Tuya Local i Local Tuya - problem przed i po aktualizacji

W dniu dzisiejszym przestało działać mi jedno urządzenie - włącznik światła 6 przycisków po WIFI.
W aplikacji Smart Liife działa i w integracji Tuya działa. Wywaliło to tylko z “lokala”. Sądząc, że coś jest nie tak - zauważyłem, że są aktualizacje zarówno LocalTuya i TuyaLocal - po zainstalowaniu - przycisk dalej nie działa - po usunięciu urządzenia nie da się już go dodać zarówno w jednym jak i drugim.
W Local Tuya wyskakuje, że się z urządzeniem widzi -ale nie trybi - zdjęcie poniżej, a wTuya Local przypisuje zupełnie inne urządzenia, które można wybrać… widziałem na szybko w zagranicznych serwisach, że dużo jest takich zdarzeń, ale po aktualizacji zazwyczaj ludziom zaczynały działac urządzenia.

Teraz czekam na jakąś aktualizację … i zostaje mi po chmurze Tuyowskiej na razie śmigać… chyba, że ktoś ma jakiś pomysł?

192.168.0.130
Czy ten adres urządzenia jest “stały”- ma przypisane stałe IP?
Czy w logach HA jest zmianka o błędach z tym urządzeniem?

Tak- adres jest stały.

Niestety logi się już wykasowały …

To następnym razem nałap logi na świeżo.

Jeśli się zdecydujesz z jakiej faktycznie integracji korzystasz (i dasz linka do jej repozytorium), to może pomożemy ustawić logowanie akurat tej integracji w tryb debugowania (bo ze standardowych logów, to i tak prawdopodobnie wiele się nie dowiesz).

1 polubienie

Jedynie co to świeże logi - przy próbie dodania do LOCAL TUYA

Error doing job: Exception in callback _SelectorDatagramTransport._read_ready() (None)
Traceback (most recent call last):
  File "/config/custom_components/localtuya/discovery.py", line 65, in datagram_received
    data = decrypt_udp(data)
  File "/config/custom_components/localtuya/discovery.py", line 30, in decrypt_udp
    return _unpad(decryptor.update(message) + decryptor.finalize()).decode()
                                              ~~~~~~~~~~~~~~~~~~^^
ValueError: The length of the provided data is not a multiple of the block length.

During handling of the above exception, another exception occurred:

Traceback (most recent call last):
  File "/usr/local/lib/python3.13/asyncio/events.py", line 89, in _run
    self._context.run(self._callback, *self._args)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  File "/usr/local/lib/python3.13/asyncio/selector_events.py", line 1241, in _read_ready
    self._protocol.datagram_received(data, addr)
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~^^^^^^^^^^^^
  File "/config/custom_components/localtuya/discovery.py", line 67, in datagram_received
    data = data.decode()
UnicodeDecodeError: 'utf-8' codec can't decode byte 0xa4 in position 0: invalid start byte
logger:
  default: warning
  logs:
    custom_components.localtuya: debug

i logi do issue na repo tego komponentu niestandardowego wraz z precyzyjnym opisem po angielsku jaki to sprzęt i co się dzieje