Mam problem z wykrywaniem prze HA taśmowy primo tego ze liczy nie z serwerem mqtt może kilka screenom żeby było łatwiej stwierdzić w czym może być problem
Prośba aby czytać to co się napisało i postawić się w roli czytelnika forum. Twoje zdania nie są do końca zrozumiałe dla mnie. A brak interpunkcji i przekręcone słowa są oznaką niedbalstwa i braku szacunku dla czytelników.
Zamieściłeś na szczęście sporo informacji wstępnych w postaci sceean’ów i można pokusić się o diagnozę problemu. Pobieżnie spoglądając wydaje mi się, że za dużo na zmieniałeś w ustawieniach MQTT, w karcie Tasmota. Zobacz jak to wygląda u mnie:
Samo połączenie nie wystarczy. HA nasłuchuje wiadomości na temacie tasmota/discovery i dopiero prawidłowy komunikat pozwala automagicznie tworzyć encje urządzenia w HA. Więc jeśli zmieniasz tematy (topic), w konfiguracji MQTT w zakładce urządzenia Tasmota, na inne niż słucha HA, to nigdy nie zadziała mechanizm auto discovery MQTT. Zmień Topoc i Full topic na domyślne, jakie są od początku po wgraniu Tasmota.
Zaznacz kod z konsoli i wklej odpowiednio na forum, bo jak widać poniżej - nic nie widać (a jestem przed monitorem, nie smartfonem). Już na pewno nikt z takich obrazków nic nie będzie przepisywał (gdyby była taka potrzeba).