Nie wiem czy ktoś zaobserwował taki objaw.
Mam Sonoff Basic z wgraną tasmota 13.0 i zachowuje się dosyć dziwnie. Reakcje na przycisk na obudowie oraz na zmianę poprzez suwak na panelu web oraz przez zapytanie typu get na http są mocno opóźnione. Jest to zjawisko losowe - czasami reaguje poprawnie (natychmiast), czasami z dużym opóźnieniem rzędu sekund. Myslałem że mam problem z wifi w tym miejscu ale ustawiona encja sygnału wifi nie pokazuje zerwań z siecią - na dodatek jak wytłumaczyć opóźnienie w działaniu fizycznego przycisku sonoff ?
Sonoff nie jest jakoś mocno obciążony - 3 termometry, w planach dodatkowo 2 przekaźniki.
Dodam, że dotyczy to nie tylko Sonoffa ale też 8266 i esp32 - na sieci wyszukałem, że problem zaczął się od wersji Tasmota powyżej 10.0.
Problem był całkiem gdzie indziej jak się okazało. Oczywiście w pierwszej kolejności sprawdziłem SetOption13 ale było enable (dzięki za wskazówkę). Wziąłem 2-ga tasmotę i zacząłem testować - na drugiej problemu nie było więc po analizie okazało się że nie wiem jakim cudem podłączyłem termometry pod RX czyli GPIO3 co powodowało że tasmota zachowywała się losowo. Po zmianie na GPIO14 wszystko działa na razie OK - reakcja jest natychmiastowa.
Może ktoś wytłumaczy do czego w tym modelu używany jest GPIO3 ?
Nie wiem jak to w Sonoffie, ale spodziewam się że idea połączeń jest w innych ESP8266 i pewne piny nie są “safe” (ESP8266 Pinout Reference: Which GPIO pins should you use? | Random Nerd Tutorials). I GPIO3 alias RX jest tym pinem który w marę możliwości powinno się unikać, właśnie dlatego że jest “OK to use, but you need to pay attention because they may have unexpected behavior”