Termostaty w z2m, nie działa automatyzacja

juz mi glowa peka, jutro siade do tego przy browarku bo weekend i zobacze. dzieki narazie za wszystko. odezwe sie

i do jest bardzo słuszna decyzja…

Nie mam żadnej takiej głowicy i może się mylę, ale encja termostatu (climate.Grzejnik_Biuro) to tam jest po tym jak głowica została sparowana… więc po co kolejny?

@Marcin4 – Jasne, encja climate już tam jest i teoretycznie wystarczy. Problem w tym, że głowica (mimo synchronizacji temperatury) wciąż żyje własnym życiem, bo np. ma aktywny wewnętrzny harmonogram albo specyficzny algorytm PID.

Generic Thermostat proponuję w takich sytuacjach z jednego powodu: to taki „tryb serwisowy”. Wycinamy całą inteligencję głowicy i sprowadzamy ją do roli prostego zaworu (On/Off), którym steruje czysty kod w HA. Dla kogoś, kto dopiero zaczyna, to o wiele łatwiejsze do zrozumienia i debugowania. Ale tak jak pisałem – Twoja metoda z MQTT jest celem, do którego dążymy, bo jest bardziej profesjonalna.

I tu chyba dochodzimy do sedna:

AUTO to tryb pracy wg harmonogramu, który może jest konfigurowalny w sekcji “ustawienia specyficzne” i jak nie był zmieniany i ustawiany, to pewnie jest to domyślne 19°C skoro tak pisze autor

HEAT to jest włączenie trybu grzania, wg tego co jest ustawione na termostacie czyli to co aktualnie w Occupied heating setpoint (na obrazku też 19°C, ale autor coś pisze ze ma tam 30°C)

Stopień otwarcia głowicy i tak jest regulowany automatycznie w tych trybach, więc:

1. Głowica po przełączeniu na HEAT (jeśli tam jest 30°C) otwiera zawór na 100%, bo widzi ogromną różnicę temperatur.
  2. Czujnik zaraz pokazuje 21°C więc przełącza ją na AUTO (19°C) - głowica zamyka pewnie zawór całkiem

Głowica szaleje, rury strzelają, a bateria pada, bo silniczek non-stop kręci od min do max :slight_smile:

A mnie się wydaje że problemem może być wyzwalacz tylko w momencie przejścia poniżej 19°C. Przetestuj to inaczej:

1. Albo usuń tą wartość 19 z wyzwalacza, a wstaw ją jako warunek, wtedy automatyzacja uruchomi się przy każdej zmianie temperatury i sprawdzi czy jest poniżej 19°C. Do warunków możesz dodać tez sprawdzenie trybu pracy (czy jest off), ale to kosmetyka (jak będzie heat, to po prostu nic się nie stanie).

2. Albo zostaw jak jest, ale dodaj jeszcze jeden wyzwalacz “szablon czasu” i ustaw na powiedzmy 10 minut.

Ja wiem że to fajnie jest zrobić tak “raz” i “po co to co chwilę sprawdzać”… no właśnie na ten “wszelki wypadek”. Jak coś nie dział a to do pomocy masz log systemowy, log z2m oraz przy automatyzacji link “ślady” które ci pokażą czy automatyzacja była wyzwalana, i co zrobiła.
Tyle się tu naprodukowałem (mam nadzieję ze nie całkiem bez sensu) że to piwo już powinieneś był wypić przy czytaniu :wink:

P.S.

Raczej trzeba, na external

P.S. 2
Skoro harmonogramy i przełączania tworzysz w automatyzacjach - nie używaj trybu AUTO, temperaturą steruj przez ustawianie temperatury, a nie zmianę trybu pracy.

Witam. Troche w pracy mam wolnego wiec sobie poklikalem. I sa dwie opcje.

1 Jest tak jak Marcin mowisz. Problemem moze byc wyzwalacz jako czujnik. Jezeli zamienie go na czas a w warunku zrobie temperature to to zadzialalo.

Albo 2 opcja: Gdy czujnik jest wyzwalaczem

to pisze “Kiedy zmieni sie temperatura” zas gdy czujnik jest warunkiem pisze “obecnie jest ponizej 19” to to nigdy nie zadziala. Dopiero jesli temperatura spadnie z 20 na 19 wtedy to zadziala. No tak mi sie wydaje.

Tez o tym myslalem tylko tutaj niema takiej opcji. Jest mnostwo opcji ale nie od temperatury.

Czas. Dodaj warunek czasu.

wszelkie sprawdzania w sekcji “Jeżeli”

tu ma być pusto, tak jak nie ustawiłeś nic w polu “Powyżej”

Bo wybierasz zapewne “urządzenie”, a nie “klimat”

Moze zle napisalem to akurat dziala jak jest tak ustawione

i slusznie wybieralem urzadzenie, bo klimat myslalem ze jest do klimatyzacji ktora mam hehe

Rozumiem co napisałeś, tylko w twojej Opcja 2 ta automatyzacja zostanie wykonana tylko raz, w momencie kiedy czujnik wyśle temperaturę z wyższej niż 19°C na niższą niż 19°C), jeśli akurat HA złapie jakiegoś laga, albo będzie jakiś problem z połączeniem z głowicą (czy jakikolwiek inny problem), który spowoduje że akurat nie zadziała, to kolejny raport czujnika który już był poniżej 19°C tej automatyzacji nie wywoła. Jeśli nie podasz tam żadnych warunków, to wyzwalacz (Kiedy): da sygnał przy każdym nowym odczycie czujnika “ej, coś się zmieniło w temperaturze”, a warunek (Jeżeli) sprawdzi czy coś w związku z tym trzeba zrobić.

1 polubienie

Dobra po ciaglych testach i mękach w koncu zainstalowalem better termostat i udalo mi sie dojsc do porozumienia z tym. Wazne ze dziala i pokazuje to co chce i jak chce a automatyzacje zrobilem po swojemu bo niestety jest kilka godzin o ktorej sie wlacza to i zalezy od dnia tygodnia i wylanczanie tez jest rozne wiec musialem naklepac tego troche. A jeszcze mnie dwie glowice czekaja. Bardzo duzo mi pomogliscie i dzieki Wam za to. Tak to wyglada teraz

Mam jeszcze maly problem z odkurzaczem xiaomi. MAm zainstalowane Xiaomi Home ale wiekszosc jest po chinsku pomimo wyboru angielskiego. Przemienilem 2 encje na samym dole zdjecia na start i stop i co ciekawe dziala mi tylko stop czyli powrot do bazy ale nie dziala niestety start.

To jest start

a to stop

Moze cos sie uda pomoc.

@pietryk – Super że Better Thermostat rozwiązał sprawę.

Zanim przejdziemy do odkurzacza, muszę Cię trochę skarcić w imieniu porządku na forum! :wink:

Zasada numer jeden na ArturHome: jeden problem = jeden wątek. Wrzucanie pytania o odkurzacz Xiaomi do tematu o ogrzewaniu sprawi że za miesiąc nikt z podobnym problemem nie znajdzie tej odpowiedzi, a w wątku o grzejnikach zrobi się totalny misz-masz.

przeglądnij wątki czy nikt nie ma takiego problemu, a jeśli nie ma to załóż nowy odpowiednio zatytułowany wątek.

2 polubienia

ok przepraszam i dziekuje