Cześć
Jestem tu nowy. Z Home Asistant bawię się od dwóch tygodni. Zakupiłem takie urządzenie “Tuya - Uniwersalny Kontroler WiFi pilotów IR RF rolet podczerwień radio”. Połączyłem i zaprogramowałem rolety w aplikacji Tuya jednak zauważyłem że brak kompatybilności z aplikacją HA. Widzi urządzenie jednak brak mu encji i akcji. Czy da się jakoś skonfigurować to urządzenie czy historia zakończy się zwrotem towaru…
Nas o to pytasz?
Jeśli nie jesteś w stanie pomóc deweloperom integracji czy może niestandardowego komponentu (bo nie napisałeś czego właściwie używasz i czy próbowałeś wszelkie możliwości), to zwróć sprzęt, bo nikt gwarancji nie da, że jakiś inny użytkownik dorobi brakujące funkcje… a to jest Tuya, czyli korpo które ma wylane na otwarte rozwiązania.
Czego używam: terminal Dell wyse z większością ważnych dodatków. Dodałem integrację Tuya. HA widzi urządzenie “pilot rf” widzi zaprogramowane rolety w pilocie. Jednak nie mogę znaleźć encji ani akcji żeby wywołać jakiś ruch rolet z aplikacji HA. Z góry dzięki za porady.
Pisze że urządzenie nie posiada encji, akcji, skryptów i automatyzacji
Jak widzę TuYa i HA od razu pomijam wątek, to orka na ugorze , na której pozostaje tylko @szopen
Gorąca prośba do Wszystkich: zanim kupisz urządzenie opisz na forum jaki cel chcesz osiągnąć w smart home, dopiero po omówionej realizacji celu idź do sklepu. To poprawny schemat zaspakajania
potrzeb a nie ciągłego rozwiązywania problemów .
@Alexy_Alexy
OK, czyli to zapewne standardowa integracja Tuya, bo się chyba niczego i tak nie dowiemy…
masz nawet na tym obrazku kluczową informację: unsupported = po naszemu niewspierany
To zajrzyj jeszcze w te wątki, jeśli z użyciem komponentów niestandardowych nie dasz rady to zwróć wszystko co możesz
localtuya tuya-local
Tak na szybko, jest rozwiązanie oparte o ESP32 (znowu od Kincony a z mojej strony to nie reklama) z podobną funkcjonalnością:
Wspierane w ESPHome - KC868-AG: IoT IR controller - Smart Home Automation | KinCony oraz w Tasmota - KinCony ESP32 433MHz RF and IR Controller (KC868-AG) Configuration for Tasmota czyli pełne możliwości integracji z HA ale trzeba trochę pogrzebać przy ESPHome albo przy Tasmota. Urządzenie posiada USB więc wgrywanie alternatywnego firmware jest dziecinnie proste. W ostatecznosci można skorzystać z dedykowanego firmware producenta “KCS” v2 firmware for KC868-A series (ESP32) board released i też bez problemu dodamy do HA.
Wpadłem już na pomysł integracji przez Asystent Gogle Home i nim kontrolować telefon na którym jest Tuya. Jak mi się uda to opiszę tu więcej dla potomnych
Unsuported też jest sterownik nawodnienia a działa bez problemu
A nie byłoby lepiej gdybyś pomógł autorom komponentu niestandardowego?
Nawet nie wiem o czym mówisz dopiero się uczę. Może podpowiesz co to oznacza i co mogę zrobić ?
Po pierwsze powinieneś spróbować niestandardowej Integracji - opartej na komponencie niestandardowym
ewentualnie do poczytania też tam
Wypróbowałem te sposoby, dzięki tobie nauczyłem się sporo. Poznałem też LocalTuya i TuyaLocal. Mega dzięki za dawkę wiedzy.
Niestety sprzęt nie jest kompatybilny albo ja coś źle robię
To jest właśnie wątpliwa przyjemność używania zarówno RF433 (kilkadziesiąt protokołów w tym wiele niekompatybilnych wzajemnie, ba niektóre zakłócają działanie innych - zobacz do dokumentacji rfxcom - przykładowy pdf ich “puszka” rftrx kosztuje koło 100€ i jest najbardziej rozwiniętym rozwiązaniem jakie znam, a i tak nie obsługuje wszystkiego na RF433) jak i samego Tuya… (na ten temat wiele napisano, ale korpo sprzedające technologię producentom gotowego sprzętu ma po prostu wylane na jakąkolwiek standaryzację, wręcz sprzedaje licencje zapewniające niekompatybilność między różnymi producentami wykorzystującymi technologię od Tuya no i mają wylane na użytkowników końcowych…).
W kwestii RF433 jest cień szansy - rozwiązań jest wiele (byleby był w użyciu jakikolwiek protokół który jest w miarę powszechnie używany).