Cześć
Przerabiam nawilżacz powietrza. Zastosowałem moduł D1mini i chcę za jego pomocą odczytywać stan kontaktronu informujący o braku wody.
To jest moja pierwsza styczność z Tasmota, skonfigurowałem tak jak na screenie ale nie mam nigdzie stanu przełącznika ani na stronie www modułu z tasmotą ani w encjach HA.
HA zintegrowałem za pomocą dedykowanej integracji, Przekaźnik jest widoczny i mogę nim sterować w HA
Integracja Tasmota w HA ?
Parametr SetOption19 0
ustawiony w konsoli tasmota ?
Once you configure the Home Assistant integration every new Tasmota device with SetOption19 0
set will be discovered automatically.
MQTT skonfigurowane w Tasmota ?
Kolega @Robert ma już ten moduł w HA , więc raczej MQTT musiał konfigurować, pytanie jest o stan samego przełącznika , do którego zapewne chce podłączyć czujnik poziomu wody.
Trzeba w konsoli zmienić opcję tego przełacznika, czyli wpisujemy SwitchMode1 15 i zatwierdzamy, po tej zmianie każda zmiana stanu tego przełacznika, zostanie potwierdzona wysłaniem wiadomości “switch1 on, lub off”
Po tej zmianie sterowanie przekaźnikiem 1, będzie możliwe tylko z poziomu HA, lub interfejsu Tasmota, przełącznik nie będzie sterował tym przekaźnikiem
Dziękuje za informacje.
Nie wiedziałem że żeby używać przycisku trzeba też mieć przekaźnik.
Ten przekaźnik podłączony do GPIO0 to służy do sterowania włączaniem i wyłączaniem urządzenia.