Aż niewiarygodne, że nigdy nie robiłem własnych template do wyglądu w HA A teraz jak chce, to mi jakieś błędy wyskakują. Robiłem jakieś próby, ale wszystkie template miałem umieszczałem na górze theme w RAW jak robiłem. Ale lepszym porządkiem by było, jakby templatki własne miały osobny katalog i osobne pliki. Jak widziałem, to jest to załączane w formie
button_card_templates: !include_dir_merge_named my_custom_cards/
views:
- title: Home
Ale u mnie wypisuje, ze to jest błąd i nie zapisuje takiej konstrukcji. Katalog my_custom_cards istnieje i jest w głównym katalogu, tak gdzie config.yaml. kombinowałem z dodawaniem / przez i bez na końcu i w opcji /config/my_custom_cards/ i nadal nie przechodzi.
Jak szukałem na różnych forach, to tak to jest zapisywane nad view: ale u mnie nie zadziałało. Czemu?
I to jest podpowiedź. Ale jak doczytałem, to po przejściu na tryb yaml w tworzeniu UI wyłącza się też aktualizacja resources i trzeba wszystko ręcznie zmieniać, instalować itd. Bez HACS. Działa na wszystkie dashboardy. Trochę szkoda, że nie działa ten fajny pomysł, by szablony do UI trzymać w osobnym pliku/plikach co dałoby większe panowanie nad całością, a nie wszystko w jednym pliku.
Czyli widzę że masz u siebie taką metodę? Jak rozumiem, to trzeba dać odpowiedni zapis w config, a potem ten plik ui-lovelace.yaml. No i ręcznie trzeba przepisać wszystkie resources do pliku, by działało.
@szopen tu nie chodzi o sam dashboard. Bo to wiem, że można mieć ich kilka. Ale tu chodzi o to, że możesz to podzielić na różne pliki. Mniej dublujących się kawałków kodu i większe panowanie nad nim. Możesz stworzyć sobie kawałek kodu, przycisk czy cokolwiek innego, i mieć to w jednym pliku i importować w dowolne miejsce, do dowolnego dashboardu. Potem w jednym miejscu mozesz wprowadzać modyfikacje i to wszędzie się poprawia.
Niestety nie, jak zaczynałem przygodę z HA to ten tryb był mało popularny ze względu na dużą liczbę plików konfiguracyjnych, a jak już zaczynasz z jednym trybem to trudno potem zmieniać wszystkie przyzwyczajanie i konfigurować na nowo. Ale jak już chcesz się pobawić include to polecam UI-Lovelace-Minimalist z HACS konfiguracja podobna jak dla trybu mode: yaml
Dashboard typowy dla Telefonów.
A patrz. Znam minimalist. Może to nie rozwiązanie, ale coś, gdzie można podpatrzeć. Inna sprawa to szukając neta w poszukiwaniu rozwiazań na ten temat, trafiłem na coś takiego na githubie:
# Example from the video
# Part of the file: ~/configuration.yaml
# ...
# Other content of this file has been removed
# I'll recommend you to backup the configuration file, if this is the first time doing this
# ...
# Set Lovelace mode
lovelace:
mode: storage
dashboards:
# Add dashboard in YAML mode
floorplan-community:
mode: yaml
filename: lovelace/floorplan-community.yaml
title: Floorplan Community
icon: mdi:account-voice
show_in_sidebar: true
require_admin: false
A sam home-dashboards.yaml to już skopiowany z poziomu RAW, podstawowy wygląd. Co prawda edycja na plikach, ale coś za coś. Zobaczymy czy zadziała z include by dodawać zewnętrzne kawałki kodu.