Mam serwer Unraid-a na nim uruchomiłem kontener OpenVPNAccessServer, i do tej pory wszystko pięknie bez problemów.
Z tym, że trzeba teraz się zalogować. Z opisów wynika iż login to “openvpn” a hasło…
No własnie na różnych stronach są podane różne standardowe hasła od password przez admin po taki sam jak login.
Jest tez w opisie :
The username is openvpn
You can find the auto-generated password in the docker logs with this command:
docker logs -f OpenVPNAccessServer
Więc login na bank “openvpn” idąc dalej Możesz znaleźć automatycznie wygenerowane hasło w dziennikach okna dokowanego za pomocą tego polecenia: docker logs -f OpenVPNAccessServer
i teraz wchodze w DOCKER- z tego poziomu odpalam konsole i po wklepaniu polecenia:
docker logs -f OpenVPNAccessServer
dostaje odpowiedz:
bash: docker: command not found
czyli albo źle wklepuje albo nie w tym miejscu skoro nie znalazł.
i teraz moje pytanie - co źle robie lub jak inaczej to złapać.
root@Tower:~# sudo docker ps
CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMES
ee6c1db64b88 lscr.io/linuxserver/nextcloud "/init" 15 hours ago Up 15 hours 80/tcp, 0.0.0.0:444->443/tcp, :::444->443/tcp nextcloud
a07c6a4dc8f8 mysql "docker-entrypoint.s…" 15 hours ago Up 15 hours 0.0.0.0:3306->3306/tcp, :::3306->3306/tcp, 33060/tcp MySQL
3a88fd2f2dfb cloudflare/cloudflared:latest "cloudflared --no-au…" 15 hours ago Up 15 hours CloudflaredTunnel
822c853382d6 openvpn/openvpn-as "/docker-entrypoint.…" 15 hours ago Up 10 minutes OpenVPNAccessServer
6592f1e3eab9 markusmcnugen/crushftp:latest "/bin/bash /var/opt/…" 7 weeks ago Up 7 weeks (healthy) CrushFTP10
c5c60c9fc5e1 plexinc/pms-docker "/init" 2 months ago Up 2 months (healthy) Plex-Media-Server
root@Tower:~# sudo docker ps -a
CONTAINER ID IMAGE COMMAND CREATED STATUS PORTS NAMES
ee6c1db64b88 lscr.io/linuxserver/nextcloud "/init" 15 hours ago Up 15 hours 80/tcp, 0.0.0.0:444->443/tcp, :::444->443/tcp nextcloud
a07c6a4dc8f8 mysql "docker-entrypoint.s…" 15 hours ago Up 15 hours 0.0.0.0:3306->3306/tcp, :::3306->3306/tcp, 33060/tcp MySQL
3a88fd2f2dfb cloudflare/cloudflared:latest "cloudflared --no-au…" 15 hours ago Up 15 hours CloudflaredTunnel
822c853382d6 openvpn/openvpn-as "/docker-entrypoint.…" 15 hours ago Up 11 minutes OpenVPNAccessServer
6592f1e3eab9 markusmcnugen/crushftp:latest "/bin/bash /var/opt/…" 7 weeks ago Up 7 weeks (healthy) CrushFTP10
c5c60c9fc5e1 plexinc/pms-docker "/init" 2 months ago Up 2 months (healthy) Plex-Media-Server
root@Tower:~#
Ok udało się. @artpc bardzo mi pomógł bo po 1 docker logs -f OpenVPNAccessServer nie dzialalo a po komendzie którą @artpc podał sudo docker ps -a dostałem nr który wpisujac zamiast openvpn-as czy OpenVPNAccessServer pokazywal dane.
Problem tkwił w tym, że wszystkie te komendy sa ok ale PRZED 1 URUCHOMIENIEM.
Czyli.
Odinstalowałem kontener - wywaliłem ręcznie smieci bo nie wiem po co niby odinstalowane ale wszystko zostalo.
Ponowna instalacja. I odrazu bez wchodzenia na strone logowania - wchodzi sie w logi kontenera badz za pomoca w/w poleceń.
i w milionie stron które się wysświetlą trzeba złapać kawałek Auto-generated pass = "mZwtubayu" gdzie hasłem jest właśnie ten kawałek mZwtubayu a login jak w opisie openvpn.
Po temacie.
Teraz dalasza konfiguracje robie - BARDZO DZIĘKUJE - @artpc szacun @angler miałeś rację z logami (musze sie nauczyc czytac je dokładnie).
apropo SUDO - działało i z nim i bez niego wchodząc z pozycji kontenera jak i z poziomu serwera.
Musisz zrozumieć jak powstaje kontener, jak działa w Docker i jego podstawowych komend. Te od @artpc są podstawowymi do listowania kontenerów i jak widac Twoja nazwa kontenera jest inna niż ta, którą próbowałeś wcześniej użyć. Na szczęście można też używać zamiast nazwy ID kontenera.
Powodzenia, bo jak już się zrozumie jak to działa, to nie będziesz zdziwiony tym, że np konfiguracja kontenera pozostaje, pomimo jego usunięcia. Naucz się też koniecznie czym jest mapowanie do folderów na hoście i jak tworzyc uprawnienia dla danych kontenerów. Polecam też zapoznanie sie z Docker-compose, świetnie ułatwi zarządanie nimi. Zamiast Portainer polecam natomiast prostszy dla początkujących