Cześć!
Stworzyłem sobie prostą automatyzację na powiadomienie o zaniku prądu wysyłane na Telegram - gdy status jednego z gniazdek zmieni się na ‘unavailable’ wywoływana jest usługa service: telegram_bot.send_message z komunikatem w którym zawarłem godzinę wystąpienia zdarzenia. Całość działa super, ale… chcę czegoś więcej Chciałbym wiedzieć o której godzinie zasilanie wróciło. Wydaje się nic prostszego, zrobić to samo tylko warunek w drugą stronę (status z ‘unavailable’ na dowolny inny). I to też wydaje się działać, jednak nie jestem do końca zadowolony - dostaję wtedy dwie wiadomości, możliwe że między nimi pojawi się kilka innych.
Mój cel jest prosty - chcę edytować tą konkretną wiadomość o zaniku i dopisać do niej informację o powrocie zasilania.
Pomysł jest taki: po wykryciu przywrócenia zasilania wywołać usługę service: telegram_bot.edit_message. Wymaga ona jednak parametru message_id. Można podać argument ‘last’, ale nie o to mi chodzi, wysyłam też kilka innych powiadomień więc nie zawsze ta o zaniku będzie ostatnią. Nie wiem jednak w jaki sposób mogę wyciągnąć/zapisać message_id wiadomości wysłanej przez automatyzację pierwszą.
Chciałem przy wysyłaniu wiadomości zapisywać ją do jakiejś zmiennej pomocniczej, ale niestety nie udało mi się takich danych znaleźć.
Innym problemem jest sama treść wiadomości - edycja polega na wpisaniu wszystkiego od nowa zamiast dopisywania, ale z tym sobie poradzę wyciągając po prostu czas wywołania poprzedniej automatyzacji.
Macie jakiś pomysł co zrobić by zapisać id wiadomości do edycji?
Tak jest:
Tak ma być: