Chciałbym jak w temacie użyć atrybutu
próbując w taki sposób nie działa
$entity().data.attributes.current_temperature
wiem, że mogę to zrobić za pomocą noda change
ale chciałbym w current
Chciałbym jak w temacie użyć atrybutu
$entity().data.attributes.current_temperature
wiem, że mogę to zrobić za pomocą noda change
ale chciałbym w current
Cześć
Przyjrzyj się dokładnie co ja wpisałem, a co Ty wpisujesz
Hmm czyli w taki sposób chcesz bezpośrednio przekazywać temperaturę do klimy?
Nie do klimy a z klimy jak się jej stan zmieni → jako notyfikację (stan, obecna, docelowa) i ostatecznie użyłem events
@MariuszAK , u Ciebie jak jest? …bo u mnie gdy włącze to klima jest cały czas otwarta i gdy dochodzi do zadanej to zwalnia wentylator. Jednoczenie spada moc popierana z sieci.
Pracuje na pół gwizdka.
PS. działa Ci przez event_state? - przecierz stan AC się nie zmiena tylko parametry.
Chyba, że nie zrozumiałem celu?
Ok… zrozumiałem - dostajesz pełne info tylko gdy znieni się stan. Na początku myślałem, że chodzi również o raportowanie o zmianie temperatur.
Podepnę się z takiem pytaniem.
Nod: Current state mimo, że nastąpiła zmiana temperatury, nie odświeża się, albo robi to sporadycznie (losowo).
Coś źle zaznaczyłem/ustawiłem ?
W flow w którym korzystam z tego noda, puszcza on dalej proces, gdy temperatura osiągnie zadaną wartość. Jeżeli jest poniżej - zatrzymuje.
Ten nod sam siebie nic nie raportuje. Widocznie pobudzasz z taką częstotliwościa.
Wyzwala się jeśli otrzyma jakiś msg na wejściu z lewej, wtedy odczytuje wartość i wystawia na odpowiednie wyjście.
Jasna sprawa dzięki .
Cześć,
mam podobny problem z którym nie mogę sobie poradzić. Odkurzacz włącza mi oczyszczacz na maksymalnych ustawieniach podczas odkurzania i to działa:
Użycie warunku If State jest niepotrzebne, próbujesz porównać stan z dwoma atrybutami na raz. Nawet nie potrafię sobie wyobrazić co będzie efektem takiego sprawdzenia (pewnie false).
Po prostu odczytaj entity. data i sprawdź to co chcesz nodem switch. Tak jak w rozwiązaniu
Lepiej włączaj oczyszczacz od zmiany stanu odkurzacza off->on, wtedy wykona się tylko raz.
Czyli rozumiem, że nie mogę sprawdzić jednocześnie dwóch atrybutów tej samej encji i jeśli one są takie jak potrzebuję to “nic nie rób” a jeśli przynajmniej jeden jest inny to "włącz z tymi parametrami?
Muszę to zrobić pojedynczo i sprawdzić najpierw w current state $entity().attributes.preset_mode, później node switch i znów $entity().attributes.percentage i kolejny switch?
Mogę się mylić, ale If State ( jeśli stan) jest porównaniem stanu encji z tym co wpisujesz w wierszu po prawej.
Zbiór stanów on,off,itp (co tam masz?) nie znajduje się wartościach atrybutów, więc porównanie zawsze będzie false.
Encja oczyszczacza ma powiedzmy dwa stany on i off ale więcej ustawień w atrybutach.
To co chcę osiągnąć to włączyć oczyszczacz na maksymalne obroty sterując atrybutami preset_mode (favorite) i percentage (100). Samo on i off działa tylko połowicznie bo jeśli będzie on to już jest ok ale może być 10% zamiast 100%. Póki co moje rozwiązanie włącza już włączony oczyszczacz przy każdorazowej wiadomości na linii odkurzacza-oczyszczacz co jest trochę kiepskim rozwiązaniem.
Jeszcze raz - skoro włączenie odkurzacza powoduje włączenie oczyszczacza na max , to wykryj tą zmianę - będzie prościej.
Jest to jakieś rozwiązanie ale tak ma działać tylko przy całkowitym sprzątaniu (atr: cleaning), kiedy nikogo nie ma w domu i hałas nie jest uciążliwy ale jeśli jest odkurzanie częściowe (atr: segment_cleaning) to już bez oczyszczacza. W obu przypadkach odkurzacz jest na “on”. Tak sobie utrudniam życie;)
Teraz to poniżej chyba działa poprawnie, przynajmniej na razie: