Witam
Mam problem z konfiguracją esp poprzez wtyczkę home assistant.
Problem objawia się tym że przy sprawdzaniu konfiga dostaję info że składnia jest niepoprawna. Gdy np. dodam jakiś pusty znak przed linijką np. static_ip sypie mi już innymi błędami.
INFO ESPHome 2023.8.3
INFO Reading configuration /config/esphome/kotlownia.yaml...
ERROR Error while reading config: Invalid YAML syntax:
while parsing a block mapping
in "/config/esphome/kotlownia.yaml", line 1, column 1:
esphome:
^
expected <block end>, but found '<block mapping start>'
in "/config/esphome/kotlownia.yaml", line 33, column 3:
ap:
^
Siedzę i patrzę ale nie bardzo mogę to rozkminić a to dopiero moje początki z HA i EspH
Mój konfig.
W YAML nie ma pojęcia puste znaki. Tworzysz z wierszy coś w rodzaju drzewa katalogów. Więc każda gałąź drzewa tworzona jest poprzez wcięcia wykonywane za pomocą znaku spacji (tylko spacji !!!) i każdy ten znak ma znaczenie. Wcięcia dla poszczególnych sekcji kodu muszą odpowiadać danej sekcji kodu patrząc w pionie, tworząc kolumny.
@saluo jak zaczynasz zabawę, to warto wspomagać się narzędziem Notepad ++ , masz tam zakładkę składnia i można wybrać YAML, wtedy lepiej widać to, o czym pisze @angler .
Widzę że muszę obczaić ten jezyk yaml.
Prośba. Dasz radę zerknąć mi jeszcze na składnie mojego konfiga bo dalej coś nie halo i pluje. Nie wiem czy jakaś sekcja jest może nadrzędna i wcięcia w dalszej części mam nie takie.
dzięki za wyjasnienie problemu
Podłączę się, bo mam podobny problem, nie jest to mój pierwszy raz z ESPHome i się trochę zaskoczyłem.
Próba instalacji nowej płytki czy walidacji już zainstalowanej rzuca błędem:
ERROR Error while reading config: Invalid YAML syntax:
did not find expected <document start>
in "<unicode string>", line 4, column 1
Mogę podejrzewać ostatnią aktualizację (do wersji 2023.12.3), która u wielu użytkowników (i u mnie) powieliła niektóre encje.
Tylko jak to naprawić, każdy pomysł na wagę złota.
EDIT:
Napisałem posta, zacząłem znów szukać i znalazłem, gdzie był problem:
w pliku secrets.yaml po aktualizacji (lub po dodaniu nowej płytki) dopisały się dodatkowe linie:
# Twój identyfikator SSID i hasło Wi-Fi
wifi_ssid:
hasło do wifi: