Unraid alternatywa dla Proxmox 30-dniowy trial brak subskrypcji, jednorazowa opłata. (Wiem że Proxmox jest darmowy )
Link: https://unraid.net/
Instalacja : YT Unraid
Obsługa: Virtual Machines, Docker, Aplikacje.
Instalacja HA Docker bez supervisor w 20 sekund.
ooo ciekawy temat, zainstaluje sobie ma proxmoxie… zobaczę co to
co do instalacji HA na proxmox, to jest fajny skrypt GitHub - whiskerz007/proxmox_hassos_install
wkleja się jedną linijkę i samo wszystko się robi.
HELP.
Moi Drodzy. Mam HA na Unraid-zie od daaawna - ale od paru dni wlai mi tekstami, że ma za mały dysk- jak go powiekszyc?
No szukam wszędzie - zatrzymałem maszyne i patrze ale tu jest tylko jak by obraz a wielkość???
Help
no i jeszcze droga naokoło, ale pełny backup na 100% masz, skoro robisz tak niebezpieczne ruchy
zgrywasz sobie świeżutki pełny backup HA na komputer z którego do nas klikasz, tworzysz nową instalację HAOS w nowej VM o odpowiednim rozmiarze v-dysku, tam przywracasz backup podczas onboardingu i cieszysz się sklonowaną instalacją, a po weryfikacji że wszytko OK możesz śmiało kasować starą VM.
A i jeszcze jedno - skasuj stare zbędne backupy (lepiej, przed kasowaniem je zgraj chwilowo w bezpieczne miejsce np. na komputer z którego do nas klikasz) by mieć miejsce na świeżutki (jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś).
Plik backupu na maszynie na której robisz niskopoziomowe operacje na dysku/nośniku nie zabezpiecza przed niczym, kopia musi być w jakimś bezpiecznym miejscu.
Wiaedziałem, że to jakoś prosto było - i to właśnie tak @artpc to to !!
Dziękuje. @szopen Twoje rozwiązanie zapewne też by pomogło - ale wiedziałem, że to coś prostego było.
Dziękuje Państwu po raz kolejny za pmoc.
Dodam jeszcze, że kopia zapasowa jest na gogledrive a tu robia sie tylko 2 szt ale też je wywaliłem.