Cześć, ma ktoś do polecenia termostat ścienny do obsługi elektrycznego ogrzewania podłogowego (z podłogowym czujnikiem temp.), ze zdalnym dostępem (preferowane Zigbee, ostatecznie WiFi)?
Najpierw myślałem, żeby z Chin kupić Moes (MOES BHT-002-GBLZ), ale jednak nie jestem przekonany co do kwestii bezpieczeństwa (w sensie żeby kilka kilowatów mocy szło przez taki termostat i nic się tam z czasem nie stopiło itd itp, nie wiem jakie i czy w ogóle normy spełniają).
Teraz znalazłem Heat Decor HD-T500/W.Z z modułem ZigBee 3.0, spełniające europejskie normy (opisane w instrukcji pod tym adresem), ale nie wiem, czy współpracują z Home Assistant, a byłby to spory plus.
Może miał ktoś styczność z tymi termostatami od Heat Decor, albo poleca coś innego nie za miliony monet (max 350 zł brutto myślę za sztukę, a trochę tych sztuk potrzebuję (10))?
Dodam tylko, że posiadam już serwerek do Home Assistant.
Czyli konkretnie?.. to jest podstawowa informacja do dalszej dyskusji.
Z tych dwóch sugerowanych jeden ma 3A drugi 16A.
Będziesz prowadził kabel zasilania maty grzejnej do puszki na ścianie?.
Czy chcesz rozdzielić element kontrolny (termostat) od wykonawczego (przekaźnik)?
Odnośnie maksymalnej mocy grzewczej: minimalnie w jednym pomieszczeniu mam raptem 80 W, natomiast w innym to 2,1 kW.
Który ma 3A? Moes ma wersję na 3A, ale ta ma oznaczenie GALZ albo GCLZ, a ja patrzyłem na GBLZ (16 A).
Kabel zasilania maty idzie do puszki w ścianie, tam wchodzi do termostatu. Z termostatu inny kabel do rozdzielni elektrycznej.
Edit: Rzuciły mi się w oczy jeszcze takie dwa:
TRZ053
TRZ057
Miał ktoś z nimi styczność? Sprzedaje je m.in. houseiq.
Z punktu widzenia wymagań elektrycznych nie ma znaczenia, który wybierzesz … byleby 16A.
Musisz sprawdzić czy Twoja integracja Zigbee będzie to obsługiwać i wybrać ten, który Ci odpowiada funkcjonalnie i estetycznie.
Przy ogrzewaniu podłogowym zawodność nie spowoduje specjalnie jakiegoś zagrożenia.
Wybrałbym ten który obsługuje dodatkowy czujnik temp. podłogi. W klasycznym CO podłogówkę z reguły ustawia się na temperaturę podłogi ponieważ duża bezwładność cieplna powoduje, że sterowanie od temperatury pomieszczenia jest kłopotliwe - moim zdaniem praktycznie niemożliwe.
Czujnik podłogi obowiązkowo, bo to właśnie temperatura podłogi mnie interesuje.
Czy dam radę przed zakupem sprawdzić, który z nich będzie działał za pośrednictwem conbee ii, ZigBee2mqtt i w końcu HA? Z samym conbee ii każde urządzenie ZigBee współpracuje, żebym mógł się przez aplikację Smart Life z nim połączyć? Sprzedawcy niewiele wiedzą, a i ja jestem początkujący w temacie.
W tej dziedzinie to mogę pomóc linkiem:
Udało ci się coś znaleźć co będzie gadało z HA po zigbee czy też Wifi ?
Posiadam termostaty ZigBee 16A Biały Seria PS TUYA (TRZ053), ale nie działają do końca z HA, musiałem dokupić bramę zigbee żeby mieć dostęp do wszystkich opcji.
Kupiłeś termostat zigbee i jesteś zaskoczony że potrzebujesz bramkę zigbee do sterowania?
Pozdrawiam
Bramkę już miałem (conbee ii), ale musiałem dokupić kolejną.
Korzystasz zigbee2mqtt? Ta pierwsza bramka była niekompatybilna?
Koledzy w jakim kierunku ma zmierzać ta odkopana dyskusja?
Jak na razie to sensu kontunuacji nie widać.
@TomaszK2 …masz jakiś problem?
Tak, korzystam. Niektórych ustawień nie można było odczytać ani zapisać, dlatego musiałem dokupić zwykłą bramkę.
Zastaawiałem się nad zakupem tego termostatu i jak widzę nie jest to całkowicie kompatybilne z zigbee2mqtt.
Chociaż ja korzystam z slae.sh
I tak powinieneś zacząć, bo wyglądało na zwykły small talk w celu nabicia postów.
… choć osobiście w pierwszy poście zacząłbym od Witajcie😉
Which part is not supported?
I guess that is the same thermostat by the look and the Tuya branding.
The original discussion is more than a year old…
Off-topic: Przestałem używać powitania w stylu “Witam” jak dokładnie poznałem jego znaczenie:
"„Witam!” to zwrot pierwotnie zarezerwowany dla gospodarza przyjmującego u siebie gości."
albo “Witam sugeruje podrzędność odbiorcy wiadomości i nadrzędność nadawcy” - lepiej dmuchać na zimne , teraz używam “Dzień dobry” albo “Cześć”.