Mam wrażenie, że chcesz koniecznie uniknąć tworzenia własnych automatyzacji, licząc na jakąś cudowną integrację, która zrobi to za Ciebie. Niestety, tak się nie da…
Zacznij może od najprostszego ćwiczenia. Przyjmij na chwilę, że:
- termostat nie ma żadnego czujnika temperatury i jest tylko zwyklym zaworem bez żadnej własnej ‘inteligencji’ (algorytmu działania) z jedynym sensorem wskazującym pozycję [ZAŁ] lub [WYŁ].
- masz w pomieszczeniu smartny termometr z jedyną dostępną encją
sensor.termometr_temperatura
- brak w w twojej instancji HA jakiejkolwiek zainstalowanej integracji poza dodatkiem Z2M, skoro masz termostat i termometr Zigbee (nawiasem mówiąc, żadna integracja sama z siebie nie zrealizuje Ci automatyzacji ogrzewania.
- Twoim zadaniem będzie zadbać o stałą temperaturę 22 st.C w pomieszczeniu.
Automatyzację otwarcia zaworu grzejnika musisz stworzyć sobie samemu. Czyli musi ona wywołać akcję otwarcia zaworu pod pewnym warunkiem. Może to wyglądać tak:
alias: Grzejnik OTW
description: "załączenie grzejnika gdy dzienna temp. w pomieszczeniu spada poniżej 22 st.C"
conditions:
- condition: numeric_state
entity_id: sensor.termometr_temperatura
below: 22
actions:
- action: climate.turn_on # otwarcie grzejnika
metadata: {}
data: {}
target:
device_id: climate.zawor_grzejnika
mode: single
Przenalizuj ten kod (np. za pomocą AI), a przekonasz się, że żadne wodotryski z termostatu tak naprawdę nie są Ci do niczego potrzebne.
Niestety, prędzej czy później, format YAML będziesz musiał opanować, bez tego nic w HA nie zrobisz… bo nawet go porządnie nie skonfigurujesz…
Natywny edytor automatyzacji znacznie uprości Ci zadanie. Możesz także posłużyć się Node-red’em (osobiście go uwielbiam), ale tego także trzeba się będzie nauczyć.
Skoro jeszcze nie do końca - jak piszesz - ogarniasz środowisko HA, zacznij od rzeczy najprostszych. Jak wiesz, HA to nie jest zwykła prosta adroidowa apka typu Smart Life czy eWelink, tutaj nic się nie bierze z niczego i dobrze byłoby, gdybyś od początku nad wszystkim panował. Pogoń za encjami, których i tak nie będziesz w stanie wykorzystać, może być nieco frustrujaca i zniechęci Cię do eksploracji pełnych możliwości HA, które jest potężnym narzędziem.
Piszę to wszystko abyś uniknął moich ‘błędów młodości’, gdy w pierwszych tygodniach pracy z HA zachłystywałem się ilością dostępnych integracji i urządzeń, jakie może obsługiwać…
Najważniejsze to czysta, wręcz maszynowa logika i metodyczne działanie ze zrozumieniem celu każdego własnego kroku.
Trochę zboczyłem z kursu, bo miało być tylko o wyborze termostatu… 
Zatem wybrałbym dowolny termostat Zigbee, który (kolejność wg priorytetów ważności):
- jest w pełni zgodny z
Z2M
- pasuje do zaworu grzejnika (lub ma w zestawie stosowny adapter)
- jest cichy i nie spala baterii po miesiącu
- mieści się w założonym budżecie
- jest akceptowalny wizualnie
Żadnych innych parametrów nie brałbym pod uwagę. Tyle ode mnie…
PS: Właśnie skończyłem tłumaczenie integracji Versatile Thermostat, Pewnie wkrótce na HACS pojawi się oficjalnie dostępna polska wersja językowa.