@Szopen, dziękuję za wsparcie. Chciałem kontynuować temat, bo szukałem dodatkowych informacji i nie znalazłem, a trochę więcej wiedzy elektrycznej zdobyłem i może wspólnie rozwiążemy “zagadkę”.
Zacznę może od tego, że chciałbym nadal podłączyć źródło światła LED.
Sprawdziłem raz jeszcze instalację i w puszcze mam trzy żyły:
niebieski N - wpięty do N in włącznika
brązowy L - wpięty na razie do L in włącznika
żółty PE - pozostawiłem luźno
Okazało się również, że nazwana przeze mnie żarówka LED to jednak zintegrowane oświetlenie plafonu z dodatkowym modułem. Podłączone jak poniżej (mrugające):
Oczywiście N był podpięty
Poszedłem krok dalej i spróbowałem podłączyć żarówkę LED zamiast plafonu w poniższy sposób:
Efekt mam teraz taki, że żarówka bez względu na stan włącznika (on/off) cały czas świeci Jedyny moment kiedy na chwilę się wyłącza to próba wyłączenia/ włączenia przez przycisk na Sonoff.
Kolego w tej puszcze włacznika nie masz N , nie sugeruj się kolorem niebieskim . To że sonoff reaguje wynika z tego, że niepełny N zapina się przez żarówkę a w momencie próby włączenia to N natychmiast znika . Na próbę podłącz zwykłą żarówkę do tych przewodów co zasilasz sonoff i się przekonasz , że nie będzie świeciła . Potrzebujesz modułu włącznika bez -N , albo trzeba szukać puszki połączeniowej nad tą puszką włącznika i tam zrobić manianę tak żeby wykorzystać żyłę żółto-zieloną jako N
1 polubienie
@isom1266 masz rację. Podłączyłem żarówkę i nie świeci Dom, w którym obecnie mieszkam nie jest moją własnością, więc nie będę kombinował. Szkoda, bo kupiłem kilka urządzeń, aby sprawdzić działanie i funkcjonalność dla nowego domu.
Dopytam jeszcze dla pewności. Jaką instalację powinienem zlecić do wykonania, abym mógł podłączyć swobodnie powyższy sonoff, a dodatkowo czujnik obecności w suficie? Mam na myśli ilość żył…
Pozdrawiam
Jeśli nie masz jeszcze instalacji , to poczytaj o instalacjach pod inteligentny dom, nie twierdzę że powinienieś taką robić , ale warto wyciągnąć wnioski z takich rozwiązań. Ja budujac dom nie myślałem o autmatyce , Ty masz przewagę . Warto żeby “ważne” obwody 230V były wydzielone w rozdzielnicy na oddzielnych zabezpieczeniach . Np lodówka , routery , serwer, domofon, kamery, bramy, pralka, zmywarka itp. Złotej recepty nie ma, ale warto na tym etapie pomyśleć o przewodach do rozdzielaczy od ogrzewania. Temat rzeka . Co do Twojego pytania to w każdej puszce włącznika powinieneś mieć pełne 230V . Ilość żył zależy od funkcji jaką pełni ten włącznik , więc nie ma zasady “wszędzie cztery żyły” , raz wystarczą trzy a innym razem potrzeba 5 . Na sufit do czujnika obecności również potrzebujesz pełnego 230V więc doprowadzenie stałej FAZY jest podstawą . N można pobrać z dowolnej lampy jak jest taka możliwość ( podwieszany sufit)
2 polubienia