Tracking urządzenia / powiadomienia o wejściu w strefę

Witajcie,
Od jakiegoś czasu walczę z trackingiem dwóch telefonów.
Kilka m-cy działało to ok, później sie zaczęło sypać.

Telefon sprawdziłem nic nie znalazłem aby zabijało apke HA na telefonie.
Nie działają powiadomienie ani po geolokalizacji - mimo że w pace dział poprawnie ( zminei sie adres)

image

tak jakby tracking działał tylko kiedy jestem w wifi, po opuszczeniu wifi i przejściu na zdalne przez Cloudflare nie aktualizuje danych

Macie jakis pomysł co tu nie gra ?

U mnie na telefonie sama encja lokalizacja geokodowania działała chwile po resecie i dalej już nie. Była to wina telefonu, na innym działało.

1. Sprawdź, czy w encjach masz swój telefon - znajdziesz go jako device_tracker.nazwa_telefonu.
  2. Wejdź w Ustawienia → Osoby i wybierz swoje konto.
    Przypisz encję device_tracker.nazwa_telefonu jako źródło lokalizacji dla siebie.
  3. Od tej chwili encja person.twoja_nazwa będzie pokazywać pozycję na podstawie tej encji telefonu.
  4. Warto dodać strefy (np. dom, praca, sklep) i monitorować wejścia/wyjścia ze stref.

Witaj, dzięki za odpowiedź, ale to już mam zrobione.

więc encja device_trracker.xxx też nie odświeża lokalizacji czy tylko lokalizacja geokodowania?

Żadna się nie aktualizuje , mimo że w apce tel jest aktualna geolok.

ew kroki z tego posta

1 polubienie

Zauważyłem że aplikacja widzi moje urządzenie mobilne z parametrami jak jeszcze było w domu z wifi. Stan baterii z rana i obecny

W ustawieniach aplikacji jest wpisany adres zewnętrzny HA?

Możliwe że prze to że w zaleNosci jako serwer czy jak jestem w domu czy jak ma się łączyc zdalnie to miałem inaczej nazwane urządzenie?

Teraz dałem tak samo, zobaczę jutro

To co pokazujesz służy do łączenia się do 2 różnych instalacji HA, a nie w/g tego, gdzie się znajdujesz… Usuń jedną z instancji i prawidłowo skonfiguruj połączenia lokalne i zdalne w tej instancji, która pozostanie.

i tu chyba jest sedno problemu,
bo w logach cloudlafre jest błąd:

2025-10-27T19:04:50Z ERR Request failed error=“Incoming request ended abruptly: context canceled” connIndex=2 dest=Home Assistant event=0 ip=198.41.200.113 type=http

ale łączy mnie zdalnie bez problemów, tylko nie aktualizuje mi danych z urządzenia jak bateria no i pewnie lokalizacja.

Jak to poprawic ?

Nie wiem, ale zacznij od tego

Jeśli twoje połączenie lokalne może korzystać z innego adresu niż połączenie zdalne to je odpowiednio skonfiguruj, przykład z mojej aplikacji

krótkie słowa komentarza - adres lokalny nie wymaga ustawienia pod warunkiem, że masz to wszystko prawidłowo ustawione w HA
Ustawienia → System → Sieć → Adres URL Home Assistanta
(ja lokalny adres mam na Automatycznie, ponieważ się szykuję do migracji, można ustawić to też ręcznie byleby prawidłowo)

Aplikacja rozpoznaje, że jesteś w domu po nazwach SSID sieci WiFi (więc muszą one być w miarę unikalne, a przynajmniej inne niż w lokalizacjach w których też się łączysz do WiFi), akurat mam 2 różne, bo preferuję połączenie 5GHz z fallbackiem na inny SSID 2.4GHz (ale to też zależy od konfiguracji twojej sieci, rozwiązania mogą być różne).

Sprostowałem temat, jutro sprawdzę lokalizacje.
Dziękuje za dotychczasowe wskazówki

1 polubienie