Cześć
Uruchomilem dodatek HA TORQUE. Wszystko działa poprawnie jakby ktoś potrzebowal pomocy w konfiguracji to prosze pisac, ale mam jeden problem (jak na razie ).
Dostaje osobne encje ze wszystkich czujnikow i tu akurat jest OK. Niestety dlugosci i szerokosci GPS tez sa to dwie osobne encje i nie jestem w stanie wprowadzic lokalizacji samochodu na mapy tak jak np encje person. Probowalem zrobic to szablonem aby stworzyc encje np. GPS
i niestety nie jestem w stanie. Moze ktos juz ogarnial ten dodatek i ma to połapane? Pozdrawiam
Sprawa trochę skomplikowana ponieważ nie mam do dyspozycji sensorów GPS tylko ich atrybuty.
Sam sensor który łączy dwa sensory lokalizacyjne w całość wygląda tak:
- platform: template
sensors:
gps_auta:
friendly_name: "GPS Auta"
value_template: "{{ state_attr('person.xxxx','latitude') }},{{state_attr('person.xxxx','longitude') }}"
icon_template: mdi:car
Wynikiem tego jest
Ty masz sensory to wpisz w ten sposób::
value_template: "{{ states('sensor.dlugosc_gps') }},{{ states('sensor.szerokosc_gps') }}"
/
Dodanie sensora o śledzenia:
service: device_tracker.see
data:
dev_id: gps_samochodu
gps:
- "{{ state_attr('person.xxxx', 'latitude') | float(default=0) }}"
- "{{ state_attr('person.xxxx', 'longitude') | float(default=0) }}"
:information_source:
gps_accuracy: 10
Musisz zmienić tak jak wyżej na sensory
Po wywołaniu usługi w known_devices.yaml
pojawi się wpis:
Wynikiem tego jest “tracker”
A jego można dodać do mapy czy wykorzystać do automatyki, skryptów itp.
/
Czy obędzie działać nie wiem, mam nadzieje że tak.
Jedynie co mnie zastanawia to czy “tracker” będą się uaktualniał czy potrzebują jakiegoś wyzwalacza.
Jeśli zdecydujesz się na wykorzystanie tych wypocin to daj znać czy działa .
Jeśli znalazłeś inny sposób to się podziel.
Cześć
Wszystko działa tak jak opisałeś. Naszukałem się po internecie i ciągle coś było nie tak.
Jeszcze raz bardzo dziękuję
Ps. jeżeli wypali mi w jakiś sensowny i mało zawodny sposób komunikacji dwustronnej z samochodem po OBD, na pewno napiszę. Naprawde bardzo dziekuje
Mam jeszcze pytanie w sprawie wywolywania tej uslugi sledzenia (service: device_tracker.see).
Czy jest jakis prosty sposob na aktualizownaie danych tej uslugi.
Niestety dane pozycji na mapie aktualizuja sie tylko w momencie wywolania tej uslugi
Na pewno możesz wywołać automatyzacją
Szablon czasu np. 10 sekund , warunek (np. w samochodzie) , usługa device_tracker.see
i reszta kodu
Nie wiem czy dobrze kombinuje, ale do stwierdzenia przez system, ze jestem np. w samochodzie potrzebuje aktualnej jego pozycji a to probuje wlasnie uzyskac.
Moze istnieje sposob na wyciagniecie informacji ze stan danej encji (w tym przypadku np. longitude lub latitude ) sie zmienil i potraktowac ta informacje jako wyzwalacz do automatyzacji ktora wywolywalaby usluge device_tracker.see. Takie luzne przemyslenia - czy wogole da sie tak zrobic?
Możesz wykorzystać inne sensory “OBD” np. wzrost napięcia, temperaturę silnika czy obroty silnika.
Parę miesięcy temu miałem Torque, to “w samochodzie” wykorzystywałem połączenie BT ( telefon z samochodem (radiem)).
Dlaczego nie wykorzystujesz lokalizacji z telefonu ?- łatwe, proste i przyjemne
/
Miałem integracji Torque to miałem skonfigurowane tak:
Wsiadam do auta
Telefon łączy się z OBD przez BT (jestem w samochodzie)
Kiedy zostało ustanowione połączenie z poziomu HA została wysłana komenda "włącz aplikacje Torque na telefonie.
Następna komenda z poziomu HA to włącz dokładną lokalizacje np. wysyłaj lokalizacje z dokładnością 20 metrów.
Po zakończeniu jazdy:
Rozłączenie BT z samochodem - Komenda z poziomu HA “wyłącz dokładną lokalizacje”
/
Zajrzyj tutaj, zobacz jak ustawienia są wstanie zmienić dokładność wskazań lokalizacji
Telefon będzie na stale w samochodzie, dlatego nie mogę wyciągnąć informacji o wystąpieniu zdarzenia takiego jak polaczenie oprogramowania z obd
Mogę oczywiście wyciągnąć informacje z telefonu “pokładowego” o jego lokalizacji ale nie wiem dlaczego jest to odczyt bardzo kiepskiej dokładności i na dodatek często się chwilowo (kilka a nawet kilkanaście minut) zawiesza. Natomiast odczyt z gps samochodu jest bardzo dokładny i nie mam na nim przerw - home assistant pokazuje mi każdą zmianę długości i szerokości geograficznej bardzo dokładnie, ale są to odczyty osobne (dl i szer). Dlatego te wszystkie próby
Edytowane:
W sumie to masz racje i można wyciągnąć wyzwolenie z jakiejś encji z OBD odczytującej np napięcie instalacji w samochodzie ( > 13,2) po odpaleniu silnika i uruchomić odświeżanie service: device_tracker.see. Ciągle tylko mam w głowie rzecz taką, że to nie zadziała gdy np samochód będzie gdzieś na parkingu (czyli poza wszelkimi zdefiniowanymi strefami) i zostanie skradziony bez odpalania silnika i nie odświeży lokalizacji. (Wiem - można wyciągnąć informacje z telefonu z akceleracji po ruszeniu samochodem lub jego uderzeniu, ale wciąż najbardziej do mnie przemawia ten GPS z systemu tego pojazdu) Szkoda byłoby nie wykorzystać takich możliwości jeżeli tylko się da je wyciągnąć.
A czy istnieje taki skrypt usługa czy coś już zaimplementowanego w systemie aby odczytał i zapisał wartość encji i za np 10 sekund odczytał ponownie i porównał zapisana wartość z ta świeżo odczytaną i gdy będą się różnić wywołać akcję ?
Zerknąłeś na linka który udostępniłem?
Co do zapisu wartości to w HA służy pomocnik input_text:
Następnie można porównać wartości:
value_template: "{{ states('sensor.lokalizacja') != states('input_text.zapisana_lokalizaja') }}"
Ale z GPS mogą być problemy, ponieważ odczyty mogą wprowadzać w błąd ( dokładność odczytu - tolerancja).
Oczywiści można wartość sensorów (GPS) zaokrąglić do wartości np. do 4 po “kropce” ale czy w czasie jazdy będzie oznaczony samochód że jest na drodze
Na pewno jest to do zrobienia ale jak widzisz będzie wiele zmiennych, Twoja konfiguracja +“pomocnik” + automatyzacja .
Jeśli w którymś kodzie nie uwzględni się poprawnych odczytów lub ich brak, zwłoki z przesłaniem danych do HA itp. będziesz miał wiele fałszywych alarmów lub nie będziesz pewny że działa w 100% poprawnie.
A możesz podać linka do aplikacji? Bo po wpisaniu torque w ios appstore dzieje się dramat tyle tego jest.
Na iOS raczej nie ma tej aplikacji
2020
The actual Torque app that everyone is familiar with is from Ian Hawkins. As far as I can tell, all those other apps on the app store are fakes, ripoffs or just trying to cash in on the Torque name. As far as I know, Ian Hawkins has not released an iOS version. (Hope I’m wrong though!)
Tak przy okazji, jest też integracja niestandardowa torque-logger.
U mnie zastąpiła oficjalną bo ma dwa duże plusy, pierwszy to zapamiętywanie parametrów po restarcie HA, drugi to pokazuje mi procentowe napełnienie baku, czego w oficjalnej apce nie dało rady wyciągnąć.
A już tak kompletnie przy okazji, czy w PL jest jakaś strona z bieżącymi cenami paliw? Bo jak na razie to udało mi się znaleźć tylko dane ze strony autocentrum:
https://www.autocentrum.pl/paliwa/ceny-paliw/lodzkie/
No ale cena to średnia dla całego województwa, widać trend ale porównać ceny z najbliższych stacji nie można.
Poziom paliwa (procentowy, torque-logger)
Czy w Twojej konfiguracji też masz tak, że nieraz odczyt pozostaje po wyłączeniu silnika a innym razem przybiera wartość 100% ?
Inny sensor działają poprawnie
Tak, też mam takie skoki do 100%, ale staram się wyłączać apkę torque przed wyjściem z samochodu ale już po wyłączeniu silnika i zauważyłem że jest mniej takich anomalii.