Uniwersalna płytka wejść wyjść

Wielokrotnie tworząc jakieś moduły pod homeassistanta musiałem używać płytki uniwersalnej i tworzyć jakieś pająki :slight_smile: więc pomyślałem że przydała by się uniwersalna płytka nadająca sie do różnego rodzaju sterowania czy odczytu sygnałów ale takiej nie znalazłem więc stworzyłem takie cudo.
Chętnie podzielę się schematem , projektem płytki lub nawet gotową płytką.
Płytki są w fazie wykonania i fajnie by było jak by ktoś chciał je uruchomić , przetestować i podzielić się opinią (wyślę bezpłatnie 10 szt) .

Projekt uniwersalnej płytki 4 wyjść mocy i 4/8 wejść/wyjść sterujących zaprojektowany został pod moduły NODEMCU i WEMOS-D1 mini.

szczegółowy opis >> tutaj

schemat >> link

miło by było jak byście powiedzieli mi co sądzicie o tym projekcie

7 polubień

link do opisu nie działa

Trochę się doczepię schematu :slight_smile:

1. Mocno niechlujnie zrobiony. Domyślam się że nie był robiony na pokaz i na konkurs, a miał pokazywać ideę i działać, ale podciagnięcie GND w U2 i zasilanie cewek przekaźników, a zasilanie przekaźników to w ogóle wygląda hardcorowo :slight_smile:
  2. tu kwestia gustu, ale w dobrym tonie jest dać jakieś LEDy sygnalizujące stan przekaźników, typu jak włączony to świeci zielony LED
  3. zworki dobrze na płytce opisać, nie trzeba będzie dokumentacji :slight_smile:
  4. mosfety Q1, Q3, Q5, Q7 nie potrzebują diod zabezpieczających D1-4? Pytam z ciekawości, bo zawsze dawało się je obowiązkowo, ale rozumiem że diody w mosfetach robią robotę.
  5. da się niewłaściwie ustawić zworki? Wedle str 2 opisu tak, a to aż prosi się o kłopoty…
  6. nie do końca rozumiem sensu ściągania do masy przekaźnika z użyciem Q2,4,6,8. Zazwyczaj przekaźniki dają izolację galwaniczna, a tutaj mamy łączenie mas sterownika i układu wykonawczego.

Przekaźniki nie zakłócały ESP?

Generalnie - bardzo fajny projekt!

Link nie działał wczoraj bo zerwany był światłowód do mojego serwera.

Co do schematu to robiłem go nie myśląc ze będę to gdziekolwiek publikował żeby tylko wygenerował mi dane do płytki . Poza tym przyznam sie ze jest to moj pierwszy schemat bo do tej pory zlecałem to razem z wykonaniem pcb.

Jeśli chodzi o sygnalizacje led to zrezygnowałam z niej biorąc pod uwagę jak najmniejsze wymiary i fakt ze sterowanie przekaźnikami ma obrócony sygnał względem sterowania mosfetami mocy i jedne albo drugie musiały by sygnalizować stan wyłączony.

Diody zabezpieczające oczywiście ze powinno sie stosować. Może niejasno to opisałem ale montujemy je przy zastosowaniu przekaźnika , w miejsce diod montujemy rezystory jeśli wyjście ma być mosfet.

Nie ściągasz do masy przekaźnika Q2/3/6/8 bo nie zamontujesz jednocześnie tych tranzystorów i przekaźnika bo są fizycznie umieszczone w jednym miejscu. Stosujesz albo Q2/4/6/8 albo dany przekaźnik .

Dziękuję za zainteresowanie , analize i opinię

Jeśli chodzi o analizę, to brakuje mi odwrotnej strony PCB, ale w tej chwili gdy widać tylko górę rzuciły mi się w oczy 2 potencjalne błędy

1. moduły zamontowane są anteną PCB nad ścieżkami (tam powinien być obszar pozbawiony ścieżek na każdej warstwie zgodnie z dokumentacją Espressifa), generalnie to nie jest błąd bardzo krytyczny, szczególnie jeśli uruchomiłeś sprzęt i masz zasięg WiFi w granicach rozsądku (można też stosować wersje płytek prototypowych z gniazdem anteny zewnętrznej, ale akurat ani Amica, ani WeMos takich nie produkują), w ogóle optymalnie jest zaprojektować tak by cześć z anteną PCB wystawała poza płytkę bazową, czyli złączem USB w stronę środka płyty głównej (brzmi to absurdalnie, ale de facto to złącze wykorzystuje się jeden raz, jeśli znajdę plik z dokumentacją dotyczącą takich kwestii projektowania to podlinkuję).
  2. W przypadku płytek NodeMCU v2, v3 i bodajże v4 wykorzystałeś piny MCU które się nie nadają do użytku w każdym zastosowaniu (bo są wykorzystywane przez zewnętrzną dla ESP8266EX pamięć flash, bez której on nie działa, współdzielenie jest możliwe o ile mnie pamięć nie myli jedynie z interfejsem SDIO lub SPI, jakkolwiek muszę się przyznać, że praktykę mam zerową, bo nigdy ich nie wykorzystywałem - chodzi o 6 pinów GPIO6 - GPIO11, może się odezwie ktoś kto je wykorzystuje z powodzeniem do innych celów?), niżej 2 linki do bryków
    Complete ESP8266 Pinout Reference: Simplify Your Hardware Connections | ARDUINOKIT PROJECT
    ESP8266 Pinout Reference: Which GPIO pins should you use? | Random Nerd Tutorials

W załączniku oba pdfy na wypadek awarii hostingu.
multi.zip (1,1 MB)

Nie wiem jak Amica, ale Wemos ma takie płytki, sam używam :slightly_smiling_face:

To jest akurat klon Wemosa (lepszy od oryginału).

1 polubienie

Powiem szczerze, że nawet nie wiedziałem, ale robi robotę i działa bez zarzutu.

Fajnie Szopen że zagłębiłeś sie w projekt i cenie uwagi ale juz Ci mówię że zawsze stosowałem profilaktycznie oba moduły z zewnętrzną anteną jak by miały miec problem z zasięgiem i brałem to pod uwagę w projekcie choć faktycznie o tym nigdzie nie wspomnialem. Zwróć uwagę ze w opisie szczegółowym fotka wemosa jest w wersji z złączem anteny.
Co do drugiej strony płytki to także jest zdjęcie w opisie szczegółowym.
Jak chodzi o wyprowadzenia to wykorzystane sa w taki sposób ze zadne z wejsc/wyjść konwentera nie jest w stanie zablokować bootowania bez wzgledu na stan choc nie które mają tą wade ze na ulamek sekundy przy starcie maja wymuszony określon stan wyjscia. Jest to na pewno jakaś wada ale nic nie stalo na przeszkodzie wyprowadzić maksymalna ilość pinow na zewnątrz. Natomiast wyjscia sterujące przekaznikami/ mosfetami sa tak dobrane ze mimo ze maja możliwość zablokować botowanie to elektrycznie tego nie sa w stanie zrobić.

Z ciekawości napiszcie w jakiej konfiguracji używacie wejscia wyjscia modułów esp i jakich używacie modeli najczęściej.

Nie chodzi o bootowanie, a o współpracę procesora MCU z (dla niego zewnętrzną) pamięcią flash (wymienione linie są wykorzystywane właśnie do tego, dlatego wiele konstrukcji płytek prototypowych ESP8266 w ogóle nie ma wyprowadzonych na zewnątrz GPIO6 - GPIO11 lub są na stałe podpięte go gniazda TF, te piny są zarezerwowane nawet jeśli są wyprowadzone, z tego właśnie powodu nigdy ich nie stosowałem do czegokolwiek).

Jako przykład schemat NodeMCU v0.9

Wtedy, gdy miałem czas na analizę, dokumentacja nie była dostępna (po to wrzuciłem jej aktualną kopię do załącznika, gdy tylko znów się pojawiła).
Z innej beczki - ręki sobie za to nie dam uciąć, bo nie miałem czasu, gdy zobaczyłem pierwszy raz ten wątek, ale wydaje mi się że znacznie uzupełniłeś dokumentację, bo zajrzałem do niej zanim zniknęła i nie kojarzę, aby tam była grafika obu stron PCB, a teraz, gdy już jest, znowu nie mam czasu…

A projekt generalnie mi się podoba (szczególnie ta przemyślana uniwersalność pod różne podzespoły), rozważałeś jego publikację na zasadach OSHW?

No cóż od czasów mojego pierwszego zachwytu ESP32 tak realnie przestałem używać ESP8266 (ale w starych projektach używałem głównie ESP-01s - to akurat z przejawu nagłej głupoty, gdy kupiłem ich za dużo na własne potrzeby, więc ze względu na jego konstrukcję byłem bardzo ograniczony, niestety do współczesnych projektów przestało mi wystarczać 1MB flasha…), a obecnie to wręcz konstrukcje na bazie ESP32-S3 i ESP32-C3.

edit - znalazłem plik z oficjalnymi wskazówkami dotyczącymi projektowania sprzętu na bazie ESP8266, na który się powołuję odnośnie kwestii anteny PCB (w sumie powinieneś brać pod uwagę możliwość montażu płytek prototypowych z antenami PCB lub ceramicznymi, których jest zdecydowana większość na rynku)

to są w sumie uniwersalne zasady dla wszystkich podobnych konstrukcji
https://docs.espressif.com/projects/esp-hardware-design-guidelines/en/latest/esp32/pcb-layout-design.html#general-principles-of-pcb-layout-for-modules-positioning-a-module-on-a-base-board

Ja chyba nie rozumiem Twego projektu. Bo czym on się różni np. od ESP8266 bezprzewodowy moduł przekaźnika WIFI 4-kanałowa płytka rozwojowa ESP-12F AC/DC 5 V/7-28 V/5-80 V E-WeLink pilot aplikacji - AliExpress 502
Są wersje z 2,4,8 przekażnikami, z ESP32.

Piter jeśli potrzebujesz tylko przekaźników to ok ale większość moich projektów potrzebuje czytać stany sterowanego urządzenia i w moim projekcie umieściłem właśnie konwerter poziomów którego tam nie ma. Umieściłem też mosfety których używam zamiast przekaźników żeby mi nie cykało jak wystarczy takie sterowanie. Poprostu płytka miała być jak najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem przy tworzeniu jakichkolwiek urządzeń których nie da sie kupić.

Przykładowo sterowanie bramy Came czy jakieś innej popularnej. Moduły wifi do nich kosztują około 500 zł i spróbuj je zintegrować z HA. Obsadzając moja płytkę zamiast przekaźników 2 lub 3 mosfetami bo w większości przypadków płyta bramy sterowana jest masami a przez konwerter czytasz stany położenia bramy , bariery a nawet halla silnika.
Do tego kwestia możliwości podłączenia zewnętrznej anteny a brama często jest dość oddalona

3 polubienia

W związku z waszymi cennymi uwagami zrobiłem projekt płytki opartej na ESP32S który udostępniam wszystkim do pełnego użytku łącznie z plikami GERBER. Zrobię jeszcze projekt na ESP32S3 i którym bylibyście ewentualnie zainteresowani to zrobię gotowe płytki. Ca prawda zastanawiam sie czy jest potrzebna taka ESP32S3wydajność w prostym module sterowania.
Chciałem umieścić na płytce wszystkie najbardziej popularne ESP ale nie ma opcji ze względu na jak najmniejsze wymiary.

Tak jak poprzednio 4 wyjścia mocy przekaźniki 5/12V lub zamiennie mosfety , dołożyłem sygnalizację LED stanu tych wyjść
8 wejść / wyjść przez konwerter poziomów 5 lub 12V
1 wejście analogowe z dzielnikiem napięcia
W wolnej chwili zrobię pełny opis

Wszystkie pliki tego projektu dostępne w katalogu

Dajcie znać jak macie jakieś uwagi lub sugestie

3 polubienia

Robisz to w Easy EDA?? Jeżeli tak, to czy udostępniasz to publicznie?

Tak, projektuje w EasyEDA . Nie ma problemu żeby udostępnić to publicznie tylko co i jak chcesz jeszcze ?

Ta płytka z tego postu jest ciekawa i możesz udostępnić. Ja robiłem płytki ale bez przekaźników z opcją podłączenia zewnętrznych przekaźników, np. na moduł WT32 ETH01

lub po Wi-fi

Też mogę udostępnić jak ktoś chetny.

1 polubienie

Też fajna sprawa jak ktoś faktycznie używa ETH. Podeślij schemat z ciekawości. tak z uwag na pierwszy rzut oka to wydaje mi się że stabilizator w tej obudowie będzie mocno się grzał jeśli zasilisz go 12V. Jeśli płytka zasilana jest 5V to po co stabilizator ?

Schematy:

Zasilam zawsze 5V.