Cześć, od jakiegoś czasu szukam informacji i na nic jasnego nie trafiłem, a to miejsce wydaje się być bardzo odpowiednim
Używam kilku prostych urządzeń do mało ważnych rzeczy, dlatego też stonkowy Melink robi robotę. Mam trochę modułów ESP32/8266 i chciałbym spiąć je również do tej gotowej darmowej chmury (inne przełączniki-chińczyki bez problemu podpinam do Melinka). Czy to wykonalne używając templejta np. w Tasmocie?
Jak dobrze rozumiem, Melink i wszystkie inne chińczyki używają protokołu Tuya Smart, czy tak? Chociaż o podpięciu ESP32cam pod ich appkę chyba można tylko pomarzyć…? Z góry dzięki za odpowiedzi, które rozjaśnią mi temat
Szczerze wątpię, tzn. może odpowiem od razu krótko, abyś sobie nie robił niepotrzebniej nadziei - nie da się.
W Tasmocie się nie da z prostego powodu, bo Tasmota tak nie działa, nie jest dedykowana zamkniętym rozwiązaniom chmurowym (choć można korzystać ze zdalnego brokera, nie znam zdalnego bezpiecznego darmowego brokera MQTT, ale są płatne bezpieczne rozwiązania, może wśród nich znajdziesz darmowy abonament z pulą zasobów, która wystarczy do twoich zastosowań, nie szukałem, HA mi wystarcza zamiast wszystkiego podobnego, chyba najbliższy twoim potrzebom może być polski projekt Supla, który chyba jak dotąd nie zabrania dołączania sprzętu DIY do swojej chmury).
A generalnie się nie da, bo twórcy oprogramowania open-source kierują się jasnymi i uczciwymi zasadami, więc z przyczyn etycznych nie powstanie publiczny projekt mający na celu wykradanie mocy obliczeniowej z chmury jakiegoś dostawcy technologii, który nie zamierza się dzielić ze światem swoim rozwiązaniem za darmo (to zwykłe prawa ekonomi - jego serwery chmurowe są utrzymywane z pieniędzy zarobionych na sprzedaży sprzętu, teoretycznie może wręcz nastąpić coś co się zdarzyło już wielokrotnie - przy braku wystarczających zysków ze sprzedaży chmura zostanie któregoś dnia wyłączona, bo ona w modelu darmowego użytku generuje wyłącznie stałe koszty, a nie generuje zysku).
Chmura MELINK istotnie jest “pod-chmurą” Tuya (starsze wypusty tej marki chyba korzystały z własnego serwera, ale głowy za to nie dam).
A oto jak to sprawdziłem
Nie, to tylko złudzenie, po prostu Tuya jest dostawcą technologii, a nie producentem urządzeń końcowych i ich model ekonomiczny to outsourcing i produkcja fabless (nie produkują niczego oprócz oprogramowania i projektów technologii, fizycznymi wytwórcami są inne firmy, np. Hysiry, Neo coolcam itd.)
Stąd technologia Tuya jest spotykana w sprzęcie od kilku-kilkunastu gigantycznych wytwórców i wielu mniejszych, a sprzedawana pod setkami czy wręcz tysiącami brandów (tworzonych głównie przez dystrybutorów, sklepy, czy wręcz agencje marketingowe).
Jest jednak przynajmniej kilka oddzielnych rozwiązań, przykładowe oddzielne to chmura eWelink, ale część z tych “osobnych” to najprawdopodobniej rozwiązania i tak bazujące na technologii Tuya (np. IoT spod brandu Xiaomi, choć ma fizycznie oddzielne serwery, co jest jedną z opcji licencyjnych Tuya).
Między innym Tuya jest dotowana przez chiński rząd w ramach ich narodowego programu IoT (wielu producentów technologii monitoringu też!).
Możesz tylko pomarzyć, rozwiązanie Tuya jest zamknięte.
Kiedyś sprawdzałem cenę zaawansowanego konta deweloperskiego i kosztowało wtedy 10000 dolców (to była jednorazowa oplata, jak się domyślasz nie skorzystałem), stworzenie własnego brandu jest znacznie tańsze, warunkiem jest jednak zakup hurtowej ilości sprzętu, oczywiście obsługa nie będzie dotyczyła urządzeń spoza zakupionej puli. Tylko giganci rynku mogą sobie pozwolić na licencje umożliwiające na wprowadzenie do systemu własnych urządzeń.
Ale… w ogóle patrzysz na to wszystko od tyłka strony - zmiana w odwrotną niż marzysz stronę jest możliwa, Tuya i wielu innych producentów opiera swoje wyroby w zdecydowanej większości na takich MCU, dla których istnieją już otwarto-źródłowe rozwiązania takie jak Tasmota, ESPHome, LibreTiny, openbeken itp. więc nie stanowi ogromnego problemu “odchmurowanie” biedronkowego sprzętu który już posiadasz (a przynajmniej jego większości), w dodatku te projekty współpracują z HA. (tzn. sprzęt z firmware na ich bazie daje się łatwo integrować z HA).
A zajrzałeś w ogóle na forum dedykowane Home Asistant’owi, przy pomocy którego możesz uzyskać odpowiednik posiadania własnej w pełni prywatnej chmury, za której działanie jesteś sam odpowiedzialny, a nie chińskie korporacje.
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź Przy tak banalnych rzeczach, których używam, chcę uniknąć kolejnego hardware’u w domu - temat znam i mam nawet RPi, na którym mógłbym to postawić. Nie są to kluczowe rzeczy i nie dają za wiele informacji o mnie. Chciałem po prostu korzystać z czyjegoś gotowego rozwiązania, które działa i nie wymaga ode mnie dodatkowych nakładów
A jak Tuya/Melink padnie, to się odTuyuję i tyle, no ale aktualnie nie mam nawet zewn. IP i jest to trochę problemowe w mojej lokalizacji.
Dla HA nie jest to problem, żaden.
Pod tagami masz rozwiązania - ogólnie zdalny-dostęp
a tu same łatwe i darmowe zerotier tailscale ais-cloudflared
Sam kilkanaście lat żyłem na internecie GSM i nie stanowiło to problemu, że nie mam publicznego IP, ani że jestem za NATem operatora. HA używam znacznie krócej, ale nawet teraz mając już publiczny IP (od miesiąca) nie zmieniłem i nie będę zmieniał rozwiązań, bo są one o wiele bezpieczniejsze niż otwieranie swojej sieci na bezpośredni dostęp z internetu.
Jako ciekawostka: w niektorych wyjątkowych sytuacjach da się, np. w firmware Kincony how to use “KCS”v2 firmware for KinCony ESP32 board na ich sterownikach istnieje możliwość “zamówienia licencji TuYa”. Mają nawet taki “konwerter” - KinCony ESP32 Tuya iot adapter released.
Jak to mówią za pieniądze można wszystko, ale Tuya nie prowadzi sprzedaży detalicznej swoich rozwiązań.
W dodatku to firmware Kincony jest chyba tylko dla modeli sprzedawanych z firmware Tuya wgranym fabrycznie.
Firmware od Kincony jest za darmo do ich sterownikow, można wgrać kiedy się chce, trzeba tylko “domówić” licencję TuYa.