Akurat tego modelu nie wykorzystywałem ale inne ultradźwiękowe czujniki odległości już tak. Najlepiej odpowiedz sobie na pytanie czy taki pomiar ma sens bo w podajniku powstaje lej więc już będzie jakiś oszukany pomiar. No i 2m zasobnik to dosyć spore bydle, masz jakieś zdjęcie tego?
Doprecyzuje, odległości były z czapy, chodziło o przykład ale mniej więcej powinno to być - mierzone od miejsca gdzie ma być czujnik zamontowany na klapie:
Raczej mało realne przy takim piecu ważenie,
,
Plowałem rozwiązanie na czujniku HC-SR04, ale trzeba do niego “dorobić” obudowę, a ten który podałem jest w obudowie i do tego w klasie IP67
Tak jak powiedział @angler najlepsza jest waga albo wyliczanie na podstawie obrotów ślimaka. Jeśli potrzebujesz faktycznie tylko 3 zgrubne stany poziomu to można zaryzykować tą metodę. Sam kod nie będzie problemem bo wszystko znajdziesz tu: Ultrasonic Distance Sensor — ESPHome
Watro by było dołożyć kilka odczytów i z nich jedna średnia która będzie eksponowana do HA
@boskikak
to nie ten sensor, ale OP już podał właściwego linka (tu jest interfejs UART)
wiki na stronie dfrobot nieco przekombinowane, ten link chyba zadziała lepiej
Co do reszty to się zgadzam, jakieś filtrowanie się przyda.
A w kwestii 4 tensometrów, to wystarczy 1 dla zgrubnego pomiaru (po wytarowaniu pomiar byłby nawet dość dokładny)
To jak akademickie zadanie - jak zważyć słonia dysponując wagą o kwadratowej szalce metr na metr? - odp. dać mu nadepnąć szalkę wagi każdą nogą…
Słoń jest dość niejednorodny w budowie (więc opisaną metodą jest trudno otrzymać dokładny wynik), z symetrycznym zbiornikiem powinno być prościej.
Wagi drogowe są zbudowane na tej zasadzie (mierzą nacisk każdej osi osobno).