Termostat - zamiana na smart

Dobry wieczór,

Mam zamontowane takie urządzenie w mieszkaniu:
https://allegro.pl/oferta/termostat-pokojowy-regulator-temperatury-sterownik-9937717678
Chciałbym je zamienić na “smart” by dogrzewać pomieszczenie w przypadku niskiej temperatury.

Czy można to urządzenie zamienić na takie jak poniżej?
https://allegro.pl/oferta/termostat-moes-wyswietlacz-elektroniczny-10586497075

Jeżeli nie to czego szukać?
Co musi mieć konkretnie.

W przypadku termostatów jestem na ten moment totalnie zielony w temacie.

Musisz dokładniej określić co znaczy dla ciebie SMART. Ma być WIFI / ZIBEE RF433 ? Czy ma mieć możliwość integracji z jakimś systemem Inteligentnego Domu, czy ty tylko chcesz termostat z Programami czasowymi i wyświetlaczem LCD. Ten który podałeś nie posiada modułu łączności, jest bardziej pro z możliwością ustawiania programów ogrzewania.

W opisie aukcji jest napisane “Termostat WIFI MOES Wyświetlacz TUYA elektroniczny” ale w specyfikacji już nie ma o tym wzmianki więc bądź tu mądry :grin:. Jest opcja Allegro Smart więc kupujesz, sprawdzasz, w razie czego dokonujesz zwrotu.

Dziękuję za odpowiedzi,

W sumie czy będzie po wifi czy po zigbee to nie ma wielkiej różnicy. Jakby był po zigbee to sprawdzę przez zakupem czy jest kompatybilny z zigbee2mqtt :slight_smile:

W zadanym pytaniu bardziej chodziło mi o możliwości techniczne samego termostatu na zasadzie, że ten który mam zamontowany teraz ma czujnik (jak zrozumiałem z jego opisu allegro) i czy ten czujnik będzie kompatybilny z takim nowym inteligentnym “pierwszym z brzegu” z Allegro czy jednak trzeba szukać jakiegoś specyficznego który “rozumie” wskazania z tego obecnie zamontowanego czujnika.

Jeżeli zależy ci na ograniczeniu zapychania pasma WIFI routera i bezpieczeństwie to idź w kierunku ZIGBEE, koordynator + urządzenie ZIGBEE

Dobry trik sprzedawcy taka aukcje należałoby zgłosić, bo jak porównasz ceny z innych aukcji to ten z WIFI kosztuje trochę więcej.

O ile zrozumiałem twoje pytanie (bo każdy termostat ma czujnik, tylko większość ma go wewnątrz obudowy)

Z góry można przyjąć, że czujnik nie będzie kompatybilny, więc szukaj takiego w komplecie z czujnikiem zewnętrznym (skoro instalacja tego wymaga).

Wprawdzie przez ostatnie kilkanaście lat były stosowane w zasadzie tylko 2 rozwiązania - termistor (w dziesiątkach kombinacji) lub DS18B20, to stan na dziś jest już mocno inny (są doskonalsze konstrukcje).

PS Obejrzałem dokładniej te oferty i ten z pierwszego linku ma zewnętrzny czujnik termistorowy (a parametry widać na zdjęciu, na tylnej ściance termostatu), być może szukając w/g parametrów znajdziesz jakiś kompatybilny, ale moim zdaniem będzie łatwiej wymienić komplet.

PPS Nie wiem czy będzie łatwo znaleźć zamiennik tego termostatu, ale z pewnością konstrukcja DIY jest możliwa