Mam piec, jak w temacie.
Od dłuższego czasu zmagałem się z problemem odczytu rejestru dotyczącego zużycia gazu. W końcu z pomocą jednego z użytkowników innego forum udało mi się to rozwiązać. Okazało się, że problemem była wartości rejestru bai PrEnergySumHc1 = 4294967237 czyli bliska 2^32. Po zresetowaniu rejestru wszystko ruszyło. Niestety chyba nie tak jak powinno. U mnie licznik osiągnął wartość 4294967237 po około roku. Nie wiem dokładnie kiedy, ale piec mam 2,5 roku, a od ponad roku miałem problem z odczytywaniem rejestrów Hc. Tak jak już wcześniej pisałem, udało mi się zresetować liczniki, ale ich przyrost dzienny przeraża.W ciągu 18-stu godzin przyrost wynosi 6278832, czyli średnio 348824 na godzinę. Nie ważne już czy to m3, kw czy coś innego. W tym tempie wartość 4294967296 będę miał po 12 312 godzinach czyli po 513 dniach, a trzeba pamiętać, że temperatury są na plusie . Nie jest to chyba normalne.
Czy macie jakiś pomysł dlaczego ten licznik tak szybko przyrasta ?
PS. znalazłem tu ładny opis jak resetować rejestry - może komuś się przyda. Tam też zadałem pytanie.
sensor:
- platform: mqtt
name: Central Heating Pressure
state_topic: "ebusd/bai/WaterPressure"
value_template: "{{ value.split(';')[0] }}"
unit_of_measurement: Bar
name: Central Heating Flow Temperature
state_topic: "ebusd/bai/FlowTemp"
unit_of_measurement: "°C"
name: Central Heating Desired Flow Temperature
state_topic: "ebusd/bai/FlowTempDesired"
name: Central Heating Return Temperature
state_topic: "ebusd/bai/ReturnTemp"
no i najważniejsze, trzeba mieć odpowiedni moduł “gadający” z piecem
jakoś to działa, ale nie mam się za bardzo czym pochwalić jeżeli chodzi i jakiś dashboard.
Pewnie kiedyś to ogarnę, ale narazie nikomu oprócz mnie to nie jest potrzebne
Wpis rozpoczałem, bo martwi mnie tempo przyrostu licznika zużycia gazu/energii
gdzieś w niecie widziełm wpis usera który pisze, ze mu się ten licznik “przekręcił” po 9 latach uzytkowania pieca. U mnie dynamika przyrostu wskazuje na około rok. Wydaje mi sie, że nie jest to normalne i może winna jest zła konfiguracja pieca od strony “instalatorskiej”
Byłbym wdzięczny gdyby ktos pochwalił się doświadczeniem w tym temacie
Edit:
Zrobiłem rano pomiar.
Licznik gazu w ciagu dwóch godzin zarejestrował 1,52m3 pobranego gazu.
Przy współczynniku konwersji 11,17 daje to 16,9784 kW - prawie 17
W tym czasie dwa rejestry wskazały zmianę :