Cześć, od kilku miesięcy mam problem z NR. Do najważniejszych problemów zaliczam cos takiego. Acha, NodeRed jest postawiony na proxmoxie, a home assistant mam na drugim kontenerze. (I taki zestaw na proxmoxie mam od kilku lat). Wszystko chodzi dobrze (prawie, jak sobie nie poradzę to pozwolę sobie na następne pytania) .Wracając do NodeRed. Co kilka dni na końcu pliku flows.json dopisują się cyferki
]1686038563313
1686038563381
W 2 wersach, pierwsza liczba dopisuje się za ostatnim nawiasem natomiast duga liczba w nowym wierszu. Przez to nie wczytuje się plik i nie mam żadnych flow. Wystarczy usnąć te liczby i uruchomić od nowa NodeRed (albo wczytać poprawiony flows.json) i wszystko wraca do normy. Robi mi się to co 2-3 dni ale kilka tygodni zeszło mi żebym to odkrył. Wcześniej miałem NodeRed zainstalowany jako dodatek do HA ale miałem to samo. NR i HA używam od kilku lat bezproblemowo ale od momentu (styczeń 2023) kiedy chciałem “sprzątnąć” (instalacja od nowa na tym samym sprzęcie) NR zaczęło się psuć. Kilka dni temu zrobiłem flow które zapisuje co 10sekund do pliku, PING kilku rzeczy w mojej sieci:
środa, 7 czerwca 2023 02:27:16 >> --HA:0.148–NodeRed:0.016–NASMIS:0.163–TPLINK:0.518
środa, 7 czerwca 2023 02:27:26 >> --HA:0.125–NodeRed:0.017–NASMIS:0.216–TPLINK:0.363
środa, 7 czerwca 2023 02:27:36 >> --HA:0.139–NodeRed:0.022–NASMIS:0.164–TPLINK:0.403
środa, 7 czerwca 2023 09:56:20 >> --HA:0.237–NodeRed:0.021–NASMIS:0.185–TPLINK:0.441
środa, 7 czerwca 2023 09:56:30 >> --HA:0.117–NodeRed:0.021–NASMIS:0.143–TPLINK:0.246
Nie wiem czy to ważne, ale w proxmoxie mam mniej więcej o koło godziny 2:30 zrestartowały się po kolej wszystkie kontenery. Nie wiem dlaczego, bo kopia wszystkich kontenerów robi się około 9 godziny. Kontenery są ustawione na automatyczny rozruch.
Jest też jeszcze inny problem z NodeRed. Powiązany z powyższym. Bardzo często rano NodeRed po prostu się zawiesza i nie działa. Wystarczy tylko wcisnąć DEPLOY i zaczyna wszystko działać, Choć wtedy powyższy plik z pingami innych serwerów nie ma przerwy.
i tak:
dziś: NodeRed nie chodzi np pilot włączający światło, nocne oświetlenie na czujkę ruchu.
- Otwieram NodeRed - widzę brak wszystkich flow.
- Otwieram flows.json - usuwam 2 liczby, nagrywam plik
- Przerwa w zapisie co 10 sekund o 2:30 w pliku z Pingami z serwerów
- Uruchamiam w proxmox od nowa kontener z NodeRed.
- W NodeRed widać wszystkie flow. Kliknięcie jakiegoś Inject - działa
- Zapis Pingów do pliku samoistnie się wznowił (inject co 10 sekund) od pkt 4.
- Dalej nie działają wszystkie inne flow np naciśnięcie pilota i włączenie światła, mówienie godziny co 30 minut itd.
- Pilot w HA działa tzn. w zigbe2mqtt jest odzew na naciśniecie pilota.
- Robię deploy w NR - wszystko wraca do normy - pilot działa, zegary gadają…
wczoraj:
NodeRed nie chodzi np pilot włączający światło, nocne oświetlenie na czujkę ruchu.
- Otwieram NodeRed - widzę wszystkie flow.
-
- Brak przerwy w zapisie co 10 sekund z Pingami z serwerów. CAŁY PLIK BEZ ZAKŁÓCEŃ.
-
- W NodeRed widać wszystkie flow. Kliknięcie jakiegoś Inject - działa
-
- Nie działają wszystkie inne flow np. naciśnięcie pilota i włączenie światła, mówienie godziny co 30 minut itd.
- Pilot w HA działa tzn. w zigbe2mqtt jest odzew na naciśniecie pilota.
- Robię deploy w NR - wszystko wraca do normy - pilot działa, zegary gadają…
- Nie było restartu proxmoxa tak jak dziś o 2:30
i tak prawie zawsze rano mam niedziałający NodeRed (bez względu czy osobno czy jako dodatek do HA). Albo dopisane liczby do flows.json albo zawieszone flows - i pomaga Deploy. Od czasu do czasu oba błędy połączone jak dziś powyżej opisałem.
Co jest? co mam uszkodzone? pomożecie? Z góry dziękuję.
Pozdrawiam Robert