Tuya błąd logowania (1106): permission deny

Po aktualizacji do 2021.11 jest podobny problem z oficjalną integracją Tuya:

image

Czy ktoś ma podobny problem ?

Dodam, że przeszedłem punkty z dokumentacji:

1106: permission deny

  • App account not linked with cloud project: On the Tuya IoT Platform, you have linked devices by using Tuya Smart or Smart Life app in your cloud project. For more information, see Link devices by app account.
  • Incorrect username or password: Enter the correct account and password of the Tuya Smart or Smart Life app in the Account and Password fields. Note that the app account depends on which app (Tuya Smart or Smart Life) you used to link devices on the Tuya IoT Platform.
  • Incorrect country. You must select the region of your account of the Tuya Smart app or Smart Life app.

Do chwili obecnej korzystałem z Tuya v2 i było ok. Chciałem przetestować nowa oficjalną.

To wygląda na jakiś większy problem z logowaniem HA → Tuya. Wróciłem do wersji 2021.10.7 (backup Proxmox) i również integracja Tuya v2 nie może się zalogować. Ten sam błąd [1106].

Pocieszę Was.

Wygląda na to, że jest coś zwalone po stronie chmury Tuya (a raczej kont developerskich, bo apka działa) - czyżby klęknęła, gdy ludzie zaczęli aktualizować HA do 2021.11?
(sam nie aktualizowałem póki co HA, a połączenie z chmurą Tuya mi się skończyło o 13:55) i dotyczy to zarówno oficjalnej wersji v2 2021.10 jak i tej Tuyowskiej (z punktu widzenia HA nieoficjalnej).

PS Nabieram motywacji by się całkowicie pozbyć Tuya (a na każdym ich sprzęcie chyba w końcu zawita alternatywny soft).

10 postów zostało podzielonych na nowy temat: Wi-Fi Curtain Switch

Wracając do integracji - chyba ktoś z Tuya się w końcu wypowiedział:

Sorry for the inconvenience, we have found the cause of the 1106 error, it’s related to the Tuya Smart/ Smart Life account password validation, not related to the 2021.11 HA version. We will fix it ASAP.

1 Like

Jak wrzucić alternatywny soft dla żarówek RGB (wifi), sterowników taśm RGB (wifi) i włączników klawiszowych zigbee który będzie gadał z HA? :slight_smile: też już mi zaczyna działać na nerwy ta tuya…

Jeśli chodzi o wifi to sprawdź czy Twoje urządzenia są obsługiwane przez tasmotę.
Co do urządzeń na zigbee to zależnie jaki masz koordynator:
https://zigbee.blakadder.com/
Zigbee2MQTT

Tuya old - działa tak jak przed aktualizacją HA
https://github.com/andrey-yantsen/home-assistant-tuya-old

Zapowiada się, że podziała góra pół roku, skoro v2 była reakcją na planowane zmiany w Tuya (które miały chyba nastąpić z końcem roku, czy nawet wcześniej? ale zostały przełożone o 4 m-ce).

W końcu ruszyło. Pomaga usunięcie integracji → zmiana hasła w aplikacji SmartLife → restart HA → dodanie integracji

Przeczekałem tamtą awarię i ruszyło bez kombinowania ;P.

Mam podobny “błąd” . Piszę w cudzysłowie, ponieważ trudno mi określić czy to błąd.
Poszedłem zgodnie z dokumentacją, utworzyłem projekt na iot.tuya.com, potem oficjalna integracja, wszystkie pozycje dodane i… nic. Zero “auto discover”, żadnych urządzeń.

A na iot.tuya.com urządzenia widzę prawidłowo:

Jedyną różnicę, jaką widzę to we włączonych na deweloperskim środowisku TUYA autoryzacji Service API. Integracja w FAQ mówi o takich:


a ja mam:

Niemniej, nie widzę żadnego IoT Data Analytics:
image

Nie mam żadnych integracji TUYA w HACS. Tylko oficjalna. Kto z Was jest w stanie podpowiedzieć, co zrobić?

Dla pełnego obrazu sytuacji dodam wersję HA:

Nie mam żadnych integracji TUYA w HACS. Tylko oficjalna. Kto z Was jest w stanie podpowiedzieć, co zrobić?

HACS > 3 kropeczki > Niestandardowe repozytoria > Dodaj nowe
Np. https://github.com/andrey-yantsen/home-assistant-tuya-old - kategoria “Integracja”
Następnie HACS wyszukaj Tuya_old , dodaj do hacs.
Po dodaniu sprawdzenie i restart HA , odświeżenie przeglądarki (ctrl+F5) w HA integracje po wpisaniu “Tuy…” pojawi się nowa integracja " Tuya-old "


u mnie oficjalna integracja v2 działa z takimi serwisami

Jakkolwiek dodatkowe encje było trzeba sobie włączyć ręcznie

@szopen dzięki za odzew - sprawdzę!

Obecnie obszedłem to nieco inaczej - bo ja potrzebuję jedynie dostępu do gniazdek, bez pomiaru energii. Zapoznałem się z tym poradnikiem:

No i “krok po kroku” - mam i to lokalną obsługę :muscle:

To znaczy w integracjach dostawałeś info o pomyślnym włączeniu integracji, ale żadne auto znajdowanie urządzeń się nie pojawiło i dodawałeś je… ręcznie (configuration.yaml)? Dobrze rozumiem?

Edit:
quote=“krskrab, post:21, topic:3559”]
HACS > 3 kropeczki > Niestandardowe repozytoria > Dodaj nowe
[/quote]

Wiem, wiem - nieprecyzyjnie się wyraziłem: chodziło o to, że nie instalowałem żadnych innych integracji do TUYA z HACS’a.

@Brodaty edytuj Swoje posty - nie pisz jednego pod drugim

Nie, oczywiście zostały zassane z chmury (jakkolwiek chyba zmieniałem im nazwy by pasowały do starych encji), ale szczegółów nie opiszę, bo miałem u siebie już tyle wersji integracji, że już nie kojarzę jak dokładnie było w przypadku każdej z tych integracji.
Ponadto ostatecznie w końcu zacząłem likwidować Tuya NA ZAWSZE z moich instalacji.

Edit: teraz zrozumiałem pytanie - podstawowe encje (w przypadku gniazdek jest to switch) są oczywiście włączone, natomiast “podencje” takie jak pomiar domyślnie wyłączone.

A w kwestii twojego problemu - autoryzowałeś właściwą aplikację?
(jeśli masz urządzenia w subchmurze powiązanej z apką Tuya, to musisz autoryzować apkę Tuya, jeśli w subchmurze Smart Life to oczywiście autoryzujesz Smart Life, ewentualnie obie jeśli jest taka potrzeba)
Wszelkie inne subchmury, a zatem i aplikacje nie są obsługiwane.

Ale jak widzę jak zawsze jest bałagan w wątku spowodowany, tym że różnych integracji jest kilka, a ja piszę o

  • oficjalnej (czyli dostępnej w HA core bez instalacji niczego innego)
  • v2 (teraz jest to jedyna wbudowana w HA)

PS Właściwie nawet miałem pomysł na to by podzielić wątki w/g integracji, ale w każdym związanym z Tuya jest taki młyn, że to jest awykonalne.

Do dzis nie wiedzialem, ze mozna zintegrowac obie aplikacje. Udalo mi sie dodac 2 integracje tuya dla obydwu aplikacji ale niestety dziala tylko jedna na raz.
W integracji pokazuja mi sie 2 konta ale tylko w jednym z nich widac urzadzenia. Moge uzyc opcji reload i urzadzenia sie pojawiaja na koncie, gdzie ich poprzednio nie bylo ale znikaja wtedy z drugiego. Czy miales tez taki problem? Czy problemem moze byc rejestracja na ten sam email?