No tak ale ktoś pokazał mi że nie muszę instalować button-card i da się to zrobić standardowym mechanizmem. Jakby nie było, KNX czy nie KNX, i tak muszę mu podać, ~0,5 sekundowy impuls.
To jak to w końcu jest, masz to impulsowe zwieranie styku w KNX czy nie?
Jeśli nawet nie masz, to akcję, którą nie wiadomo dlaczego koniecznie chcesz umieszczać gdzieś w zewnętrznym skrypcie do wywołania, można zrobić w kodzie YAML samej karty. Zamieniając action toggle z przykładu @isom1266 na sekwęcnję akcji z switch.turn_on → delay → switch.turn_off.
To ja sugerowałem taką konieczność po przeczytaniu tego
a tak poza tematem uruchamianie automatyzacji wewnątrz frontendu (renderowanego w przeglądarce, a nie w HA) jest rozwiązaniem, które stawia na głowie ideę działania HA (uważam to za rozwiązanie na zasadzie “bo można”).
@angler
sam nawet pisałeś wyżej
ale jeśli nie można, to sugerowałbym jednak zastosowanie automatyzacji wykonywanej w HA, uruchamianie czegoś w przeglądarce jest moim zdaniem słabym pomysłem (prawdopodobnie ta karta nawet nie jest w stanie wewnętrznie wykonać skryptu - nie zwróciłem uwagi, że to karta standardowa, a nie jakiś wynalazek w których lubuje się część użytkowników forum - to przyczyna dla której tutaj automatyzację wypada umieścić w HA).
Przy sekwencji kilku akcji na pewno: przejście do innego widoku zanim wszystko zdąży się włączyć, spowoduje anulowanie nierozpoczętych akcji.
Może i nie musisz , ale jaką to robi różnicę, skoro musisz użyć card-mod z HACS ? Tak naprawdę nie ważne jakiej karty użyjesz, moim zdaniem trzeba zacząć od uporządkowania konfiguracji w samym KNX, bo to tam switch powinien mieć ustawione działanie impulsowe. Jak rozumiem w domu do obsługi tej bramy używasz przycisków KNX , a switch - brama naśladuje ich stan, ale co gdy kiedyś będziesz chciał użyć tego switcha w innych scenariuszach ? Przenoszenie automatyzacji, czy skryptów do HA , kłuci się ideą systemu rozproszonego i jego niezawodności.
Panowie, wielkie dzięki za zaangażowania ale Wasze opinie się, trochę ze sobą nie zgadzają, więc może powtórzę o co mi chodzi.
Mój problem, jaki zasygnalizowałem to:
- zrobiłem sobie, od dawna działającą, instalację automatyki w KNX;
- a w niej adres grupowy w którym połączyłem aktora i przełącznik;
- i, w ten sposób, kontrola bramy działa od lat;
- teraz wystartowałem z HA, połączyłem go z KNX-em i chcę rozszerzyć
możliwość sterowania bramą na wywołanie tej akcji z HA, z przeglądarki; - wziąłem “button” HA-owy, podałem mu ten adres grupowy z integracji
z KNX-em co zadziałało (skrypt YAML, z opisem sytuacji, na początku
tego tematu), i owszem, ale musiałem naciskać “button” dwa razy żeby
automatyka zareagowała.
Tylko tyle i aż tyle a pytanie jest proste - co i jak zrobić w HA żeby uruchomić tę automatykę KNX-a która działała i działa.
Właśnie dlatego, że musiałeś naciskać dwa razy , wyciągamy wnioski.
Aktor w KNX, a raczej jego wyjście sterujące bramą działa jak przełącznik i wystawia dwa stany ON i OFF. Obrazowo pierwsze kliknięcie przycisku w HA ustawia stan ON , drugie stan OFF i tym sposobem powstaje działanie impulsowe. Gdyby aktor miał ustawione działanie tego wyjścia na impuls , ten pierwszy “skrypt” a raczej kod karty działałby idealnie.
Jak nie chcesz tego zrozumieć i upierasz się przy przenoszeniu automatyzacji do HA to dostałeś kilka pomysłów wcześniej.
Przecież masz podane wszystko u góry, jeżeli zmiana stanu wymaga tylko impulsu to nie możesz używać toggle jako wyzwalacza bo jego stan jest podtrzymywany, musisz rozbudować to w automatyzacji / skrypcie o delay i zmianę stanu na ```OFF`` podali ci to @szopen @angler…
Tak, innymi słowy, wyzwolenie tej akcji w KNX-ie to zasymulowanie w HA impulsu, czyli ON - delay - OFF posyłany do wskazanego adresu grupowego…
Ok, dziękuje.