Ultradźwiękowy czujnik odległości A02YYUW

Mam pytanie do kolegów, czy ktoś używał czujnika jak w temacie (DFRobot SEN0311)
Tutaj można kupić:

Producent:
https://wiki.dfrobot.com/A02YYUW%20Waterproof%20Ultrasonic%20Sensor%20SKU:%20SEN0311
Planuje go użyć wraz z modułem ESP32 (pewnie NodeMCU) do pomiaru ilości węgla w zasobniku pieca, czyli przykładowo:

• odległość: 010 cm – zasobnik pełny (100%),
  • odległość: 100 cm - zasbnik w połowie (50%)
  • odległość: 200 cm – zasobnik pusty (10%).

Teraz pytania:

1. Czy to będzie działać po ESP ?
  2. Czy ewentualnie można liczyć na pomoc kolegów przy stworzeniu encji przeliczjącej cm na % zapełnienia ?

Akurat tego modelu nie wykorzystywałem ale inne ultradźwiękowe czujniki odległości już tak. Najlepiej odpowiedz sobie na pytanie czy taki pomiar ma sens bo w podajniku powstaje lej więc już będzie jakiś oszukany pomiar. No i 2m zasobnik to dosyć spore bydle, masz jakieś zdjęcie tego?

1 polubienie

Doprecyzuje, odległości były z czapy, chodziło o przykład ale mniej więcej powinno to być - mierzone od miejsca gdzie ma być czujnik zamontowany na klapie:

• pełny - 5 cm (tak mam teraz)
  • załaduj - 70 cm
  • pusty - 80 cm (widać ślimak),

Pomiary zrobione na szybko z boku zasobnika.

Nie myślałeś o ważeniu zbiornika? Ewentualnie pomiarze ilości obrotów ślimaka?

Raczej mało realne przy takim piecu ważenie,
196d637f7552b0da3616d3e095a3b2da30c7e7c7142e2a4676da0627faf15aaa,
Plowałem rozwiązanie na czujniku HC-SR04, ale trzeba do niego “dorobić” obudowę, a ten który podałem jest w obudowie i do tego w klasie IP67

Edit:
Znalazłem to:

Czyli może jednak da radę na ESP

Stoi na nóżkach, wystatczy pod nie dać czujniki tensometryczne.

I do tego trzeba znać wagę:

• zasobnika,
  • wentylatora,
  • ślimaka i sprzęgła itp.

Oki można opróżnić pojemnik i podłożyć czujniki pod każdą nogę czyli 4, czyli z tych 4 czujników mam wyliczać, kiedy jest 0% kiedy 100%.

To ja już wolę jeden czujnik odległości.
Ja nie potrzebuje analizy laboratoryjnej ile mam węgla, ja chcę wiedzieć:

• jest oki
  • musisz dosypać
  • K***wa, zapominałeś dosypać, zaraz Ci wygaśnie

Tak jak powiedział @angler najlepsza jest waga albo wyliczanie na podstawie obrotów ślimaka. Jeśli potrzebujesz faktycznie tylko 3 zgrubne stany poziomu to można zaryzykować tą metodę. Sam kod nie będzie problemem bo wszystko znajdziesz tu: Ultrasonic Distance Sensor — ESPHome

Watro by było dołożyć kilka odczytów i z nich jedna średnia która będzie eksponowana do HA

Nie może tylko na pewno.

@boskikak
to nie ten sensor, ale OP już podał właściwego linka (tu jest interfejs UART)

wiki na stronie dfrobot nieco przekombinowane, ten link chyba zadziała lepiej

Co do reszty to się zgadzam, jakieś filtrowanie się przyda.

A w kwestii 4 tensometrów, to wystarczy 1 dla zgrubnego pomiaru (po wytarowaniu pomiar byłby nawet dość dokładny)

To jak akademickie zadanie - jak zważyć słonia dysponując wagą o kwadratowej szalce metr na metr? - odp. dać mu nadepnąć szalkę wagi każdą nogą…

Słoń jest dość niejednorodny w budowie (więc opisaną metodą jest trudno otrzymać dokładny wynik), z symetrycznym zbiornikiem powinno być prościej.
Wagi drogowe są zbudowane na tej zasadzie (mierzą nacisk każdej osi osobno).

1 polubienie