Nie uwielbiam linkować do sklepów, ale ta firma (specjalizująca się w sprzęcie dla jutuberów), to typowy przykład chińskiego biznesu - nie ma oddzielnego działu technicznego i nawet oficjalne firmware jest na stronie z ofertą…
ciekawostka jest następująca - oficjalne firmware emuluje Awtrix (częściowo i nie do końca udanie, ale jednak), mimo wszystko zawiera ono sporo typowo chińskich przypadłości - np. obowiązkowe chińskie serwisy społecznościowe, no generalnie nie będę opisywał szczegółów, kto go kupi ten sam zdecyduje, czy woli mieć chiński soft z chińską chmurą czy cokolwiek open-source.
Kupiłem go dość dawno za cenę (w przeliczeniu) w okolicach 250zł (z tego co widzę kupując w sklepie producenta, jakkolwiek nie polskim, można zbić cenę do ok 200zł przy zakupie 3 szt.), jeśli się dobrze poszuka to chyba można go nadal znaleźć w takiej cenie na Ali (uwaga, pojawiły się podróbki, ale nie przejmowałbym się tym zbytnio - podobno główna różnica to inna/inaczej podłączona matryca modułów LED RGB, czyli wszystko do opanowania póki na pokładzie jest ESP32).
Konstrukcyjnie sprzęt jest nieco zwalony… dwie z kilku podstawowych funkcji to pomiary temperatury i wilgotności wewnątrz urządzenia - no sorry to jest całkowicie pozbawione sensu (o ile stosując jakiś offset można doprowadzić do wskazań temperatury w miarę zgodnych z temperaturą otoczenia, to pomysłu jak poprawić wskazania wilgotności zupełnie nie mam, no ale te funkcje można wyłączyć i po prostu wyświetlać coś innego).
Sensor oświetlenia działa rozsądnie, na jakość wyświetlacza po pół roku pracy urządzenia nie narzekam. Sens wbudowania akumulatora jest dość wątpliwy (póki jest sprawny, to nie widzę problemu, ale co będzie gdy się mu skończy żywot? - w normalnych warunkach jest non-stop ładowany do pełna).
Przejdźmy do sedna: Awtrix działa w układzie klient-serwer, klientem jest oryginalna konstrukcja zegarka czy może raczej wyświetlacza - dawniej w postaci jedynie DIY na bazie ESP8266, a serwer (który jak dotąd nie jest projektem otwarto-źródłowym) jest po prostu oprogramowaniem uruchomionym na oddzielnym sprzęcie.
No, ale mamy przecież nasze instalacje HA (do instalacji Dodatku wymagana dowolna wersja z Supervisorem, więc i każda instalacja na bazie HAOS, a zaawansowani z innymi instalacjami sobie pewnie poradzą inaczej na bazie oficjalnego projektu). Dodajemy więc w sklepie repozytorium z (częściowo)nieoficjalnym serwerem Awtrix
konfigurujemy (jest dostępne częściowe spolszczenie)
i mamy gotowca zdarnego do współpracy z zegarkiem Ulanzi na jego fabrycznym sofcie (no sorry jest to chyba raczej banalne, więc każdy da radę, a ja już nie przygotuję niczego więcej, bo to rozwiązanie u mnie już nie istnieje, o czym dalej) posiadacze dawnych kont premium Awtrix’a pewnie mogą z nich nadal korzystać (to była forma finansowania tamtego projektu, niestety zanim się zebrałem by odpalić konstrukcję na bazie Awtrix projekt się zwinął i nie miałem okazji wypróbowania “premium”).
Oryginalny projekt Awtrix, gdzie można było kupić PCB i podzespoły do budowy wyświetlaczy DIY został zamknięty, ale… autor go nie olał w 100% (choć rozwój został raczej zakończony, sklep nie jest zamknięty, ale towaru brak itd.)
Jakkolwiek UWAGA - jest nowa inna odsłona projektu pod nazwą Awtrix Light, tym razem można go wykorzystać jako upgrade dla istniejących konstrukcji Awtrix 2.0 (to wymaga wymiany płytki MCU na taką z ESP32) lub i tu lecimy do sedna - można firmware Awtrix Light wgrać do Ulanzi TC001 (i jego podróbek)
więcej na githubie
Tym razem formą finansowania projektu jest sprzedaż aplikacji smartfonowych (do kupna zachęcam, jak zazwyczaj, jeśli zachęcam to i kupuję, inne metody wsparcia to sponsorowanie bezpośrednio na github lub przez Paypal), sama apka wiele nie oferuje, ale samo firmware Awtrix Light jest fantastyczne, niżej parę próbek co można wyświetlać (a nie poświęciłem temu zbyt wiele czasu, można sporo więcej jeśli się poświęci trochę więcej czasu).
Wszystko jest w dokumentacji - integrujemy z HA za pomocą MQTT, istnieją gotowe szablony automatyzacji HA, są gotowce dla NR i paru innych rozwiązań
https://flows.blueforcer.de/
A tu parę przykładów jak to może wyglądać (możliwość zgrania ekranu do GIFów jest jedną z możliwości firmware), 1 to możliwości tego firmware “z pudełka” (tj. nawet bez integrowania z niczym), a obrazki 2, 3 i 4 ilustrują integrację z HA i kilka podlinkowanych automatyzacji. GIFy niestety nie ilustrują zmian jasności - czwarty to przejście w tryb nocny, tu w rzeczywistości oprócz koloru czerwonego jest ustawiana też minimalna jasność (by nie przeszkadzał w spaniu czy generalnie nie drażnił w nocy).
Tak wygląda ekran główny aplikacji
a tak strona urządzenia w HA po zintegrowaniu przez MQTT
Inna alternatywa, to ESPHome - wymaga naprawdę sporo roboty, ale można sobie stworzyć coś jeszcze bardziej spersonalizowanego