Cześć,
Chciałbym móc sterować ogrzewaniem podłogowym przez home assistant (między innymi ustawiać inną temperaturę na noc i inną na dzień). Niestety wydaje mi się, że moje termostaty tego nie wspierają.
Mam regulator ścienny Tech sterowniki T 2.1. oraz sterownik zaworów Tech sterowniki L-5s.
Czy mogę jakoś użyć tego sprzętu do moich celów czy raczej muszę kupić nowe regulatory i/lub steronik zaworów?
Firma Tech sterowniki ma wylane na klientów, ale może przypadkiem da się to zintegrować tym niestandardowym komponentem (nie mam takiego sprzętu, więc musisz kopać po repozytorium, w tym w zamkniętych issues czy w ogóle jest to obsługiwane tą integracją)
jakkolwiek podejrzewam, że wiele z tego nie będzie (ze zdjęć nie sposób wiele wywnioskować, bo te strony płytek drukowanych urządzeń nic nie mówią o zastosowanej tam technologii - wszystko co istotne jest po ich odwrotnej stronie - na sterowniku zaworów masz to zaplombowane, jak w termostatach nie wiem)
To raczej wygląda na zwykłe termostaty w wyjściem przekaźnikowym, nie mające żadnej komunikacji.
Do wymiany byłyby tylko panele ścienne, tylko trudno znaleźć taki z wyjściem przekaźnikowym bezpotencjałowym.
To widzę na zdjęciu i w instrukcji, ale może jest drugi przewód położony do tej puszki? Tego nie widać na foto, a można by zaproponować coś z rodziny Floureon / Beok po WiFi. Jest integracja z HA (lokalna), a sprzęt jest osiągalny na Allegro w budżecie do 200zł.
Jest jeden dodatkowy przewód, na zdjęciu kolor niebieski. Niestety elektryk, który mi przewody zakładał spaprał sprawę ponieważ pociągnął tylko 3 przewody, stąd też zasilanie z baterii. Jednak z tego co wiem, niebieski i tak idzie do sterownika zaworów
Jeśli nie rozumiesz tego co napisał @RobinI30 to skontaktuj się z jakimś elektrykiem, który zna się na swojej robocie i jemu to pokaż.
Odnośnie sprzętu zaproponowanego przez @angler to trochę niepokojące jest to, że ten komponent niestandardowy dla HA jest mało popularny i na repo są nierozwiązane issue z 2024 roku (więc być może brakuje tam maintainera).
Dzięki wszystkim.
Jestem po rozmowie z elektrykiem i powinien móc to podłączyć.
Natomiast jeszcze jedno pytanie: czy są takie termostaty na zigbee? Wolałbym nie dodawać niekoniecznych rzeczy do WiFi