Posiadam mały zestaw paneli fotowoltaicznych, który służy tylko do grzania wody. Do pomiaru ilości wygenerowanej energii używam modułu Sonoff POW R2 z wgraną Tasmotą. Skonfigurowałem dashboard wykorzystując encję ENERGY Total i na wykresie ładnie rysuje się ilość wyprodukowanej energii z podsumowaniem. Niestety na koniec dnia kiedy zanika zasilanie i Sonoff się wyłącza, dashboard wykonuje niezrozumiałą dla mnie operację i dodaje na końcu wykresu sumę całej dobowej energii z wartością ujemną. W efekcie suma wynikowa wynosi 0. Mogę odczytać ilość energii biorąc pod uwagę tą ujemną wartość, ale nie tak to powinno chyba wyglądać. Załączam przykładowe wykresy. Jeden prawidłowy, a drugi z dodaną wartością ujemną. Jakiś pomysł jak to rozwiązać?
- Nie wyłączać Sonoff.
- Stworzyć w HA własny licznik kWh na podstawie mocy odczytanej z Sonoffa.
- Sprawdzić czy tasmota pobiera (ustawia ) poprawnie czas.
- Sprawdzić czy po zaniku zasilania pamiętana jest energia.
Zwykła Tuya, moja konfiguracja (dostosowanie)
total_increasing
(Tłumaczenie)
Podobnie jak suma, z tym zastrzeżeniem, że stan reprezentuje monotonicznie rosnącą dodatnią sumę, która okresowo wznawia liczenie od 0, np. dzienna ilość zużytego gazu, tygodniowe zużycie wody lub zużycie energii w ciągu całego życia. Statystyka skumulowanego wzrostu wartości czujnika od pierwszego dodania jest aktualizowana co 5 minut. Spadek wartości jest interpretowany jako rozpoczęcie nowego cyklu licznika lub wymiana licznika.
Zródło:
>total_increasing
Zmieniając przez customize.yaml
Otrzymuje:
A że wartość jest dodawana tylko przyrostowa (total_increasing
)
Dziękuję za wskazówki. Będę próbował, jednak muszę zaznaczyć, że nie da się nie wyłączać sonoffa. Żeby mierzył energię z paneli musi być z nich zasilany, a po zachodzie słońca brak energii do zasilania. Podpowiedzcie tylko, czy problem leży w oprogramowaniu Tasmota, czy w algorytmie HA?
Problem jest raczej w tym, że do statystyk używasz licznika którego okresowo nie ma.
Jeśli w HA utworzysz osobny licznik za pomocą calki Riemanna na podstawie odczytywanej mocy (nie energii) i to jego użyjesz do statystyk problem się rozwiąże.
Utwórz na próbę takiego pomocnika, będziesz mógł później porownać jakość pomiarow w historii. Tak jak napisał @krskrab wykres musi być ciągły i tylko rosnący.
Mam podobny problem z jednym z gniazdek. Gniazdko prąd na zawsze ale często się restartuje w sieci wifi i przez to (chyba) też mam błędy na wykresie. Można to jakoś poprawić w ustawieniach tasmoty czy HA?
Pośrednie wyniki pomiarów są okresowo zapamiętywane w nieulotnej pamięci flash.
Jesli restart wystąpi pomiędzy zapisami to tracisz części pomiarów. Może wystarczyłoby zwiększyć teleperiod, aby robić to częściej.
Ja w ogóle wyłaczam ten zapis do flasha bo pamięc ma ograniczoną liczbę zapisów i niepotrzebnie skraca żywotność całego ESP, liczniki przenoszę do NR lub HA
A jak to robią? Podasz kilka wskazówek?
W którym kierunku pytasz?
Przestałem liczyć na tasmotę, więc jak to zrobić lepiej nie drążylem. Z powodu tego, że do końca nie da się tego zrobić dobrze.
Jak to zrobić w HA napisałem wyżej.
Chodziło mi o przeniesienie tego licznika do HA właśnie
W pomocnikach utwórz czujnik całkujący sumy Riemanna na podstawie encji mocy mierzonej przez tasmotę.
Suma lewa czy prawa? Encja power prawda?
Zrobiłem sobie wszystkie 3 opcje i testowałem.
Niestety przed chwilą lewa oraz triangle tąpneły tylko prawa pokazuje jeszcze coś.
Wydaje mi się że jeszcze przed tąpnięciem było tak że prawa pokazywała najwiecej kWh, triangle najmniej a Lewa tak pomiędzy. Czy to oznacza że powinienem korzystać z prawej mimo że być może zawyża?
a może by się dało zrobić jakąś formułę sumującą tylko wartości dodatnie?
Przy tej klasie urządzenia pomiarowego lewa czy prawa nie ma większego znaczenia
Trudno powiedzieć co zawyża, a co liczy dobrze bo chyba nie wzorcowałeś tych pomiarów?
Pokaż wykres bazowego sensora mocy.
U mnie przez kilkanaście miesięcy nie stwierdziłem takiego błędu a pomiar działa przez konwerter Wifi i złącznością bywa różnie.
Tak by to wyglądało:
Co ciekawe całka lewa i ta triangle czy jakoś tak na innym czujniku też się zresetowała mimo że gniazdko i jej wykres był ok
Poniżej przykład
Jedyne co łączy oba te gniazdka to że są pod routerem w odległości do półtora metra
czyli kW a nie kWh
Pokaż moc lub sprawdź czy nie był w stanie unavalible
Mogę pokazać tylko takie
To jest w W a nie kW niestety ale to chyba akurat nie problem dotyczy tego problematycznego gniazdka
A to jest od tego dziwnego skoku w gniazdku które jest w zasadzie ok
Nie ma powodu aby przy takich odczytach mocy z gniazdek liczona energia byłą jak piła !?
Dobrze wybrałeś źródło dla pomocników całkujących?
Wszędzie dawałem ta wartość energy.power ale na wszelki wypadek zrobiłem wszystko od nowa zobaczę czy jutro też będą takie chochliki (zrobiłem wszystko w oparciu o prawą sumę)
Ciężko coś wywnioskować bo nieprecyzyjnie się wypowiadasz… dla mnie moc i energia to dwa różne pojęcia.