juz mi glowa peka, jutro siade do tego przy browarku bo weekend i zobacze. dzieki narazie za wszystko. odezwe sie
i do jest bardzo słuszna decyzja…
Nie mam żadnej takiej głowicy i może się mylę, ale encja termostatu (climate.Grzejnik_Biuro) to tam jest po tym jak głowica została sparowana… więc po co kolejny?
@Marcin4 – Jasne, encja climate już tam jest i teoretycznie wystarczy. Problem w tym, że głowica (mimo synchronizacji temperatury) wciąż żyje własnym życiem, bo np. ma aktywny wewnętrzny harmonogram albo specyficzny algorytm PID.
Generic Thermostat proponuję w takich sytuacjach z jednego powodu: to taki „tryb serwisowy”. Wycinamy całą inteligencję głowicy i sprowadzamy ją do roli prostego zaworu (On/Off), którym steruje czysty kod w HA. Dla kogoś, kto dopiero zaczyna, to o wiele łatwiejsze do zrozumienia i debugowania. Ale tak jak pisałem – Twoja metoda z MQTT jest celem, do którego dążymy, bo jest bardziej profesjonalna.
I tu chyba dochodzimy do sedna:
AUTO to tryb pracy wg harmonogramu, który może jest konfigurowalny w sekcji “ustawienia specyficzne” i jak nie był zmieniany i ustawiany, to pewnie jest to domyślne 19°C skoro tak pisze autor
HEAT to jest włączenie trybu grzania, wg tego co jest ustawione na termostacie czyli to co aktualnie w Occupied heating setpoint (na obrazku też 19°C, ale autor coś pisze ze ma tam 30°C)
Stopień otwarcia głowicy i tak jest regulowany automatycznie w tych trybach, więc:
- Głowica po przełączeniu na HEAT (jeśli tam jest 30°C) otwiera zawór na 100%, bo widzi ogromną różnicę temperatur.
- Czujnik zaraz pokazuje 21°C więc przełącza ją na AUTO (19°C) - głowica zamyka pewnie zawór całkiem
Głowica szaleje, rury strzelają, a bateria pada, bo silniczek non-stop kręci od min do max ![]()
A mnie się wydaje że problemem może być wyzwalacz tylko w momencie przejścia poniżej 19°C. Przetestuj to inaczej:
-
Albo usuń tą wartość 19 z wyzwalacza, a wstaw ją jako warunek, wtedy automatyzacja uruchomi się przy każdej zmianie temperatury i sprawdzi czy jest poniżej 19°C. Do warunków możesz dodać tez sprawdzenie trybu pracy (czy jest off), ale to kosmetyka (jak będzie heat, to po prostu nic się nie stanie).
-
Albo zostaw jak jest, ale dodaj jeszcze jeden wyzwalacz “szablon czasu” i ustaw na powiedzmy 10 minut.
Ja wiem że to fajnie jest zrobić tak “raz” i “po co to co chwilę sprawdzać”… no właśnie na ten “wszelki wypadek”. Jak coś nie dział a to do pomocy masz log systemowy, log z2m oraz przy automatyzacji link “ślady” które ci pokażą czy automatyzacja była wyzwalana, i co zrobiła.
Tyle się tu naprodukowałem (mam nadzieję ze nie całkiem bez sensu) że to piwo już powinieneś był wypić przy czytaniu ![]()
P.S.
Raczej trzeba, na external
P.S. 2
Skoro harmonogramy i przełączania tworzysz w automatyzacjach - nie używaj trybu AUTO, temperaturą steruj przez ustawianie temperatury, a nie zmianę trybu pracy.
Witam. Troche w pracy mam wolnego wiec sobie poklikalem. I sa dwie opcje.
1 Jest tak jak Marcin mowisz. Problemem moze byc wyzwalacz jako czujnik. Jezeli zamienie go na czas a w warunku zrobie temperature to to zadzialalo.
Albo 2 opcja: Gdy czujnik jest wyzwalaczem
to pisze “Kiedy zmieni sie temperatura” zas gdy czujnik jest warunkiem pisze “obecnie jest ponizej 19” to to nigdy nie zadziala. Dopiero jesli temperatura spadnie z 20 na 19 wtedy to zadziala. No tak mi sie wydaje.
Tez o tym myslalem tylko tutaj niema takiej opcji. Jest mnostwo opcji ale nie od temperatury.
wszelkie sprawdzania w sekcji “Jeżeli”
tu ma być pusto, tak jak nie ustawiłeś nic w polu “Powyżej”
Bo wybierasz zapewne “urządzenie”, a nie “klimat”
Moze zle napisalem to akurat dziala jak jest tak ustawione
i slusznie wybieralem urzadzenie, bo klimat myslalem ze jest do klimatyzacji ktora mam hehe
Rozumiem co napisałeś, tylko w twojej Opcja 2 ta automatyzacja zostanie wykonana tylko raz, w momencie kiedy czujnik wyśle temperaturę z wyższej niż 19°C na niższą niż 19°C), jeśli akurat HA złapie jakiegoś laga, albo będzie jakiś problem z połączeniem z głowicą (czy jakikolwiek inny problem), który spowoduje że akurat nie zadziała, to kolejny raport czujnika który już był poniżej 19°C tej automatyzacji nie wywoła. Jeśli nie podasz tam żadnych warunków, to wyzwalacz (Kiedy): da sygnał przy każdym nowym odczycie czujnika “ej, coś się zmieniło w temperaturze”, a warunek (Jeżeli) sprawdzi czy coś w związku z tym trzeba zrobić.
Dobra po ciaglych testach i mękach w koncu zainstalowalem better termostat i udalo mi sie dojsc do porozumienia z tym. Wazne ze dziala i pokazuje to co chce i jak chce a automatyzacje zrobilem po swojemu bo niestety jest kilka godzin o ktorej sie wlacza to i zalezy od dnia tygodnia i wylanczanie tez jest rozne wiec musialem naklepac tego troche. A jeszcze mnie dwie glowice czekaja. Bardzo duzo mi pomogliscie i dzieki Wam za to. Tak to wyglada teraz
Mam jeszcze maly problem z odkurzaczem xiaomi. MAm zainstalowane Xiaomi Home ale wiekszosc jest po chinsku pomimo wyboru angielskiego. Przemienilem 2 encje na samym dole zdjecia na start i stop i co ciekawe dziala mi tylko stop czyli powrot do bazy ale nie dziala niestety start.
To jest start
a to stop
Moze cos sie uda pomoc.
@pietryk – Super że Better Thermostat rozwiązał sprawę.
Zanim przejdziemy do odkurzacza, muszę Cię trochę skarcić w imieniu porządku na forum! ![]()
Zasada numer jeden na ArturHome: jeden problem = jeden wątek. Wrzucanie pytania o odkurzacz Xiaomi do tematu o ogrzewaniu sprawi że za miesiąc nikt z podobnym problemem nie znajdzie tej odpowiedzi, a w wątku o grzejnikach zrobi się totalny misz-masz.
przeglądnij wątki czy nikt nie ma takiego problemu, a jeśli nie ma to załóż nowy odpowiednio zatytułowany wątek.
ok przepraszam i dziekuje