Niestety po wprowadzeniu konfiguracji otrzymuję komunikat “Invalid config for ‘google_translate’ from integration ‘tts’ at configuration.yaml, line 10: ‘base_url’ is an invalid option for ‘tts.google_translate’, check: base_url”, oczywiście zmieniłem na swoje zewnętrzne IP.
Cześć.
Mój głośnik od powiadomień przestał współpracować z tts-em. Myślałem już że mi kukułka z zegarka ,padła, ale nie . Głośnik nie odtwarza komunikatów ale za to muzykę ze spotify czy innych żródeł internetowych już tak. Dodam że podmieniałem na inny głośnik i ten inny działa normalnie. Czy to może być wina głośnika?
Wczoraj szukałem podobnego tematu na forum i nie znalazłem a teraz widzę że nie tylko mi nie działa. TTS google translate na google mini nie działa.
Jeżeli tak można to proszę o połączenie tematów.
Po, awarii, powiadomień włączyłem w głośniku mikrofon ale wątpię że to był powód nie działania ttsa. A i jeszcze dodalem integracje google translate text-to-speech ale to nie pomogło.
Wczoraj nic nie robiłem z głośnikiem i dziś rano zaczął wydawać z siebie komunikaty ale innym głosem niż wczesniej. Nie wiem czy poszła jakaś aktualizacja czy coś ale głośnik zaczął gadać. Dziwne?!
Raczej wątpię że zrobili cichą aktualizację, ten głośnik już dawno nie jest wspierany, mam wrażenie że głosy zmieniły się na inne. Stawiam że Google zmieniało coś u siebie.
Niestety na 100% Google coś zmieniło …
Polski męski głos Google (również na komórce) od około tygodnia ma tragiczną barwę dźwięku i brzmienie - jest wręcz depresyjny.
Co do głośników, to mam wszystkie od Google tj. mini, audio, nest audio, nest hub, nest max i faktycznie jedyny mini (wersja pierwsza) przestał odtwarzać komunikaty mówione
Zastanawiacie jest to że długie komunikaty są wypowiadane przez nowy zmęczony męski głos,a krótkie jak dotychczas? Specjalnie sprawdziłem flow w Nodered .