Tasmota łączy z HA ale on jej nie widzi

Witam wersja HA która mam zainstalowana
Zrzut ekranu 2024-02-24 o 18.19.04

Mam problem z wykrywaniem prze HA taśmowy primo tego ze liczy nie z serwerem mqtt może kilka screenom żeby było łatwiej stwierdzić w czym może być problem

Zrzut ekranu 2024-02-24 o 18.24.37

Oto moja konfiguracja i logi z mosquito szukałem i przeglądałem sporo stron w internecie

w konsoli w tasmocie próbowałem wpisywać SetOption19 1 i 0 żadnego efektu wg logow liczy nie ale system go nie widzi gdzie szukać problemu?

Witamy na forum.

Prośba aby czytać to co się napisało i postawić się w roli czytelnika forum. Twoje zdania nie są do końca zrozumiałe dla mnie. A brak interpunkcji i przekręcone słowa są oznaką niedbalstwa i braku szacunku dla czytelników.

Zamieściłeś na szczęście sporo informacji wstępnych w postaci sceean’ów i można pokusić się o diagnozę problemu. Pobieżnie spoglądając wydaje mi się, że za dużo na zmieniałeś w ustawieniach MQTT, w karcie Tasmota. Zobacz jak to wygląda u mnie:

Masz w integracji MQTT włączone dodawanie nowych encji?
Możesz pisać w miarę po polsku?

szczerze to nie wiem gdzie tego szukać dopiero zaczynam przygodę z HA

Czy dodałeś integrację Tasmota?

tak jest zainstalowana

Proponuję zaktualizować Tasmota i pozostawić domyślnie SetOption 0.

Tego zdania nie rozumiem ni w ząb… Urządzenie Tasmota jest wykrywane i pojawia się w HA?

Tłumaczę:
Mam problem z wykrywaniem przez HA tasmoty pomimo tego, że lączy się z serwerem mqtt

Tłumaczone gofrownicą.

chodzi o to ze mqtt nie widzi wiadomości które wysyła mu Tasmota w logach mosquito widać ze Tasmota łączy się bez żadnego błędu

Tasmota w konsoli tez wyświetla ze wysyła komunikaty

ale nie wykrywa urządzeń nie przyjmuje wiadomości?

a jak zmienisz w ten sposób

DVES_%06X
tasmota_%06X
%prefix%/%topic%/

Samo połączenie nie wystarczy. HA nasłuchuje wiadomości na temacie tasmota/discovery i dopiero prawidłowy komunikat pozwala automagicznie tworzyć encje urządzenia w HA. Więc jeśli zmieniasz tematy (topic), w konfiguracji MQTT w zakładce urządzenia Tasmota, na inne niż słucha HA, to nigdy nie zadziała mechanizm auto discovery MQTT. Zmień Topoc i Full topic na domyślne, jakie są od początku po wgraniu Tasmota.

1 polubienie

nadal to samo żadnej zmiany mqtt explorer jeszcze nie w moja wiedzą

Nie pisz posta pod postem, można i trzeba je edytować.

Zaznacz kod z konsoli i wklej odpowiednio na forum, bo jak widać poniżej - nic nie widać (a jestem przed monitorem, nie smartfonem). Już na pewno nikt z takich obrazków nic nie będzie przepisywał (gdyby była taka potrzeba).

Silnik forum jest ten sam co na oficjalnym https://community.home-assistant.io/ i warto zapoznać się z tymi ikonkami:
image

Działa też dobrze adresacja dla konkretnego użytkownika po znaku @

log - Pastebin.com log z tasmoty

Czy zrobiłeś zmiany w zakładce konfiguracji MQTT, tak jak sugerowaliśmy?