Terminal pod HA

Witam.
Który terminal byście wybrali pod HA OS pod względem wydajności i energooszczędności?
HP T630, Futro S940, SAYO M4Plus2 z N150?
Lepiej dołożyć do sayo czy on wcale nie będzie bardziej wydajniejszy i energooszczędny?
Chyba że jeszcze coś innego?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

Niżej sensowna część odpowiedzi wygenerowanej przez AI, z którą się zgadzam, reszta to jedynie kwestia twoich upodobań

Oto porównanie generacji podanych procesorów w odniesieniu do generacji Intel Core, co pomoże umiejscowić ich wydajność i architekturę w szerszym kontekście.

Porównanie Generacji Procesorów

Procesor Rodzina/Architektura Przybliżony odpowiednik w generacji Intel Core (pod względem czasu/wydajności)
AMD GX-420G G-Series (Excavator) 4. generacja (Haswell/Broadwell, okolice 2014-2015 r.)
Intel Pentium Silver J5005 Gemini Lake (Goldmont Plus) 5.-6. generacja (Broadwell/Skylake, okolice 2015-2016 r.)
Intel N150 Alder Lake-N (Twin Lake, Gracemont) 12.-13. generacja (Alder Lake/Raptor Lake, okolice 2022-2023 r.)

Szczegóły Architektury

• AMD GX-420G: Ten procesor z 2016 roku wykorzystuje starszą architekturę Excavator. Jego wydajność jest porównywalna do procesorów Intel Core i3 lub i5 z około 4. generacji, choć często nieco wolniejszy w zadaniach jednowątkowych.
  • Intel Pentium Silver J5005: Jest to układ z końca 2017 roku, oparty na architekturze Goldmont Plus, która jest bardziej energooszczędna niż typowe procesory Core tamtego okresu. Pod względem ogólnej wydajności plasuje się w okolicach 5. lub 6. generacji mobilnych procesorów Core i3.
  • Intel N150: Jest to zdecydowanie najnowsza konstrukcja, wprowadzona w 2023 roku, należąca do serii Alder Lake-N. Procesory te wykorzystują nowoczesne, energooszczędne rdzenie Gracemont, podobne do tych z 12. i 13. generacji procesorów Intel Core. Mimo niskiego poboru mocy, oferuje on wydajność porównywalną do starszych, desktopowych jednostek Core i5 z 6. generacji lub nowszych, energooszczędnych i3.

Z tego zestawienia według mnie wygrywa N150.Po pierwsze ma dobre iGPU przezto możesz na nim odpalić frigate choć nieoczekiwał bym cudów. Po drugie jest to nowsza konstrukcja. Po trzecie zużycie energii jeśli AI porównuje do nowych I3 to jest niskie.

Z SOYO jest jeden problem, nie ma natywnie sterowników pod kartę Ethernet Motorcomm YT6801.

EDIT:
Aktualnie, relatywnie dobre oferty są na HP Thin Client Pro T550 ( Intel J6412) na Allegro. Jest jeden sprzedawca oferujący sprzęt odnowiony przez producenta w rozsądnej cenie.

1 polubienie

No i wyszło szydło z worka chodzi o SOYO a nie o żadne Sayo (którego nawet nie chciało mi się szukać, bo nigdy nie słyszałem o takiej chińszczyźnie), czyli pod generic się nie nadaje, dodatkowo trafiłem na bardzo negatywną recenzję właśnie tego modelu od jakiegoś polskiego influencera :stuck_out_tongue_winking_eye: czy bloggera technologicznego.
Nie byłbym zaskoczony kiepskim wykonaniem, bo po niegdyś w miarę renomowanym, choć bardzo chińskim producencie, zostały tylko nazwa i logo (z tego co wiem obecna firma SOYO to jest ktoś, kto odkupił w miarę rozpoznawalny w zachodnim świecie brand).

A może z tym sAyo chodzi o podróbkę brandowanych white-label (no to można się przeżegnać nogami jeśli jeden Chińczyk podrabia innego…).

Tego to już chyba nikt nie ogarnia tyle jest tych chińczyków. Co chwilę jakiś bankrutuje a kolejny się otwiera ale prawda jest taka że wszystkie idą z praktycznie jednej fabryki tylko z inną naklejką jak zresztą wszystko.

Przepraszam za literówkę. Sam się zakręciłem i szukałem opinii pod nazwą sayo. Dziękuję za odpowiedzi.
Na razie wygrywa t550 za 300zł. Używasz go? Mierzyłeś może ile pobiera W?
Za jakimi terminalami warto się jeszcze rozglądać?

Nie, tylko tyle, że śledzę rynek.
Polecam kanał YT - https://www.youtube.com/@tatageek/videos
Rzetelne testy przeróżnych konstrukcji z naszego rynku. Lecz chyba jeszcze HP T550 nie było u niego na biurku.

Wyszukaj informacji w sieci, może ktoś to już opisał.
Oficjalna specyfikacja HP: HP Pro t550 Thin Client

Cenowo na 100%
ALE skoro tam jest Celeron J6412, to moim skromnym zdaniem nie wygrywa całościowo biorąc pod uwagę takie zastosowania jakie sobie planujesz, natomiast z nim z tego zestawienia wygrywają tylko konstrukcje w rodzaju N100, N150, N97, czy N250 (cyferką nie ma co się sugerować - ze względu na ograniczony TDP wydajność będzie podobna, chyba, że trafisz na jakąś mniej ograniczoną brakiem chłodzenia konstrukcję, to teoretycznie N250 mógłby być z nich najmocniejszy ma też jakąś bardziej sensowną kartę graficzną, ale to wciąż integra).

Gdyby mi nie było szkoda wyrzucić 300zł w błoto wziąłbym na eksperymenty, ale sam fakt wyłącznie pasywnego chłodzenia i tylko jeden slot SO-DIMM skreślają taką konstrukcję z mojej listy potencjalnych “zabawek” natomiast jako konstrukcja pod typową instalację HAOS-generic (tylko 1x m.2 nvme + ewentualnie opcja eMMC na sam system) to nie wygląda źle.
@ZidaneNS
Jeśli nie masz szuflady z częściami po laptopach, to weź wersję 8GB RAM+ 64GB eMMC stówę droższą od 4GB RAM + 32GB eMMC
i się pochwal na forum w osobnym wątku czy można mieć równocześnie eMMC na system i ssd m.2 nvme na dane. (bo nie znalazłem serwisówki z prawdziwego zdarzenia, a z instrukcji złomowania wydaje się, że jest slot m.2 2280, ale nie wiem czy jest tam montowany moduł eMMC czy w innym miejscu - zwykle moduły eMMC mają inne złącze, ale czasy się zmieniają).

Może zdradzę jakie kryterium tu uważam za istotne - to proces litograficzny, w którym wykonywany jest procesor - to się przekłada bezpośrednio na energooszczędność danej konstrukcji (od zarania dziejów do kilku lat temu uczciwie podawano szerokość bramki tranzystora liczoną w nm, niestety dzisiaj zamiast takiej miary są marketingowe nazwy procesów, które jakoby są przeliczeniowym odzwierciedleniem wielkości tranzystora jakby był wykonywany tradycyjnymi metodami z pominięciem przeszkód natury fizycznej, w rzeczywistości jednak tak nie jest bo dochodzimy do granic miniaturyzacji, więc zamiast zmniejszania rozmiaru wchodzą technologie wielowarstwowe itd.), czyli w dużym skrócie jaką surowa moc obliczeniową można wycisnąć z wata.
Drugie podobne kryterium to generacja procesora - w tym samym procesie technologicznym zwykle powstaje co najmniej kilka generacji różniących się budową, i tu im nowsza tym lepiej.