Podczas konfiguracji termostatu w pomocnikach woła mi o " przełącznik encji " - przypisane urządzenie wykonawcze. Kombinowałem dodając przełącznik czy przycisk jako pomocnika ale on jest niedostępny do wyboru w termostacie jako urządzenie wykonawcze.
opiszę ogrzewanie:
układ na Shelly
2 pompy:
Jedna główna musi chodzić zawsze kiedy odpali się ogrzewanie obojętnie w którym pomieszczeniu na parterze lub na piętrze.
Druga to pompa podłogówki i ona chodzi w sytuacji kiedy odpali się obojętnie który z termostatów na parterze
Parter
4 pomiary, 4 termostaty i 4 zawory na rozdzielaczu podłogówki
automatyzacja - obojętnie który zawór się odpala stertuje pompa podłogówki.
wyłączą się wszystkie termostaty wyłączy się pompa podłogówki.
Piętro
termostat w sypialni ( pomiar )
Do termostatu sypialni miałem podpiętą pompę główną, i wyłączało ją jak się nagrzało w sypialni a na dole podłoga zimna. Jak obie zepnę razem w automatyzacji to mi kaloryfer przegrzewa sypialnię.
Nie bardzo rozumiem, dlaczego przegrzewa Ci kaloryfer jeśli masz pomiar i termostat w sypialni.
Dla ogólnego zrozumienia, czy pisząc termostat masz na myśli zawór regulowany temperaturą?
w sypialni mam pomiar temperatury ( XIAOMI Mi 2 ) ale nie mam układu wykonawczego. Teraz mam utworzony na nim termostat połączony z shelly - wyjście sterujące pompą główną. Nie działa to poprawnie bo jak zagrzeje się w sypialni to wyłącza pompę główną i pompa od podłogówki nie ma ciepła ( pompa główna zasila pompę od podłogówki ) Jak zrobiłem automatyzację na podłogówkę sterującą pompą od podłogówki i też pompą główną to mi znowu było zimno w sypialni bo jak się zagrzało na podłogówce to wyłączyło obie pompy ( bezwładność podłogówki gra rolę )
Zamysł mój jest taki aby coś dołożyć w postaci wirtualnego wyjścia, które będę mógł zastosować w termostacie w sypialni. Potem wykorzystać je do stworzenie odpowiedniej automatyzacji załączającej pompę główną i uwzględniającej zapotrzebowanie na pracę pompy od podłogówki.
Tutaj bez zamykania przepływu środka grzewczego przez kaloryfer się nie obejdzie.
Powinieneś mieć możliwość zamykania zaworu przy kaloryferze. Do kaloryfera dobrze nadają się głowice termostatyczne z możliwością sterowania zdalnego. Oto pierwszy lepszy przykład:
Ja mam takie, choć sterowane poprzez sieć Zigbee.
Ograniczenie przepływu przez kaloryfer skutecznie ograniczy Ci grzanie się sypialni podczas, gdy pompy nadal wymuszałyby ponoszenie temperatury na podłogówce.
A jeśli nawet podłogówka wcześniej nagrzałaby się do odpowiedniej temperatury, to zawsze możesz wyłączyć tylko i wyłącznie jedną pompę, gdy druga wciąż by pracowała dogrzewając sypialnię.
Widzę tutaj dziesiątki rozwiązań dodając choćby czujnik obecności, który jeszcze bardziej mógłby efektywniej zarządzać włączaniem i wytłaczaniem sypialni lub podłogówki, weryfikować porę dnia (noc i dzień). Wyzwań jest aż nadto, aby obniżyć rachunki za utrzymanie komfortowej temperatury swoich 4 liter