Cześć.
Po skończeniu integracji dla Matomo zmotywowałem się do tego, żeby skończyć integracje dla IMGW-PIB, którą zacząłem pisać jakoś bardzo dawno temu i tak sobie leżała na dysku i czekała na powrót mojej motywacji jakieś 1,5 roku
Na wstępie odpowiem na pytanie, czym ta integracja różni się od tych już istniejących:
dwa tryby konfiguracji:
a) autodiscovery - konfiguruje się wg. koordynatów gps HA i na tej podstawie wybiera najbliższe stacje
b) manual - sam wpisujesz nazwę miejscowości i wybierane są stacje najbliżej tej miejscowości
możliwość wybrania danych, jakie chcesz pobierać:
a) dane meteorologiczne
b) dane synoptyczne
c) dane hydrologiczne
d) ostrzeżenia meteorologiczne
e) ostrzeżenia hydrologiczne
dla ostrzeżeń można włączyć opcję dokładności ostrzeżeń do poziomu powiatu - więc jeżeli ostrzeżenie jest dla woj. małopolskiego, ale mieszkasz w powiecie tarnowskim i masz włączoną tą opcję - nie będziesz widział ostrzeżenia
integracja obsługuje wiele miejscowości z taką samą nazwą np. Zimna Wódka - po wpisaniu miejscowości zobaczysz na liście [nazwa miejscowości] (gmina, powiat, województwo), więc na pewno trafisz w dobrą miejscowość
Fajnie, że tworzysz integracje. Może zamiast dokładać kolejny niestandardowy component lepie dopisać nowe funkcjonalności do istniejącej natywnie integracji w HA:
Jeśli mam być szczery, to nawet tego nie przemyśliwałem A to dlatego, że jak napisałem- zacząłem ją pisać już jakiś czas temu i to w zasadzie kompletnie przypadkowo, bo wyszło to przy okazji robienia czegoś innego, ale też związanego z meteo. I tak sobie to leżało i czekało na motywację. Z grubsza tylko wiedziałem jakie integracje do ha są, czego nie mają i tak to się właśnie stało.
Udostępniłem nową wersję integracji. Wersja v2.0.0. Zrobiłem przeskok o całą wersję, ponieważ wydarzyło się dużo zmian. Z najważniejszych:
dodanie prognozy pogody (aktualna, godzinowa, dzienna) prosto z IMGW dla wybranej lokalizacji (działa w trybie manual i autodiscovery). Prognoze można włączyć przy konfiguracji, lub później w ustawieniach integracji.
ostrzeżenia meteo/hydro są wyciągnięte z atrybutów, żeby łatwiej się nimi zarządzało
dodanie nominatim do trybu autodiscovery - na potrzeby prognozy pogody, żeby na podstawie współrzędnych HA można było automatycznie określić miejscowość
naprawienie błędu z nadmiernym pobieraniem danych - jeżeli wyłączycie np. opcje dla danych hydrologicznych, to nie będą już pobierane w tle
Nie wiem czy to kwestia ustawienia które gdzieś mi umknęło czy po prostu nie ma takiej opcji jak wyświetlania pogody na Weather Chart Card z twojego repo ale w systemie 72 godzinnym tak jak reprezentuje to oficjalny meteogram ?
Jeżeli chcielibyście w integracji jakieś dodatkowe dane, lub jakieś określone funkcjonalności, czy np. uważacie, że coś wymaga poprawy, to dawajcie znać
Poziomy alarmowe dla danych wodowskazów by się przydały, choćby jako atrybuty lub domyślnie wyłączone encje (o ile nadal są dostępne, bo nie wiem czemu znikły z oficjalnej integracji).
W integracji mogły przestać działać dane meteo, synop, hydro i ostrzeżenia. Nie wiem ile to potrwa, ale problem jest po stronie IMGW - danepubliczne zwracają aktualnie 503. Prognoza działa bez zakłóceń.
Myślałem że zescrapuje ten podgląd bo link filmu generuje tylko nowy timestamp na końcu adresu, ale niestety linki są odczytywane dynamicznie i nie jest to takie proste
Mam w zanadrzu kilka rozwiązań “meteo”, które czekają na dysku na to, żeby je w końcu dokończyć.
Mam nadzieję, że w skończonym czasie uda się to pozamykać
Dodatkowo, pracuję jeszcze nad możliwością włączania przez użytkownika rozszerzonych ostrzeżeń meteorologicznych. Będzie tam po prostu więcej encji i lepsza granularność ostrzeżeń. Dla przykładu: