Witam czy ktoś używa takiego termostatu z HA.Czytałem że przekłamuje i przekazuje 2 razy większą temperaturę do HA.
Cześć, czy polecicie jakiś termostat do elektrycznego ogrzewania podłogowego (folia grzewcza) ? Może być po wifi lub z-wave lub jeszcze coś innego. Oczywiście do współpracy z HA (najlepiej komunikacja lokalna) - dane z czujnika(ów) i możliwość sterowania z HA tak jak przy panelu termostatu. Potrzebuję 3szt (3 osobne strefy ze średnim obciążeniem 1500W każda). Wiem że są na rynku termostaty np.500-600 zł/szt, ale interesuje mnie budżetowa sprawdzona wersja.
Hej, nie musisz mieć termostatu. Kup sonoff th16 z czujnikiem temperatury. Jeżeli masz powyżej 3000w te folię IR to koniecznie dodatkowy stycznik, ja kupiłem taki:
Za pomocą sonoffa steruje stycznikiem a on dopiero foliami. Całą resztę ogarniesz w HA.
Czy w tym sonoff th16 zostawiłeś firmware czy zmieniałeś go ? Celem jest oczywiście sterowanie przy użyciu HA, ale chodzi mi też o to, aby w przypadku wysypania się HA ten sterownik niezależnie ograniczał wzrost temp. powyżej np. 25 oC - zabezpieczenie przed usmażeniem folii grzewczej. Jak to rozwiązałeś u siebie ?
Hej, firmware zmieniony. Co do usmażenia folii to raczej się nie da tego zrobić prędzej powygina panele czy też deski ale samej folii nic nie będzie Moja folia nagrzewa sie max do 45C co samej folii nic nie zrobi, natomiast dla paneli nie jest to zdrowe, nawet dla tych przystosowanych do ogrzewania podłogowego.
edit:
Przepraszam sprawdziłem i w tym przypadku mam akurat soft sonoff więc jest możliwość ustawienia zadanej temp. Nie sprawdzałem jak to współpracować będzie z HA bo jak ustawisz przedział inny niż w HA to na pewno będzie robić to co w chmurze sonofa, z drugiej strony jest problem w ustawieniu takich samych wartości bo w HA mam korekte temperatury zrobioną więc będzie się rozjeżdżało z tym co jest w chmurze. Trzeba by się było pobawić.