Witam, chciałem w jakiś sposób zintegorać z HA lokalnie urządzenia Tuya które działają przez bramke bluetooth. Siedzę nad tym już trochę czasu ale niestety żadna opcja mi nie ruszyła. Czy komyś może udało się coś takiego zrobić. Nie wiem czy kłopot tkwi w bramce, czy braku wsparć dla urządzeń.
Bramki : rsh-gw018 dm , tybl1
oświetlenie V-tac sku 6886
Ewentualnie wchodzi w grę chmura tuya ale tam są chyba jakieś opłaty dla HA jeśli chcemy z tego normalnie korzystać a nie na okresie próbnym, ktoś wie ile to wogóle kosztuje?
Raczej w tym drugim.
Reszty nie chcę komentować (hasło - kubeł na elektro-śmieci, bo słowa Tuya i standaryzacja są sobie przeciwstawne), ale jeśli twojego sprzętu Tuya BLE nie da się skonwertować na jakieś otwarte firmware (BTHome przykładowo, ale pisałeś coś o oświetleniu), to nie widzę wielkiej nadziei.
Możesz szukać po sieci projektów które ogarną sprzęt bez bramki Tuya (widziałem nieliczne przykłady, ale zupełnie to rozwiązanie mnie nie interesuje i nie mam nawet w bookmarkach, oczywiście nie mówię tu ogólnie o Tyua, ale o rozwiązaniach dla jakichś konkretnych brandów, bo czy dla Tuya istnieje coś podobnego nie wiem).
Jest alternatywna droga rozwiązywania problemów - skoncentruj się na alternatywnych projektach integracji z Tuya (a głównie z bramkami Tuya) i pomóż ich deweloperom na tyle na ile potrafisz.
Wsparcie zwykle może być dowolnego rodzaju, najbardziej liczy się wkład intelektualny i samodzielna praca nad rozwiązaniem (reverese engineering, podsłuchiwanie komunikacji, rozwiązania programowe), ale wiele projektów nie gardzi wsparciem finansowym czy nawet darowizną sprzętu (praca autorów zwykle jest warta tysiące razy więcej od sprzętu dla którego wsparcie powstaje). Tylko pamiętaj o jednym - nie ważne jak bardzo wesprzesz dany projekt, nie możesz oczekiwać wyników, dodanie wsparcia może się nie udać…
I droga trzecia - wrzuć do szuflady i wyjmuj raz na pół roku by sprawdzić czy jakiś wkurzony użytkownik tego sprzętu już nabrał tyle motywacji, że dodał wsparcie.
Z kilkunastu drobiazgów (rolety, termostaty, przekaźniki, czujniki) Tuya wszystkie przerobiłem albo na OpenBeken albo na ESPHome. Została mi w chmurze Tuya tylko pompa ciepła. OpenBeken znajdziesz na naszej Elektrodzie. Być może nie wszystko działa tak na 100 jak w chmurze ale coś za coś. Wolę jednak mieć to lokalnie pod HA niż przez chińską chmurę. Fakt, że po WiFi nie BT.
OP pytał o osprzęt BLE → wniosek MCU jest bez obsługi WiFi.
No chyba że sam nie wie co ma w rękach, ale w takim razie po co jakaś gadka o bramce BLE… skoro każdy sprzęt WiFi Tuya integruje się po WiFi, a nie BLE (a oprócz tego większość na MCU z WiFi daje się przerobić na alternatywne firmware).
Urządzenia niestety mają tylko bluetooth, po wi fi już dawno bym to ogarnął. Nie wchodzi w grę też dołożenie ESP ani zmiana softu. Co najlepsze producent twierdził że chodzą po tuya wifi ale po zakupie zmienił zdanie.
To niezgodność z umową, więc zwróć sprzedawcy.
Ogólnie to zacznij od integracji tuya local, ona chyba najlepiej sobie radziła z bluetooth. Można też próbować local tuya, konieczne konto iot.tuya które dla potrzeb HA jest bezpłatne. Po paru miesiącach okres bezpłatny wygasa ale można za darmo przedłużyć. Tylko takie konto potrzebujesz tak naprawdę do konfiguracji urządzenia, potem nie będzie potrzebne.
Ale tak naprawdę do jest z tym dużo roboty, jak możesz to zwróć produkt i weź produkt który na wzroście HA bez kombinowania