in a future release.

sugeruję migrację na MIPI SPI, który też obsługuje wyświetlacze GalaxyCore GC9A01A oraz Sitronix ST7789V (i w ogóle wszystkie obsługiwane dotychczasowym sterownikiem ILI9xxx), więc migracja powinna być bezproblemowa.

Wyświetlacze TFT/IPS nie wypalają się w zauważalny sposób na przestrzenni przynajmniej kilku lat użytkowania (tak jak się to dzieje z OLED w bardzo krótkim czasie - już rzędu kilku miesięcy), więc w ogóle nie wymagają zaawansowanej ochrony przed wypaleniem.
(by nie były to słowa rzucone na wiatr - osobiście testowałem wyświetlanie ciągłe statycznej treści na wyświetlaczu FP-114H01A bazującym na ST7789V przez ponad 3 lata i nie występują po takim czasie żadne zauważalne zmiany w działaniu pikseli, natomiast skoro już jest mechanizm antiburn, to bym go zostawił, bo potencjalnie na przestrzeni rzędu 10-20 lat ciągłej pracy wypalenie może się jednak ujawnić, chociaż szczerze mówiąc wątpię w trwałość innych komponentów by taki przebieg był realny do osiągnięcia)

Natomiast jedynym elementem który się istotnie zużywa w TFT jest ich podświetlenie LED, więc w ramach wydłużania żywotności wystarczy gasić/przyciemniać podświetlenie.

1 polubienie

Podmienione - bez problemu, dzięki