Dzień dobry
Taki temacik mam na dzisiaj, ustawiam stan dzień/noc do taryf, to symboliczne znaczenie oczywiście, z angielska było by coś pik/offpik, działałoby by to dobrze dla taryfy G12, ale mam G12W, czyli noc mam również w weekendy i święta. Na początek chciałbym dodać chociaż tą sobotę i niedzielę. Próbowałem różne fikołki logiczne z ! potem z and ale nie umiem zgadnąć jak dodać by w poniższym warunku zapisać, że if jest między tymi godzinami i jest to pn-piątek to dzień, else noc:
- name: "Taryfa Energii pobranej"
unique_id: 230e307a-6150-4c2e-8571-7634dec8fcd9
state: "{{ 'dzien' if ( (today_at('6:00') < now() < today_at('13:00') or today_at('15:00') < now() < today_at('21:00')) ) else 'noc' }}"
To jest template tak w ogóle. Ewentulanie jak zapisać, że w tych godzinach i NIE sobota niedziela.
Edit: znalazłem
state: "{{ 'dzien' if ( now().day==mon and (today_at('6:00') < now() < today_at('13:00') or today_at('15:00') < now() < today_at('21:00')) ) else 'noc' }}"
Jak tu odwrócić logikę by ując tylko sobotę i niedziele a potem zanegować?
Edit:
Doszedłem do tego, że nie akceptuje !, musi być ‘not’, ale przetestuje to dopiero po 15:00.
Edit. No wpadłem na to by przestawić godzinę od 14 na noc, no i operator not mi nie działa w formule not ( sobota or niedziela) - środek powinien dawać 1,a zanegowany 0, no i nie daje…