Witam,
Po pojawieniu się modułu Energia, możemy obserwować statystyki zużycia i produkcji “energii”.
Oprócz ogólnych statystyk, mamy możliwość definiowania indywidualnych odbiorników.
Przez dłuższy czas zastanawiałem się dlaczego mimo iż posiadałem encje odpowiedzialne za monitorowanie zużycia energii w smart gniazdku nie mogłem ich dodać do modułu energia. Okazało się że moduł ten przyjmuje wartości tylko z sensorów, które mają określone atrybuty.
Niestety nadanie wymaganych atrybutów dla encji reprezentujących wyniki pomiaru zużycia energii przez smart gniazdko nie dało oczekiwanego rezultatu.
Ja na bazie danych z gniazda Gosund 111 i utility meter zbudowałem statystykę dla lodówki. Oto poradnik - obrazkowy - jak można to zrobić:
Można teraz nadać nazwę czytelną dla nas na liście statystyk:
skąd nazwa sensora? wyjaśnia poniższy obrazek
Przechodzimy do konfiguracji modułu ENERGIA:
teraz na liście mamy nowe urządzenie dla którego będą tworzone statystyki.
Tak to prezentuje się w samym module Energia:
UWAGA!
Pierwsze wyniki mogą pokazać się dopiero po 2h po dodaniu urządzenia do modułu energia, ponieważ on aktualizuje się raz na godzinę 14 minut po pełnej godzinie, a na jego aktualizacje (brak w danej godzinie) może mieć wpływ reset Home Assystanta.
Warto też wiedzić:
do sensora trzeba pobierać statystyki z TOTAL a nie TODAY, ponieważ różnią się one o okres resetu i będą zaniżać zużycie - tak jak to widać na poniższym zdjęciu: