Witam wszystkich To mój pierwszy wpis na tym forum, mam nadzieję ze pomożecie mi rozwiązać mój problem.
Zacząłem zabawę z HA i próbuję zintegrować termostaty z Tuya Local z podobnym skutkiem. Udało mi się zintegrować switche oraz czujniki otwarcia drzwi ale termostaty mnie przerosły. Są to jedne z najpopularniejszych na aliexpress termostatów działających po WiFi, TRV604 z wyświetlaczem OLED.
Podczas konfiguracji termostatu mogę go wybrać z listy więc połączenie z kontem Tuya jest, po wybraniu z listy musze poczekać bo trwa wykrywanie adresu lokalnego, po odczekaniu dostaję okienko z Device ID, IP address or host name, Localkey, Protocol version. Wszystkie informacje są usupełnione poza adresem IP. Otrzymuję jednocześnie informację “Unable to connect to Your device with those details. It could be an intermittent issue, or they may be incorrect.” klucz oraz ID sprawdzone z portalem Tuya Developer i wszystko się zgadza. Adres IP sprawdzony na routerze i wpisany z ręki również ten sam efekt. P.S Integracja z Tuya działa bez problemu ale chciałbym się odciąć od Internetu ![]()
Miałem podobny problem (nie pojawiał się adres IP)
Wyłączyłem urządzenie i zrobiłem restart WIFI, po ponownej próbie pojawił się IP w okienku i konfiguracja zakończyła się sukcesem
Spróbuj:
Naciśnięcie klawisza F5 w przeglądarce odświeża bieżącą stronę, ale Ctrl + F5 to twarde odświeżenie i wymuszone czyszczenie pamięci podręcznej
Wyłącz/ włącz zasilanie termostatu
Restart wifi
/
To jest termostat WiFi - czyli nie ma stałego połączenia z siecią (oszczędność baterii)
Działa w trybie sleeping (śpi przez większość czasu) i budzi się tylko co kilka-kilkanaście minut albo przy zmianie ustawień/ręcznym dotknięciu.
Termostat nie odpowiada na ping/i nie utrzymuje stałego połączenia – dlatego nie można wykryć stałego IP albo połączenie się zrywa.
Może, jak byś go wybudzał co kilka sekund w czasie dodawania go do integracji, może załapie.
(Mam zamek do drzwi na WiFi, z tego co zauważyłem, po wybudzeniu jest 10 sekund połączony z sieci, to tym czasie zasypia. Nie udało się go dodać)
Wydaje mi się, że jeśli uda Ci się go dodać to HA będziesz zgłaszał, że urządzenie jest niedostępne.
Zmiana nastaw i odczyt danych nie zostanie wykonane przez HA
Sprawdzone, chyba nie w tym problem
zresetowany HA, router oraz sam termostat. Próbowałem przypisać statyczny adres po MAC na routerze ale efekt identyczny
A jaki masz Router? Używasz jakiś addblock, VPN?
Jeżeli masz możliwość sprawdź logi w routera podczas łączenia twojego urządzenia do WIFI.
Problem “pojawiam się i znikam” miałem przy czujnikach drzwi / okien ale wystarczyło go właśnie obudzić i się pojawiał i można go było zintegrować natomiast tu jest sytuacja taka że można termostat pingować w obie strony (pingi między 300-1000ms brak utraty pakietów). Z integracją Tuya działa ale z Local Tuya ani Tuya Local brak możliwości. Nie ma znaczenia czy dane wklepie z ręki czy zassa z chmury. Router, HA i sam termostat restartowany wielokrotnie i brak efektów. tzn efekt jest taki " Unexpected exception: [Errno 113] Connect call failed (‘192.168.0.105’, 6668)".
Router to Archer C1200, aktywne tylko 2.4GHz, otwarty DMZ dla adresu HA, żadnych addblocków VPN itd. Im mniej cudowania przy uruchomieniu tym mniej problemów (mogłoby się wydawać)
więcej atrakcji będę dokładać jak uda się wszystko pospinać ![]()
W wątku, który założyłeś na oficjalnym forum HA masz odpowiedź - ten model głowicy termostatycznej jest najprawdopodobniej nadal nieobsługiwany w obu otwartych projektach, to że jest obecnie popularny w chińskich sklepach nie znaczy, że wsparcie się natychmiast pojawi - to zależy głównie od użytkowników, konkretniej od tego czy i kiedy przygotują odpowiednie dane dla autorów tych komponentów niestandardowych.
Jest jeszcze jedna kwestia - wsparcie teoretycznie może się nie pojawić (jeśli nie znajdzie się nikt chętny i przytomny wśród użytkowników tego modelu), i druga - coraz więcej urządzeń Tuya jest projektowanych tak by nie mogły działać offline (więc potencjalnie może nie być możliwe odcięcie się od chmury Tuya).
To nie ma znaczenia, choć właściwie powinieneś uruchomić sobie 5GHz by odciążyć sieć 2.4GHz przerzucając na wysokie pasmo urządzenia które mogą z niego korzystać.
Mit o tym, że 5GHz ma być wyłączone wynika z niezrozumienia sytuacji przez osoby, które udzielają takich porad - wystarczy aby ustawić inny SSID dla AP 5GHz i unika się niejednoznaczności z czym się łączy smartfon (i wszelkich potencjalnych problemów z wykrywaniem sprzętu przez SSDP w smartfonowych aplikacjach w przypadku połączenie na innym pasmie telefonu a innym urządzenia IoT do tej samej sieci, ale aby taki problem w ogóle mógł wystąpić musi być jeszcze kilka innych warunków spełnionych).
Mam nadzieję, że wiesz co robisz.
(narażasz HA na zmasowane ataki z zewnątrz, więc powinieneś włączyć automatyczne banowanie - ustaw login_attempts_threshold na niewielką liczbę błędnych logowań oraz należy stosować hasła ultra-trudne do złamania).
OFF TOPIC
to nie jest najlepszy wybór na router w sieci, w której budujesz ID (nie wyjdzie na niego też otwarto-źródłowe alternatywne oprogramowanie ze względu na chipset Broadcom), ale pomijając to - nie musisz używać DMZ - w zakładce Advanced masz cały zestaw ustawień w sekcji NAT forwarding i tam możesz (i raczej powinieneś) ustawić standardowe przekierowanie portów (jeśli się upierasz na bezpośrednie wystawianie HA do internetu to lepiej znaczenie ograniczyć zakres eksponowanych portów najlepiej do jednego - zamiast tej nieszczęsnej DMZ, która otwiera wszystkie…).
Taki ping masz lokalnie do twojej głowicy?
Pingi poprawione, co jakis czas cos właziło na kanał i robiło bajzel. Pingi w chwili obecnej miedzy 10 a 200ms.
HA jest poki co uruchamiany “na stole” wiec nie za duzo napsuć z zewnatrz sie nie da stad desperackie kroki z DMZ.
Próbowałem dopisać plik YAML pod ten model bo wydaje się bardzo podobny (Query Things Data Model praktycznie identyczny, inne numery “abilityId” i “product id”) do TRV601. Wydłubałem odpowiednie informacje informacje z “Query Things Data Model”, zmieniłem w YAML informacje na wydłubane z TRV604, wrzuciłem plik do folderu “/homeassistant/custom_components/tuya_local/devices/” zrestartowałem HA i efekt dokładnie taki jak byłprzed, pingi lecą urządzenie nie spi a adresu nie znajduje.
Może ktos z doświadczeniem chciałby zerknąć na YAMLa? ![]()