W rozdzielni w celu opomiarowania zużycia prądu do dwóch urządzeń tj. klimatyzacji oraz ogrzewania podłogowego zainstalowałem dwa identyczne moduły KWS-303WF. Jako że pod TUYA mam tylko możliwość włącz/wyłącz zintegrowałem je z TuyaLocal, dzięki czemu mam 25 encji. Oczywiście zużycie energii zastosowałem w zakładce Eneria. Wszystko jest OK do momentu kiedy jeden z nich (zawsze ten sam) po pewnym czasie staje się niedostępny. Po usunięciu i ponownej integracji sytuacja z uporem się powtarza. Dodam że ze względu na słaby zasięg zdecydowałem się na zastosowanie “Mi Wi-Fi Range Extender Pro”. Pytanie jest proste, chociaż odpowiedź nie co mam zrobić żeby to naprawić.
Moduł:Miernik napięcia i prądu Miernik mocy Inteligentny przełącznik Miernik energii Miernik 85-290V AC Miernik 8 w 1 Wielofunkcyjny miernik elektryczny KWS-303 - AliExpress 1420
Masz przypisane stałe IP (DHCP)?
Twój router/repeater działa w trybie mix 2.4 GHz i 5 GHz?
Przypisalem stale ip dla repeater wifi. Dla urzadzen na routerze nie moge odnalesc modułów nawet po adresie mac. Wiec nie bardzo wiem jak to ugryźć. Teraz obserwuje i jeżdżę dalej…
Jeżeli nie połączyły się z twoim WIFI to ich raczej nie znajdziesz. Aby przydzielić stałe IP do twoich KWS-303WF musisz znać ich adresy MAC, znasz je?
W konfiguracji WIFI użyj WPA2 zamiast WPA3. Licznik ma też resetowanie WIFI
Zresetuj WIFI licznika i spróbuj się połączyć.
Na aplikacji wzmacniacza odnajduje adres Ip w aplikacji tuya mam adres MaC, wszystko jest poprawnie do momentu gdy chce znalesc te dane już na roterze, tych elemetow nie potrafię zlokalizować mimo ze fizycznie są w sieci bo widzi je app tuja. Wydaje mi sie że jedyne wyjscie to ze ten wzmacniacz zmienia MAC . Jak to ugryźć, jestem tylko amatorem.
Oświeć mnie o co chodzi z tym WPA2 i WPA3
MAC adresu nie można tak sobie zmienić, a już na pewno nie zrobi tego jakiś podrzędny repeater .
Różnice między WPA2 i nowszym WPA3 WPA2 vs WPA3 – czym się różnią? Co jest lepsze? | Biznes Netia
Ponieważ chińskie wypusty takie jak tuya nie są najwyższych lotów lepiej dla nich stosować starszy standard o słabszej sile szyfrowania.
Rozumiem ale to raczej nie rozwiazuje problemu. Czy mozliwym jest przez strone http adresem ip obsługa takiego wzmacniacza, moze ustawienia stalych ip urzadzen z nim sparowanych? Jak to sie robi z ripiter
Problem jest w innym miejscu - jest nim repeater.
Konkretniej fakt, że masz 2 zupełnie oddzielne segmenty sprzętowe sieci.
Przełącz go w tryb AP (jeśli taki ma) i podłącz kablem do routera, inaczej tego raczej nie widzę…
Najgorsze, że tego typu “wzmacniacze” nie udostępniają interfejsu web , a tak jak napisał @szopen , tworzą swój segment sieci z własną adresacją.
O ile przy domowych urządzeniach jak telefony czy TV ma to mniejsze znaczenie, o tyle dla IOT taki sprzęt powinien być zakazany.
Znośnie jest gdy wszystkie urządzenia korzystają z chmury jak Supla , Tuya , ale gdy chcemy mieć to lokalnie robi się niezły burdel.
Jeśli już musi być repeater, to niech bedzie chociaż znanych marek jak TP-Link, gdzie można mieć wpływ na DHCP i klasy adresów IP
Można to chyba sprawdzić przez odczytanie przyznanego IP przez repeater na innym urządzeniu?
Czy zmiana maski sieci na 255.255.0.0 może chwilowo pomóc?
Specyfikacja Mi Wi-Fi Range Extender Pro:
Wi-Fi IEEE 802.11 b/g/n 2.4GHz
Zabezpieczenie transmisji bezprzewodowej
WPA-PSK
WPA2-PSK
Konfiguracja tylko z apki MI.
Całkowicie się zgadzam.
Temat rozwiązany. Jedynym sposobem było połączenie bezpośrednio z ruterem bez pośrednictwa wzmacniacza. Zarezerwowanie adresu IP licznika na ruterze, ponowne włączenie do rozdzielni i uruchomienie wzmacniacza wi-fi. Na ruterze rezerwacja po tej operacji zniknęła a adresy MAC urządzeń połączonych wzmacniaczem przyjęły wartość przynależną wzmacniaczowi Wifi z adresami IP które rezerwowałem. Ciekawe jak jeszcze można skomplikować życie. Trzeci dzień działa mimo wyłączania i włączania rutera i wzmacniacza. Jeśli to jest standardowe działanie to gratuluję twórcom tego urządzenia.
Nie spodziewaj się jakiś rewelacji po “Mi Wi-Fi Range Extender Pro” pro w nazwie to skrót od problemy
. W takiej cenie nie spodziewałbym się jakiegoś zaawansowanego hardware/software. Jak czytam ulotkę Mi Wi-Fi Range Extender Pro jest teraz wyposażony w zewnętrzną antenę 2×2, aby utrzymać prędkość transmisji 300 Mb/s, to lepszych bzdur nigdy nie czytałem.