Termostat i wirtualne wyjście

Witam
Pierwszy raz piszę i proszę o informację.

Podczas konfiguracji termostatu w pomocnikach woła mi o " przełącznik encji " - przypisane urządzenie wykonawcze. Kombinowałem dodając przełącznik czy przycisk jako pomocnika ale on jest niedostępny do wyboru w termostacie jako urządzenie wykonawcze.

opiszę ogrzewanie:
układ na Shelly

2 pompy:
Jedna główna musi chodzić zawsze kiedy odpali się ogrzewanie obojętnie w którym pomieszczeniu na parterze lub na piętrze.
Druga to pompa podłogówki i ona chodzi w sytuacji kiedy odpali się obojętnie który z termostatów na parterze

Parter
4 pomiary, 4 termostaty i 4 zawory na rozdzielaczu podłogówki
automatyzacja - obojętnie który zawór się odpala stertuje pompa podłogówki.
wyłączą się wszystkie termostaty wyłączy się pompa podłogówki.

Piętro
termostat w sypialni ( pomiar )
Do termostatu sypialni miałem podpiętą pompę główną, i wyłączało ją jak się nagrzało w sypialni a na dole podłoga zimna. Jak obie zepnę razem w automatyzacji to mi kaloryfer przegrzewa sypialnię.

Może ktoś coś poradzi i podpowie

Trochę za dużo potoczności jak dla mnie.

Nie bardzo rozumiem, dlaczego przegrzewa Ci kaloryfer jeśli masz pomiar i termostat w sypialni.
Dla ogólnego zrozumienia, czy pisząc termostat masz na myśli zawór regulowany temperaturą?

w sypialni mam pomiar temperatury ( XIAOMI Mi 2 ) ale nie mam układu wykonawczego. Teraz mam utworzony na nim termostat połączony z shelly - wyjście sterujące pompą główną. Nie działa to poprawnie bo jak zagrzeje się w sypialni to wyłącza pompę główną i pompa od podłogówki nie ma ciepła ( pompa główna zasila pompę od podłogówki ) Jak zrobiłem automatyzację na podłogówkę sterującą pompą od podłogówki i też pompą główną to mi znowu było zimno w sypialni bo jak się zagrzało na podłogówce to wyłączyło obie pompy ( bezwładność podłogówki gra rolę )

Zamysł mój jest taki aby coś dołożyć w postaci wirtualnego wyjścia, które będę mógł zastosować w termostacie w sypialni. Potem wykorzystać je do stworzenie odpowiedniej automatyzacji załączającej pompę główną i uwzględniającej zapotrzebowanie na pracę pompy od podłogówki.

Nie wiem co kombinujesz, ale stworzenie wirtualnego termostatu z input_boolean nie jest wielkim problemem.

climate:
  - platform: generic_thermostat
    name: Ogrzewanie1
    unique_id: termostat_dom1
    heater: input_boolean.test_ogrzewanie
    target_sensor: input_number.srednia_pokojowa
    min_temp: 15
    max_temp: 35
    cold_tolerance: 0.1
    hot_tolerance: 0.2
    precision: 0.1

Tak to się przedstawia graficznie

Tylko co to wniesie, skoro pompy zależą od siebie ?

Tutaj bez zamykania przepływu środka grzewczego przez kaloryfer się nie obejdzie.
Powinieneś mieć możliwość zamykania zaworu przy kaloryferze. Do kaloryfera dobrze nadają się głowice termostatyczne z możliwością sterowania zdalnego. Oto pierwszy lepszy przykład:

Ja mam takie, choć sterowane poprzez sieć Zigbee.
Ograniczenie przepływu przez kaloryfer skutecznie ograniczy Ci grzanie się sypialni podczas, gdy pompy nadal wymuszałyby ponoszenie temperatury na podłogówce.
A jeśli nawet podłogówka wcześniej nagrzałaby się do odpowiedniej temperatury, to zawsze możesz wyłączyć tylko i wyłącznie jedną pompę, gdy druga wciąż by pracowała dogrzewając sypialnię.
Widzę tutaj dziesiątki rozwiązań dodając choćby czujnik obecności, który jeszcze bardziej mógłby efektywniej zarządzać włączaniem i wytłaczaniem sypialni lub podłogówki, weryfikować porę dnia (noc i dzień). Wyzwań jest aż nadto, aby obniżyć rachunki za utrzymanie komfortowej temperatury swoich 4 liter :wink: