Termostat ścienny

Cześć,
Chciałbym móc sterować ogrzewaniem podłogowym przez home assistant (między innymi ustawiać inną temperaturę na noc i inną na dzień). Niestety wydaje mi się, że moje termostaty tego nie wspierają.
Mam regulator ścienny Tech sterowniki T 2.1. oraz sterownik zaworów Tech sterowniki L-5s.
Czy mogę jakoś użyć tego sprzętu do moich celów czy raczej muszę kupić nowe regulatory i/lub steronik zaworów?

Zdjęcia sprzętu załączone

Firma Tech sterowniki ma wylane na klientów, ale może przypadkiem da się to zintegrować tym niestandardowym komponentem (nie mam takiego sprzętu, więc musisz kopać po repozytorium, w tym w zamkniętych issues czy w ogóle jest to obsługiwane tą integracją)

przejrzyj też wszystkie wątki otagowane tech

Dzięki, widziałem już to repo. Jednakże moje sterowniki nie łączą się w żadnem sposób z chmurą i nie ma do nich dostępu przez API

W takim razie

jeden z najświeższych

jakkolwiek podejrzewam, że wiele z tego nie będzie (ze zdjęć nie sposób wiele wywnioskować, bo te strony płytek drukowanych urządzeń nic nie mówią o zastosowanej tam technologii - wszystko co istotne jest po ich odwrotnej stronie - na sterowniku zaworów masz to zaplombowane, jak w termostatach nie wiem)

To raczej wygląda na zwykłe termostaty w wyjściem przekaźnikowym, nie mające żadnej komunikacji.
Do wymiany byłyby tylko panele ścienne, tylko trudno znaleźć taki z wyjściem przekaźnikowym bezpotencjałowym.

2 polubienia

@RobinI30 ma rację, zwykły przekaźnik ze stykiem NO:

Aby zaproponować sprzęt @n3stle odpowiedz, czy w tych puszkach pod termostatami masz zasilanie?

1 polubienie

Nie ma… są zasilane z baterii.
Ale przewód jest odpowiedni do zasilenia ze skrzynki rozdzielacza. Trochę to komplikuje sprawę.

To widzę na zdjęciu i w instrukcji, ale może jest drugi przewód położony do tej puszki? Tego nie widać na foto, a można by zaproponować coś z rodziny Floureon / Beok po WiFi. Jest integracja z HA (lokalna), a sprzęt jest osiągalny na Allegro w budżecie do 200zł.

Da radę podłączyć na tym trzy przewodowym :slight_smile:
Ten zaproponowany przez @angler będzie odpowiedni.

To rozszerza zakres możliwości

1 polubienie

Jest jeden dodatkowy przewód, na zdjęciu kolor niebieski. Niestety elektryk, który mi przewody zakładał spaprał sprawę ponieważ pociągnął tylko 3 przewody, stąd też zasilanie z baterii. Jednak z tego co wiem, niebieski i tak idzie do sterownika zaworów

Jeśli nie rozumiesz tego co napisał @RobinI30 to skontaktuj się z jakimś elektrykiem, który zna się na swojej robocie i jemu to pokaż.

Odnośnie sprzętu zaproponowanego przez @angler to trochę niepokojące jest to, że ten komponent niestandardowy dla HA jest mało popularny i na repo są nierozwiązane issue z 2024 roku (więc być może brakuje tam maintainera).

Dzięki wszystkim.
Jestem po rozmowie z elektrykiem i powinien móc to podłączyć.
Natomiast jeszcze jedno pytanie: czy są takie termostaty na zigbee? Wolałbym nie dodawać niekoniecznych rzeczy do WiFi

Są … przed zakupem upewnij się czy jest obsługiwany.

Najpierw znajdź coś co Ci odpowiada a później zapytaj czy sią nadaje.

Są przynajmniej 2 bazy tworzone oddolnie przez użytkowników
dedykowana Z2M (tu dałem przykład wyszukiwania)

i dość ogólna