Mam bramę wjazdową obsługiwaną impulsem (zwarcie dwóch przewodów, po kolei: otwiera, zatrzymuje i zamyka czyli zewrę raz i rozewrę zaczyna się otwierać, powtórzę to się zatrzymuje i jak powtórzę trzeci raz, zaczyna się zamykać). Czyli wygląda to tak:
show_name: true
show_icon: true
type: button
tap_action:
action: toggle
entity: switch.ruch_brama_wjazdowa
icon: mdi:boom-gate
icon_height: 140px
card_mod:
style: |
ha-state-icon, ha-icon { /* stan: off */
color: green !important;
}
ha-state-icon[data-state="on"],
ha-icon[data-state="on"] { /* stan: on */
color: red !important;
}
Ale stan bramy sygnalizuje mi kontaktron, zwarty gdy jest zamknięta i rozwarty gdy się otwiera i jest otwarta. Tego kontaktronu nie ma w kodzie jest wyłącznie encja sterująca bramą, jak widać.
Jak to zrobić żeby przycisk słuchał entity “switch.ruch_brama_wjazdowa” ale ikonka pokazywała stan entity kontaktronu?
Szopen ma rację - “switch toggle” ma zastosowanie dla dedykowanych sterowników bramy.
Ale mam i taki “impulsowy”. To Sonoff, przekaźnik beznapięciowy zintegrowany z kontaktronem. W środku ESP Easy, a więc komunikacji po wifi i IP.
Polecenie zwarcia wysyłam do sterownika poleceniem restowym, które wywołuję tak:
Dzięki za info ale, jak na razie, zbyt cienki jestem żeby wprowadzić Twoja radę w życie. Trochę tam znam CSS, Javascript, nodeRED, itp. ale w HA poruszam się od niedawna
Możesz pokazać, na bazie mojego skryptu jak to “tap_action” zmienić na:
włączyć - poczekać 1 sekundę - wyłączyć?
Takie rzeczy (funkcja działania impulsowego) robi się na poziomie urządzenia wykonawczego (switch.ruch_brama_wjazdowa) najlepiej w jego oprogramowaniu, a nie z poziomu UI HA. Dobrze rozumiem, ten “skrypt” to akcja wywoływana w karcie z dashboards?
Podaj informację jaki to fizycznie przekaźnik i za pomocą jakiego oprogramowania integruje się z HA?
@TomBod - nie używam ESP Easy, ale zamiast wysyłać polecenia po http, wydaje mi się, że lepiej ustawić regułę w samym ESP Easy dla działania czasowego przekaźnika. Rules — ESP Easy 2.1-beta1 documentation
Podobnie jak robi się to w Tasmota (PulseTime) czy ESPHome .
Sporo praktykowałem z regułami, nawet dość złożonymi. Ale były zawodne. Tutaj nie finezji, wysyłam proste on/off. Działa mi kilka lat, nie widzę powodu do zmiany.
Brama przesuwna, sterowana z przycisku w korpusie silnika, wyposażona w interfejs WiFi do podłączenia pilota oraz łącznik kablowy (cztery przewody) gdzie zwarcie na chwilę jednej pary powoduje w kolejności: start otwierania - zatrzymanie - start zamykania a druga para pokazuje stan bramy, czyli kontaktronu na jej obu końcach: otwarta lub zamknięta - stan nie ustalony.
Pilot działa dokładnie tak jak przycisk w korpusie bramy, jego zwarcie (chwilowe) powoduje: start otwierania - zatrzymanie - start zamykania.
Te kabelki mam w swojej szafie sterującej elektryką i są podłączone do mojej instalacji KNX-owej więc steruję tą bramą przyciskami KNX-owymi.
Tak samo obsługuję bramę wjazdową do garażu, działa na tej samej zasadzie.
No i chcę to powtórzyć w HA.
“Takie rzeczy (funkcja działania impulsowego) robi się na poziomie urządzenia wykonawczego (switch.ruch_brama_wjazdowa) najlepiej w jego oprogramowaniu, a nie z poziomu UI HA” jak się do tego zabrać?
Nie bardzo rozumiem, przycisk dla mnie to fizyczny, mechanizm styku z samopowrotem. Czy pod pojęciem “przyciskami KNX-owym” masz na myśli konkretne urządzenie KNX (aktora)? Jeśli tak, to sprawdź czy ma możliwość programowego ustawienia działania chwilowego dla styku. Tak aby po otrzymaniu komendy z HA (po KNX) zwarł styk na określony (zaprogramowany w ETS) czas, a sam przekaźnik wykona tę funkcję sprzętowo na podstawie zaprogramowanych parametrów komunikacji KNX.
Poszukać kogoś kto to już zrobił z KNX:
EDIT:
Wygląda na błędne wcięcia, spróbuj z tymi poprawkami:
W instalacji KNX para kabelków sterujących bramą jest podpięta do aktora razem z przyciskiem. Aktor i przycisk są spięte w adresie grupowym i ustawione tak, ze przycisk działa mono-stabilnie (czyli zwiera na sekundę i rozwiera).
Fajnie, nie wiem co pochrzaniłem ale teraz “kupił” ten skrypt i sprawdzenie poprawności też “gada” że nie ma błędu. Sprawdzę działanie wieczorem.
No niestety nie zadziałało bo HA czepia się sekwencji poleceń (serwisów).
“Sztuczna” podpowiedziała że trzeba zbudować mały serwis i ten serwis zawołać w “tap_action” ale (wpisałem ten serwis w configuration.yaml) i, przy wykonaniu, HA go nie widzi.
Nie chcę Ci organizować Twojego HA, ale może skorzystasz z takiego pomysłu:
w configuration.yaml trzymam rzeczy absolutnie niezbędne, które tu muszą być.
Natomiast wszystkie automatyzacje, skrypty, definicje sensorów - idą do osobnych plików.
Trzeba wtedy w configuration.yaml odpowiednio to zaadresować.
Zobacz u mnie:
A ja albo czegoś nie rozumiem, albo nie jest tak jak myślę. Z poprzednich wpisów wynika, że mamy switch skonfigurowany w KNX do pracy z bramą , czyli ma już zaimplementowaną pracę impulsowo , w innym przypadku nie było by możliwości sterowania tą bramą. Mamy też czujnik binarny ( kontaktron) do sygnalizacji stanu tej bramy. Po co w HA powielać polecenia ON- delay- OFF ?
W HA można użyć template cover wykorzystując switch i sensor , a wizualizacja na custom:button-card.