Cześć,
Zmieniłem canal plus na play. Dostałem od nich Tv box. Fajnie się zintegrował dekoder i pilot, ale na karcie pilota jest tylko włącz i wyłącz. A chodzi o to że mam stary telewizor bez androida więc nie mogę go włączać z poziomu HA ,ale udało się ogarnąć , że załączam telewizor pilotem od dekodera play, ponieważ ma drugi fizyczny przycisk on/off który włącza telewizor. Problem w tym, że chciałem zrobić automatyzację ale nie wiem jak wysterować ten drugi przycisk on/off z poziomu HA. Może ktoś pomóc. Może ktoś ma rozpracowany temat?
To jest awykonalne, chyba, że masz transmiter IR.
edit - mam trochę czasu to napiszę dlaczego - ten przycisk w pilocie nie ma NIC wspólnego z dekoderem, po prostu sam pilot obsługuje natywne kody IR telewizorów popularnych marek, a że komunikacja jest jednokierunkowa, to z dekodera nie można nic robić z pilotem.
Zobacz ustawienia HDMI-CEC w TV i na boxie Play, jeśli jedno i drugie będzie miało włączone HDMI-CEC i opcję power on to włączysz boxa i włączy się TV. Te opcje szczególnie w TV mogą mieć różne nazwy, np. simplylink, antynet czy coś takiego.
1 polubienie