To urządzenie zawsze włącza się po restarcie Z2M lub HA

Cześć,
mam takie urządzenie:

wpięte do Z2M za pośrednictwem koordynatora SLZB-06.
Nie mam z nim kłopotów, a jedynie irytuje mnie że zawsze świeci mi światło gdy zrobie reboot HA czy Z2M
dodatkowe ustawienia wygladaja tak:

I na koniec pytanie: Czy da się z tym coś zrobić?

Ustawienie Power-on behavior na off nie pomaga?

P.S.
Szkoda, że nie używasz interpunkcji. Bez niej bardzo źle się czyta tekst, bo utrudnia przyswajanie go ze zrozumieniem. Nawet nie wiemy, czy o coś nas chcesz zapytać? A moim zdaniem świadczy to też o egoizmie i lenistwie autora.

Leniwy - tak
Egoista - kurde nie wiem, mam nadzieje że nie
Interpunkcje dodałem na tyle na ile umiem.
A wracając do tematu. Ustawienie na OFF nic nie daje

1. Poeksperymentuj z innymi ustawieniami (obrazek z GUI trochę nie pasuje do dokumentacji w tym rodzajem wyzwalania, tak wiem, to też nie do tego służy), to co wspomniał @angler służy z założenia do przywracania/ustawiania stanu modułu po zaniku JEGO zasilania.
  2. Koniecznie sprawdź wszystkie automatyzacje, gdzie masz użyte to urządzenie
  3. Jeśli nic nie pomoże, to zgłoś issue. (jeśli pomoże jakieś ustawienie, które “nie ma nic wspólnego” też zgłoś).

To jeszcze powinieneś uściślić co rozumiesz przez reboot (HA nie daje się rebootować, bo nie jest systemem operacyjnym ani hostem, Z2M też z tych samych powodów) - musisz odróżnić restart programu/serwera od rebootowania systemu operacynego czy ogólnie komputera.
Może masz na myśli reboot HAOS?
Co się dzieje gdy restartujesz sam HA core?

UWAGA hostem dla instalacji HAOS-generic jest fizyczny komputer, ale dla HAOS-ova jest nim maszyna wirtualna.

Bez ustalenia konkretów nawet nie wiadomo gdzie szukać przyczyny.

Kluczowa informacja dla nas to

wtedy nie musimy analizować zbędnych przypadków.

1 Like

to był strzał w dziesiątkę - wyłączyłem w NodeRed i jest ok - dzięki popatrzę co by tam zmienić…

co do reboot miałem na myśli to dla Z2M:
image

oraz to dla HA:
image

sorki za nieprecyzyność

Ta informacja byłaby wystarczająca dla stwierdzenia, że przyczyną musi być jakaś automatyzacja.

NodeRed nie ma nic wspólnego z HA, to osobny serwer, więc jeśli komunikujesz się między NR a Z2M za pomocą HA to masz dodatkowy zbędny (=słaby) punkt.

Zmieniam dział z HA na NR

1 Like

Nie wiem czym sterujesz na wejściu, ale możesz sobie zablokować nieodpowiednie stany Ignore state change event when:.

1 Like

Miałem wcześniej zaznaczony ten checkpoint na samym dole. Po jego odhaczeniu jest ok.

odnosząc się do tego:

Pomyślę nad tym. W sumie to nie wpadłem na to żeby ominąć HA i ciągnąć info od razu z Z2M - jeszcze wiele nie umiem i jak mój idol z pałacu cięglę się uczę

haha, myślę że ciągła nauka jest potrzebna każdemu :stuck_out_tongue_winking_eye:

1 Like

No dobrze ale jak sobie poradzić z tym:

[{"id":"6fc6150251ac2b23","type":"tab","label":"Flow 1","disabled":false,"info":"","env":[]},{"id":"2f8584783d269ac2","type":"zigbee2mqtt-in","z":"6fc6150251ac2b23","name":"Drzwi ON/OFF","server":"264e6b06d3c56e54","friendly_name":"Z Drzwi frontowe (TS0203)","device_id":"0x040d84fffe05b42e","state":"contact","outputAtStartup":true,"filterChanges":true,"enableMultiple":false,"x":420,"y":140,"wires":[["3844554c88087eeb"]]},{"id":"3844554c88087eeb","type":"switch","z":"6fc6150251ac2b23","name":"wyzwalanie_drzwiami","property":"wyzwolenie_drzwiami","propertyType":"flow","rules":[{"t":"false"}],"checkall":"true","repair":false,"outputs":1,"x":680,"y":140,"wires":[[]]},{"id":"264e6b06d3c56e54","type":"zigbee2mqtt-server","name":"","host":"192.168.50.201","mqtt_port":"1883","mqtt_username":"","mqtt_password":"","mqtt_qos":"0","tls":"","usetls":false,"base_topic":"zigbee2mqtt"}]

Z2M w takiej konfiguracji zwraca mi msg.payload tylko booalem czyli true lub false dla czujnika zamkniecia/otwarcia jak poniżej:

,
chciałbym żeby następnie na podstawie tej informacji nod SWICH wykonywał lub nie wykonywał akcję. Trochę się bawiłem ale nic co ustawie w nodzie swich nie przenosi informacji na jego wyjściu.

ah.json (7,7 KB)

1 Like

No właśnie chyba to u mnie nie będzie działać jak u Ciebie ale znalazłem u Ciebie kilka innych ciekawych rzeczy które sobie zaadoptuje na potrzeby innych automatyzacji i za to dzięki.

Chodzi o to że informacja z czujnika otwarcia/zamknięcia drzwi spada mi jako zmienna typu booalem kiedy ją przechwytuje do noda swich ustawionego tak:

to swich za każdym razem nic nie robi na wyjściu.
Ja jak ja to rozumiem tak że swich oczekuje zmiennej string równej ‘false’ a dostaje booalem równej false i nie idzie dalej.

Mogę alternatywnie ustawić noda od Z2M z takich ustawień:

(tutaj mam booalem = true lub false)

na takie:

tutaj dostaje już komplet informacji jak na poniższym printscreen:

ale to dalej nie jest string i chyba się nie da wydobyć w swich’u samej informacji ‘contact’

Jakieś pomysły jak przechwycić info z msg.payload typu booalem do noda swich?

Podłącz na wyjściu nod debug, trudno zgadnąć co ci tam wychodzi.

1 Like

ogarnąłem
dzieki za wskazówki