Nie chodzi o bootowanie, a o współpracę procesora MCU z (dla niego zewnętrzną) pamięcią flash (wymienione linie są wykorzystywane właśnie do tego, dlatego wiele konstrukcji płytek prototypowych ESP8266 w ogóle nie ma wyprowadzonych na zewnątrz GPIO6 - GPIO11 lub są na stałe podpięte go gniazda TF, te piny są zarezerwowane nawet jeśli są wyprowadzone, z tego właśnie powodu nigdy ich nie stosowałem do czegokolwiek).
Jako przykład schemat NodeMCU v0.9
Wtedy, gdy miałem czas na analizę, dokumentacja nie była dostępna (po to wrzuciłem jej aktualną kopię do załącznika, gdy tylko znów się pojawiła).
Z innej beczki - ręki sobie za to nie dam uciąć, bo nie miałem czasu, gdy zobaczyłem pierwszy raz ten wątek, ale wydaje mi się że znacznie uzupełniłeś dokumentację, bo zajrzałem do niej zanim zniknęła i nie kojarzę, aby tam była grafika obu stron PCB, a teraz, gdy już jest, znowu nie mam czasu…
A projekt generalnie mi się podoba (szczególnie ta przemyślana uniwersalność pod różne podzespoły), rozważałeś jego publikację na zasadach OSHW?
No cóż od czasów mojego pierwszego zachwytu ESP32 tak realnie przestałem używać ESP8266 (ale w starych projektach używałem głównie ESP-01s - to akurat z przejawu nagłej głupoty, gdy kupiłem ich za dużo na własne potrzeby, więc ze względu na jego konstrukcję byłem bardzo ograniczony, niestety do współczesnych projektów przestało mi wystarczać 1MB flasha…), a obecnie to wręcz konstrukcje na bazie ESP32-S3 i ESP32-C3.
edit - znalazłem plik z oficjalnymi wskazówkami dotyczącymi projektowania sprzętu na bazie ESP8266, na który się powołuję odnośnie kwestii anteny PCB (w sumie powinieneś brać pod uwagę możliwość montażu płytek prototypowych z antenami PCB lub ceramicznymi, których jest zdecydowana większość na rynku)
to są w sumie uniwersalne zasady dla wszystkich podobnych konstrukcji
https://docs.espressif.com/projects/esp-hardware-design-guidelines/en/latest/esp32/pcb-layout-design.html#general-principles-of-pcb-layout-for-modules-positioning-a-module-on-a-base-board