Cześć
W domu mam postawioną automatykę na HA i rejestrator CCTV w raz kilkoma kamerami. Do sieci po wifi i prze skrętkę mam podłączone jakieś 40 urządzeń. Dokładnie widzę, że podłączenie kolejnych powoduje niestabilność i problemy z połączeniami, lagi na pingach i czasową niedostępność niektórych urządzeń itp problemy. Po wyłączeniu kilku wszystko zaczyna działać stabilnie. Jako, że w firmie w której pracuje wymieniali przełączniki na nowsze odziedziczyłem 3 sztuki netgear seria 4100 w gratisie.
Przyniosłem do domu podłączyłem je aby zrobić sobie Vlany i odseparować od siebie poszczególne urządzenia tzn np. w vlanie 10 dodać urządzenia które mają mieć dostep do internetu, w Vlanie30 wrzucić kamery i rejestrator a HA wrzucić do Vlan 10 i Vlan30 bo musi mieć dostęp do internetu i do kamer itd.
Przez cały tydzień siedzę na youtube i oglądam filmy na jak stworzyć te vlany i jak przypisać do danych portów. Na wszystkich filmach w przełączniku netgear jest zakładka “port pvid configuration” w której są pozycje takie jak VLAN Number i VLAN TAG a których w moim przełączniku brak > Zaznaczono na czerwono na pierwszym zdjęciu poniżej.
Pierwsze poniższe zdjęcie przedstawia zakładkę z filmów na których pokazane było jak konfigurować vlan.
Drugie poniższe zdjęcie pokazuje ustawienia mojego przełącznika gdzie nie mam tych opcji.
Przez to, że nie mam tych opcji i nie mogę przypisać kilku vlan do jednego portu nie jestem w stanie użyć tych przełączników. ktoś podpowie mi dlaczego nie mam tych dwóch opcji ewentualnie jak inaczej przypisać te vlan do odpowiednich portów.
P.S. Na dzień dzisiejszy udało mi się spiąć dwa netgeary stworzyć kilka vlanów lecz cały ruch miedzy tymi przełącznikami i tak idzie tylko przez vlan1 i i nie jestem w stanie przypisać tych portów do innych vlanów bo polaczenie mi nie działa.
P.S.2 Na innych forach dotyczących sieli lan nikt nie był mi w stanie pomóc dlatego wrzuciłem ten problem tutaj może ktoś co…
Nie znam się kompletnie na VLAN, ale nie jest normalnym zachowaniem jeśli przy tak małej ilości użądzeń w sieci masz problemy z jej działaniem. Tu raczej winny jest router, a może brak AP i dokładanie kolejnych warstw w sieci tylko, chyba pogłębi problemy. A może to wina konfiguracji, z całą pewnością 40 rządzeń w sieci i parę kamer nie powinno stanowić żadnego problemu.
Jeden interface sieciowy (albo “subinterface”) może być przypisany tylko do jednego do VLANu, watpie, że w HA można takie rzeczy zrobić (a na testy nie ma czasu).
Masz trzy przełączniki (nie wiem po ile portów) ale każdy może być odseparowaną częścią sieci, takim osobnym “VLANem”. To najprostsze rozwiazanie bo wnioskuję, że VLANy (ruch tagowany i nietagowany, itd.) to dla Ciebie nowość.
To ile masz aktualnie przełączników i jakich, ile podsieci routowanych przez jaki router, itd.?
Dziękuje za zainteresowanie tematem
A więc jeśli chodzi o moją sieć to wygląda mniej więcej tak na poniższym rysunku
od lewej Internet wchodzi na WAN Routera. Do do tego routera mam podłączoną jedną kamerę Lan3 i kilkanaście różnego typu urządzeń głownie ESP8266 z odczytami temperatur. Z tego routera z Lan4 idzie na AP środkowe na Lan1
Na tym AP (środkowym) mam po wifi podłączone kolejno z 10 urządzeń oraz rejestrator kamer LAN2, HA LAN3. z LAN4 jest podłączony do LAN1 AP TPLINK.
Ten ostatni AP TPLINK jest w innym budynku gospodarczym i tam:
Wifi - ma kilka urządzeń do automatyki
Do portów LAN2,3,4 są podłączone kamery
podsumowanie
Wszystkie urządzenia mają spisaną bramkę tego pierwszego Netisa (routera 192.168.0.1) i wydaje mi się, że to może być największy problem bo za każdym razem wszystko przechodzi przez port LAN4 pierwszego Netisa, bo to on jest bramą dla wszystkich. (tak mi się wydaje)
Nie jestem w stanie inaczej to popodpinać bo mam te dwie skrętki (zaznaczone na zielono) tak przeciągnięte. Przeciągałem je z 15 lat temu przed remontem i teraz już nie jestem w stanie przeciągnąć dodatkowych (nowe ściany ijuż pozamiatane).
Tak sobie myślę, że gdyby (AP3) TPLINK był podłączony bezpośrednio do Routera (AP1) do portu np. Lan1 to wiele by pomogło.
Dodatkowo gdyby rejestrator CCTV był podłączony do TPLINKa to też było by o wiele lepiej (kamery i rejestrator były by w jednym przełączniku), ale rejestratora nie przeniosę do budynku gospodarczego, bo tam zimą temp minusowa a latem gorąco jak w piekle.
P.S. Wszystko działa w sieci 192.168.0.1-192.168.0.254 a bramą dla wszystkich urządzeń jest AP1 (192.168.0.1)
Brama nie służy do tego, do czego myślisz, że służy…
Kluczowa jest wiedza jak działają w ogóle przełączniki (z ang. switche), a tymczasem gdzieś słyszałeś że “VLANy są dobre na wszystko” i próbujesz to realizować z brakami dotyczącymi podstawowej wiedzy o działaniu sieci…
VLANy tu faktycznie się nie przydadzą.
Dlatego niżej ostro zjechałem z tematu, bo moim zdaniem optymalizacja istniejącej sieci tu ma szanse pomóc.
Nie, bo ruch lokalny idący z kamery do rejestratora w ogóle nie musi docierać do AP1 (skoro rejestrator jest w switchu AP2, a kamery w switchu AP3)
Tu taki jednozdaniowy skrót wiedzy o ARP oraz tablicach MAC - w każdym switchu (nawet takim prościutkim jakie są w tych routerach) - switch zapamiętuje sobie MACadresy urządzeń wpiętych do danego portu i na tej podstawie kieruje odpowiednio ruch na poszczególne porty.
Uważam, że problem dotyczy konfiguracji lub możliwości technicznych poszczególnych AP (chodzi mi o faktyczne AP w tych urządzeniach które masz i akurat sobie je tak nazwałeś…)
Masz tylko 6 klientów podłączonych przewodowo jak rozumiem, czyli reszta to WiFi…
AP1 (tak jak i każdy pozostały) tak naprawdę składa się z kilku funkcjonalnych elementów - routera, switcha i faktycznych AP
Można powalczyć z tym WiFi, ale nie mam dość czasu teraz.
Zastanowię się potem jak optymalnie wykorzystać sprzęt, który masz.
Ale potrzeba DUŻO więcej informacji o klientach i jakiś plan sytuacyjny (sensowny plan budynków tj. taki by było wiadomo jak jest z zasięgami - ściany nośne narysuj odpowiednio grubsze zaznacz drzwi i okna, może masz projekt budowlany? - to jest świetny podkład do rysowania, no i miejsca instalacji AP i poszczególnych klientów WiFi).
Model tplinka?
Fabryczny firmware czy jakiś projekt otwarty?
Masz też Zigbee czy 2.4GHz można wykorzystać w pełni?
tu widzę wielkiej nadziei nie ma, bo to najtańszy szrot na Realteku, ale próbować można… (generalnie zasoby jakieś minimalne ma, ale soft tylko fabryczny i producent nawet się nie wysilił na choćby jedną aktualizację) będziesz miał dużo roboty ze screenshotami, bo ten model jest obecnie totalnie bez dokumentacji…
porty gigabitowe są, każdy AP jest na osobnej karcie sieciowej (pozytywnie)
Piszesz o światłowodzie, to masz router wpięty przez jakiś mediakonwerter? czy przez modem operatora (konfiguracja WAN).
Czytam między wierszami
i się zastanawiam czy w ogóle masz prawidłowo skonfigurowany serwer DHCP na routerze który nazwałeś AP1 skoro wpisujeesz bramę “z palca” na reszcie urządzeń (swoją drogą jeśli taka przychodzi z DHCP, to jest jak najbardziej OK, bo ten router jest bramą do internetu).
M4100 manual
M4100 specyfikacje
Konkretne modele tych switchy Netgeara?
Da się w nich całkowicie wyłączyć VLANy, ale nie wiem czy warto je używać do czegokolwiek.
Taka porada na dzień dobry odnośnie 2.4GHz
zazwyczaj należy usytawić kanał szerokości 20MHz, ustawiony statycznie (czyli żaden AP ma sobie sam nie wykrywać automatycznie częstotliwości)
dla 20MHz użyj dla każdego AP innego kanału jednego z 1, 6 i 11
ALE kluczowe ustawienia WiFi będą zależały od tego co odpowiesz, ale zazwyczaj jeśli zasięgi AP się pokrywają i nie masz sąsiadów z “rozkręconą” mocą radia (jakiś skan eteru z miejsca montażu każdego AP oraz najdalszych od nich urządzeń WiFi też się przyda) to optymalne jest 20MHz.
Jeśli zasięgi się nie pokrywają można pomyśleć o 40MHz (ale wtedy w całym paśmie w zasadzie do wyboru są tylko 2 niepokrywające się kanały), więc zasięgi przynajmniej 2 AP powinny nie nachodzić na siebie (wtedy oba mogą pracować na wspólnym kanale, a ten trzeci na jakimś który nie będzie ich zakłócał)
Tu można też kwestie rozwiązać nieco inaczej, wtedy jednak jest sporo rzeźby w ESPHome (można definiować więcej niż 1 SSID i ustawić priorytety) w innych firmware niestety nie widziałem takich możliwości… a nie napisałeś w sumie co używasz…
Potrzebne info o możliwych klientach 5GHz (wszystko co może działać na 5GHz byłoby dobrze wywalić z 2.4GHz! lub chociaż ustawić by 5GHz było preferowane)
Kolejna kwestia - bitrate streamów z kamer? oraz jaka prędkość połączenia się zestawia stabilnie na “prawej zielonej skrętce” (to 1Gbs czy 100Mbs)? - nie wiadomo co za tplink, wprawdzie 10 lat temu (wiek sieci wywnioskowałem po modelach Netisów, ale skoro tp-linka wywaliłeś do stodoły, to mógł być znacznie starszy) już sporo sprzętu SoHo obsługiwało 1Gbs, to wcale nie jest oczywiste co tam masz.
Sprawdź jakość tych kabli LAN. Też wydaje mi się że 40 urządzeń to dosyć mało i lagi na pingach w LAN to coś, czego być nie może No i czy po zamianie oryginalnych switchy na te Netgear coś się zmieniło? Jak nic, to switche nie są winne. Tym kamerom bym się przyjrzał na początku.
Edit - te Netgeary wyglądają na typowo “firmowe” rozwiązania. Ciągną 18-50W (max, w zależności od wersji). 3 takie to 50-150W ciągłej mocy. Osobiście wybrałbym coś mniejszego
Trzeba każdego urządzenia puścić pingi sprawdzić czy w sieci nie giną pakiety.
ping -t 192.168.1.100
Co do VLAN https://www.youtube.com/@TechGlobuz/videos
@artpc Zajrzałem na ten kanał i to jakiś fan Mikrotika
Jakkolwiek moim zdaniem żadne VLANy tu nie mają realnego zastosowania.
Kluczowe są za to parametry skrętki na rysunku na zielono (czy 1Gbs działa stabilnie na niej), ale w ogóle tu jest za mało konkretnych informacji, więc czekam aż OP udzieli kilkudziesięciu odpowiedzi na te kilkanaście pytań które zadałem wyżej (a może uda się mu przygotować plan sytuacyjny?).
Tu być może przydadzą się możliwości sprzętowe tych Netgearów - serie biznesowe od wielu lat mają testery kabli (te nowsze łącznie z możliwością pomiaru odległości do miejsca uszkodzenia reflektometrem).
Bo moja teoria opiera się na 2 przesłankach
- eter nie jest z gumy i trzeba nim rozsądnie zarządzać, bo urządzeń bezprzewodowych jest przytłaczająca większość
- może są jakieś mniejsze lub większe błędy w konfiguracjach (a zgaduję, że konfiguracje nie są zoptymalizowane w odpowiedni sposób - bo i z najtańszego sprzętu można próbować coś wycisnąć byleby się to opierało na rozsądku)
Zacznijmy od konca, jak chcesz zeby HA rozmawial z wiecej niz jedna siecia to musisz mu dodac kilka kart sieciowych, fizycznych lub wirtualnych w zaleznosci od instalacji. Kazda z kart sieciowych podlaczasz pod inna siec i jedna z nich wskazujesz jako siec glowna. Co wazne w zaleznosci od tego jak jest siec skonfigurowana i czy masz karty sieciowe fizyczne czy wirtualne to w innym miejscu moze byc potrzbne ustawienia numeru vlan.
To dosc skomplikowany temat.
Jesli chodzi o wydajnosc sieci, jesli masz jedna siec z jedna adresacja i Ci po podlaczeniu jakiejs ilosci urzadzen siec przestaje sie wyrabiac to moze byc zwiazane z faktem ze ktores urzadzenie sieciowe sie nie wyrabia pod wzgledem oblugi ilosci pakietow jakie przelatuja przez dany port. Jesli masz wiele sieci vlan to moze to wynikac z tego ze ktores urzadzenie zaczyna nadawac multikastowo i zawala siec pakietami.
Patrzac na rysunek to takie szeregowe laczenie switchy jest kiepskim rozwiazaniem. Taka wzorcowa konfguracja sieci powinna miec brame/router do ktorego podlaczasz switcha lub jesli ma wbudowanego switcha to do niego wpinasz kazdy switch (czyli robisz polaczenia rownolegle) i wtedy to z grubsza zadziala.
Vlany - mieszanie switchy zarzdzalnych z ustawionymi vlanami na portach z niezarzdzalnymi konczy sie zazwyczaj odcieciem od kawalka sieci, poniewaz proste switche moga nie obclugiwac ramek tagowanych i je oleja (tu juz trzeba sprawdzic dokumentacje urzadzenia).
Podsumowujac majac te duze switche wez podlacz do portu 1 router AP1, do portu 2 AP2, do portu 3 AP3, pozostawiajac siec w jednej adresacji i bez vlanow. Wszystkie porty na switchu ustaw jako “trunk” (czyli akceptujace wszystkie typy sieci vlan i nie).
To zweryfikuje stabilnosc sieci.
Jesli wszystko zadzialaa to na osobnych portach czyli np jadac od konca 24,23,22 i tak dalej, podlacz kamery i ustaw dla tych portow vlan 30 i np adresacje 10.10.30.x/24 wtedy te kamery beda pracowac w osobnej sieci vlan.
Jesli masz np HA na proxmoxie to dodaj do wirtualki sieciowke i otaguja ja w proxmoxie vlanem 30 i w HA ustaw jej adres np 10.10.30.2/24. To pozwoli HA skomunikowac sie z siecia kamer.
I na koniec uwaga jesli otagujesz na switchu jakis port vlanem i do tego portu podepniesz niezarzdzalnego switcha lub access point to wszystkie urzadzenia podlaczone do tego switcha lub AP stana sie czescia tego vlanu.
PS. jesli te netgeary maja porty sfp+ to sa one 10gbitowe mozna wtedy te switche spiac swiatlowodem jako porty typu uplink tylko ustaw na switcha priorytety STP 0 dla pierwszego za routerem, 4096 dla drugiego i tak dalej poniewaz inaczej siec nie bedzie parawidlowo dzialac.
Powodzenia
Nie da się co zostało juz opisane:
Sieć wcale nie jest duża, przypuszczalnie duży ruch będzie z “budynku gospodarczego” do “parteru” z powodu przesyłania obrazy z 3 kamer do rejestratora. Łącze miedzy “parterem” a “pietrem 1” może być obciążone ruchem klientów Wi-Fi jeżeli korzystają z aplikacji typu streaming (Netflix, YouTube) w wysokiej jakości. Jeżeli zielone linki zestawiły sie faktycznie na 1Gb to nie powinno być problemów. Kolejnym problemem mogą być same APki zitegrowane z routerami - ich wydajność przy dużej liczbie klinetów, do weryfikacji.
Kilka lat temu podjąłem decyzję, że oddzielam Wi-Fi od routera czyli do Wi-Fi stosuję APki - Ubiquity, do routingu i switchingu podstawowe urządzenia typu router, od tego czasu zapomniałem o problemach w sieci - wiem, “kto bogatemu zabroni” ale inwestycja zwróciła się bezproblemowym działaniem. @dudikof157 moja propozycja:
na testy w miejsce urządzenia na parterze dajesz switcha i dedykowanego APka, potem to samo możesz zrobić na pietrze 1 - wyłącz Wi-Fi w routerze, podłącz APka, w budynku gospodarczym zostawiasz najbardziej wydajny router z Wi-Fi.
Co sie nie da? A od czego są łaczniki rj45?
Przeciez siec to tak kluczowy element ze albo sie robi raz a dobrze albo ma sie wieczne problemy i potem dziwi ze cos nie dziala
Mamy pewne niezrozumienie, wpis @dudikof157 zrozumiałem jako:
z piętra 1 - jedna skretka na parter, z tego parteru - jedna skrętka do budynku gospodarczego czyli brak możliwości jednoczesnego bezpośredniego połączenia budynku gospodarczego i parteru z pietrem 1 (w gwiazdę, jako centralnego punktu wymiany ruchu bo tam jest ISP).
Nie uważacie, że najlepiej poczekać na odpowiedzi OPa wątku.
Kamery w/g rysunku są połączone skrętką więc do stodoły/gospodarczego chyba wcale bym nie wrzucał tego routera w którym jest najlepszy AP.
Switche Netgear ze złomowania (o ile to wersje 1Gbps w co szczerze wątpię, ale kto wie?) można wykorzystać do testów obu skrętek, bo już ta generacja ma (nie wiem czy w każdym wykonaniu!) na każdym wbudowanym porcie tester z reflektometrem. Na wkładkach GBIC nie ma (a przynajmniej tak kojarzę).
Poza konkurencją @dudikof157 jaka wersja firmware w tych switchach?
Dlatego pytałem o bitrate i o wynegocjowane prędkości łącza na tych skrętkach, bo niedoświadczeni użytkownicy mają tendencję do ustawiania zbyt wysokich parametrów kamer w stosunku do realnych możliwości infrastruktury i rzeczywistych potrzeb.
(choć póki co zakładam optymistycznie 1Gbps, ale faktów nie znamy)
Sądzę, że wystarczy sensownie zagospodarować eter i problemy się rozwiążą.
Znów niezrozumienie , to co przedstawiłem to ciag zdarzeń w kolejności, na końcu testów zostaje stary niewykorzystany sprzęt, najlepsze tych urządzeń zostaje uruchomione w budynku gospodarczym.
Nawet w 20-letnich szrotach routerów WiFi SoHo wydajność switcha jest wystarczająca na takie potrzeby jak są wstępnie opisane (Netisy szacuję na 10 lat, tu jeszcze mała dygresja - po tylu latach nieprzerwanej pracy zdarza się, że tor zasilania wymaga remontu - zasilacze i kondensatory elektrolityczne, to dość krytyczne elementy), więc zupełnie nie rozumiem idei najlepszego sprzętu w stodole, skoro kluczowe obciążenie jest zasadniczo zawsze w domu. Tak samo nie widzę powodu do używania tam najlepszego AP (kamery które są w/g wstępnych danych kluczowym obciążaniem w pomieszczeniu gospodarczym nie są połączone bezprzewodowo).
Może coś przegapiłem lub nie doczytałem!, ale załóżmy, że złomowane switche są 1Gbps, a obecny tplink nie, to wtedy owszem można wrzucić Netgeara do stodoły by zapewnić 1Gbps (o ile kable są OK).
Generalnie to jakiś pomysł na wykorzystanie Netgearów może się pojawi (tylko czy ich używanie w ogóle ma sens? - jak słusznie zauważył @Maurycy taka “przemysłówka” jest prądożerna).
A sam wątek wygląda jak zarzutka wrzucona przez OPa , bo na razie dyskutujemy sami ze sobą, a wystarczających danych do oszacowania problemu brak.
Mam wrażenie, że kolejny raz psujemy komuś plan, który już obrał i zaczął wdrażać, plan na usuwanie skutków problemów. A po serii pytań okazuje się, że można poszukać rozwiązań na przyczyny tych problemów i wcześniejsze wysiłki okazują się zbyteczne. Więc teraz trzeba dać OP trochę czasu aby przetrawił nową, dużą partię zagadnień i może jeszcze się odezwie, aby walor edukacyjny tego tematu pozostał z prawidłową płętą dla innych. Ale tytuł, już teraz nie pasuje do poruszanych tu zagadnień.
Cześć
Na początek bardzo dziękuje za zainteresowanie tematem.
Jako, że miałem w domu chwile wolnego (dziecko na feriach poza domem) postanowiłem podłączyć te netgear-y i trochę inaczej popodpinać tą sieć.
Poniżej nowy schemat sieci.
Po podłączeniu tych Netgear-ów będę chciał kilka urządzeń (Inwerter Fotowoltaiczny Fronius i Inwerter Huawei) przepiąć z wifi na LAN, bo teraz mam wolne porty w przełączniku. Wcześniej ich nie podpinałem, bo wydawało mi się bezpieczniejsze połączenie po wifi w razie burzy. Po Waszych uwagach załączyłem w obu AP sieć 5GHz i co mnie zaskoczyło byłem w stanie oba laptopy, dekoder Netflixa, Tablet i większość telefonów połączyć z tą siecią, więc te wymienione urządzenia zeszły z 2,4GHz
Przestawiłem także AP na parterze do pomieszczenia pod schody tak a żeby było bardziej środka domu. Zmieniłem siłę sygnału wifi obu AP z 100% na 75%. Po przestawieniu AP2 bliżej środka domu przerzuciłem kilka esp8266 z AP1 na AP2, bo to z AP1 była większość urządzeń połączona dotychczas po wifi.
Odpowiadam na pytania
1. Model TPLink to TL-WR841N i posiada oryginalne fabryczne oprogramowanie. Teraz po podłączeniu Netgeara TPLINK ma tylko 3 urządzenia podpięte po wifi 2xESP8266 do odczytu temperatur prądów napięć itp i Inwerter solarny
2. Konwerter światłowodowy to Halny model HL-1GB, skonfigurowany przez usługodawcę i ja w nim nie grzebię (nie chce czegoś poprzestawiać), poniżej zrzut ustawień
3. Router Netis raczej jest dobrze skonfigurowany, bo działa już z 10 lat i wcześniej nie było problemów.
4. Większość urządzeń ma wpisaną adresacje z ręki a z DHCP korzystają tylko telefony i laptopy (urządzenia które łącza się z innymi wifi poza domem)
5. Netgear w domu to model M4100-26G GSM77224v2h2 a ten w stodole M4100-D0-POE z najnowszym oprogramowaniem, bo udało mi się je jakoś uaktualnić.
6. W netgearach przywróciłem ustawienia fabryczne więc nie ma w nich załączonych Vlan-ów
7. Oba AP mają ustawioną szerokość kanału na 20MHz przy 2,4GHz i AP1 ma ustawiony kanał 1, AP2 kanał 6, a zigbbe z HA kanał 11 (zasięgi AP1 i AP2 na pewno się w jakimś stopniu pokrywają) Ap3 w stodole nie liczę, bo nie widzę go w domu.
8. Sąsiady mieszkają 100m ode mnie więc ich wifi nie zagląda mi do domu
9. Do ESP8266 jest wgrane oprogramowanie EASYESP które czyta temperatury z czujników napięcia prący moce itp. z modułu PZEM04T
11. Bitrate kamer nie zmieniałem i działają na standardowych ustawieniach.
12. Jeśli chodzi o pobór prądu przez Netgeary to mnie nie boli, bo z fotowoltaiki mam tyle nadwyżki że hoho (netmetering)
13. Po podłączeniu dwóch netgearów pomiędzy domem a stodołą zestawiło się łacze 1GBs a wcześniej na tplinku było 100MBs
14. Niestety nie widzę lub nie umiem uruchomić takiego testera kabla a którym mi piszecie w tym przełączniku.
15. Żadnych optymalizacji nie zakładałem w moich urządzeniach, bo się na tym nie znam
16. Temat Vlanów sobie chwilowo odpuściłem po waszych namowach
17. Tak jak mówiłem wcześniej te dwie główne skrętki miedzy urządzaniami są tak przeciągnięte i już nic z nimi nie zrobię
Podsumowanie.
Po podłączeniu tych Netgearów i zestawieniu się domu ze stodołą łacza 1Gb teraz już się tak nie boje że to łącze będzie wąskim gardłem. Przepięcie wszystkich urządzeń (Laptopy, Telefony, Netflix i Tablet) które potrzebują dużych przepustowości z sieci 2,4GHz na 5GHz też powinno poprawić stabilność sieci. To co mnie jeszcze martwi to:
a. AP1 jest umieszczony za ścianką z karton gipsu na rogu sypialni. Gdyby AP1 stał za telewizorem w sypialni byłby bliżej środka domu i pewnie dużo łatwiej było by mu łączyć się z:
- oczyszczaczem znajdującym się w moim pokoju
- gniazdkiem Tuya znajdujący się tez w moim pokoju (po przekątnej domu)
, ale niestety nie jestem w stanie go tam przenieść
b. Ta skrętka pomiędzy domem a stodołą ma w połowie pod dachem złączkę CAT5e (beczkę w połowie długości) bo dawno nie planowałem, że będę miał AP z drugiej strony stodoły. Musiałem jakoś połączyć ze sobą te dwie różne skrętki. Gdyby to była jedna długa skrętka byłbym spokojniejszy. Teraz będę to testował przez kilka dni i zobaczę czy będzie poprawa. Trudno dzisiaj powiedzieć jednoznacznie czy już jest lepiej i czy pomogło. Testowo odpaliłem Netfixa, youtube 4k na obu laptopach, youtube na telefonie i tablecie i wszystko chodziło bez zacięcia, więc może będzie lepiej. Będę Was informować za kilka dni czy to pomogło.
Bardzo dziękuje za podsuwanie rozwiązań które pozwoliły mi zoptymalizować działanie mojej sieci.
Schemat mojej nowej sieci
Plan mojego domu
Ustawienia mojego Halnego
złączka za pomocą połączyłem obie różne skrętki (pisząc różne skrętki mam na myśli, że są innego producenta)
Wszedłem w ustawienia tego Netger-a i jest taka statystyka
port 2 - podpięty AP3
port 5,6,7 - podłączone kamery
port 10 - łączę pomiędzy stodołą a domem na którym mam podłączoną złączkę lan
Pytanie czy to czasem nie jest statystyka błędów na tym porcie i jak to cholerstwo czytać.
Mam jeszcze taką zakładkę chyba do testowania kategorii kabli podłączonych do tych portów, ale jak to działa ?
Zacznę od końca, potem reszta, bo to naprawdę dużo pisania
To jest właśnie tester kabli, on nie pokazuje kategorii kabla (no to już instalator powinien ogarniać), tylko czy kabel “jego zdaniem” jest sprawny, tj. czy spełnia kluczowe parametry jak utrata sygnału, zwarcia czy przerwy, a jeśli nie to w którym miejscu jest uszkodzenie (jeśli masz jakiś uszkodzony kabel, to podłącz nim coś i się pobaw) reflektometr jest w stanie określić gdzie się sygnał odbija, czyli przybliżone miejsce przerwy w przewodzie - dzięki temu można zlokalizować uszkodzenie w istniejącej instalacji korzystając z nadrukowanej metrówki na kablu.
Jest i statystyka błędów, ale jeden błędny pakiet na porcie 7 to nie jest tragedia przy 50 milionach poprawnych
zauważ słowa w ramkach “bez” i “z”
zielone = OK
czerwone = błędy (w różnych miejscach - na odbiorze, nadawaniu i kolizje ramek, które dla Ethernetu nie są błędami bo błędne ramki są wtedy retransmitowane i dopiero gigantyczne ilości kolizji świadczą o problemach, a masz zero), jak widać nie ma błędów oprócz jednego na 50 milionów z którejś kamery, w ogóle masz ruch daleki od “zapychania” czegokolwiek
niebieskie = broadcasty (jak widać przychodzą w większości z sieci w domu, w stodole jest wręcz cisza) jest ich sporo, ale wciąż są niczym w stosunku do całości ruchu na tym switchu
warto jeszcze zwrócić uwagę na ogromne różnice w ilości danych generowanych przez kamery (to może wynikać bezpośrednio z różnej typowej treści obrazu na każdej z nich, ale też z różnych ustawień, szczególnie jeśli to różne modele)
Generalnie optymalna wysokość instalacji anten AP w pomieszczeniach mieszkalnych czy biurach to zwykle między 1.5m do 2.5m licząc w górę od podłogi - to zwykle umożliwia omijanie większości istotnych dla sygnału przeszkód (trzeba brać pod uwagę, że sprzęt AGD czy RTV i ogólnie metalowe przeszkody jak szacht z rurami, czy woda - duże akwarium, stanowią zwykle przeszkody, które warto uwzględnić jeśli są na drodze sygnału.
Więc montaż na wysokości podłogi może być nieoptymalny (i kusi dzieci).
Wszystkie antenki powinny być ustawione pionowo (dzięki temu kluczowa wiązka sygnały rozchodzi się poziomo dookólnie).
Redukcja mocy ma sens jeśli masz za duży zasięg w stosunku do potrzeb.
to wiesz najlepiej sam, ale tanie AP zwykle nie są w stanie obsłużyć naraz za dużej liczby klientów, więc sensowne rozłożenie ilości klientów bezprzewodowych na poszczególne AP w miarę po równo ma sens (jeśli nie będzie się to wiązało zogorszeniem zasięgu)
ścianka z G-K nie ma większego znaczenia, ale jeśli masz możliwość umieszczenia obu AP mniej więcej w centrum to jest to dość optymalna lokalizacja sugerując się tymi planami (tak jak ten powieszony w okolicach TV, a lepiej nad nim, bo sam TV może być istotną przeszkodą ale to już sprawdzisz sam)
wersja sprzętu (mimo tego samego modelu różne wersje to całkiem różne routery wepchnięte do takiej samej obudowy) i softu?
zwykle nie ma tam nic do grzebania
to o niczym nie świadczy, może źle to ująłem, że konfiguracja jest błędna, ale może być nieoptymalna
(chociaż aż się ciśnie na usta takie powiedzonko, czy wręcz przysłowie z działów IT - “jest nieskończenie wiele poprawnych konfiguracji sieci i nieskończenie razy więcej od nich konfiguracji niepoprawnych” ;D)
I pula DHCP się nie pokrywa ze statycznymi IP?
zajrzę w specyfikacje później, ale jeśli masz kamery z PoE to chyba sensowne posunięcie
Głowy sobie nie dam uciąć, ale raczej domyślnie mają skonfigurowane 2 VLANy, a nie wiem czy domyślnie włączone (tz. musi być 1 VLAN zarządzający, a domyślnie ma numer 1, więc się go nie da wyłączyć)
1 to zarządzający = taki VLAN bez VLANu
2 - dla telefonów VoIP
uaktualnić firmware to by wypadało w każdym z nich
a sama aktualizacja nie jest za bardzo intuicyjna, bo one mają dual boot
ale na 100% to jest dobrze opisane w instrukcji
a że to modele niewspierane to raczej nie będzie już żadnych nowszych aktualizacji, więc jeśli stwierdzisz że najnowsze firmware jest OK to za arę dni proponuję zaktualizować też drugi slot
tak się składa, że numeracja kanałów WiFi i Zigbee ma się do siebie nijak
(11 kanał Zigbee jest na początku 1 kanału WiFi)
więc moja propozycja jest taka by używać wyłącznie WiFi na 20MHz kanale 6 i 11 na obszarze gdzie masz Zigbee na kanale 11 (jeśli stodołą zasięgowo się nie pokrywa z domem i nie masz tam Zigbee to może być kanał 1, jeśli masz Zigbee to 6 lub 11 - ten który będzie słabszy z tych dolatujących z domu)
poza konkurencją (trochę za mało informacji o tych Netisach, tj. brak skrinszotów z istotnych miejsc menu), ale prawdopodobnie możesz ustawić dla 5GHz kanał 80MHz i zalecałbym użyć kanały 42 i 58 (mogą w menu mieć niepoprawne numery tj. takie same jak dla 20MHz i wtedy to by były 36 i 52, to już sam złapiesz orient) nie warto ustawiać kanałów powyżej 100 jeśli nie ma takiej potrzeby (bo wtedy na rozruch prawidłowo skonstruowanego AP czeka się koło 10 minut)
na ESPEasy to się nie znam, ale wydaje mi się, że się nie da skonfigurować alternatywnych SSID (tak jak w ESPHome gdzie można wybrać kilka sieci i ustawić im priorytety), ale to przynajmniej ułatwia konfigurację - wystarczy mieć ten sam SSID na wszystkich AP 2.4GHz i jakiś inny dla AP 5GHz (to tak dla wygody używania), bo jeśli chcesz rozłożyć sprzęt w/g SSID na poszczególne AP to zrobisz jak uważasz za stosowne.
to moim skromnym zdaniem te kilka kamer nie byłoby w stanie zapchać łącza 100Mbps (tak w ciemno - bo nie podałeś żadnych parametrów)
z tym nie dyskutuję, jak masz z czego zasilać to twój wybór
Sądząc po samym modelu ten TP-Link ma tylko i wyłącznie porty 100Mbps więc nie ma cudów - link nie mógł się zestawić wyżej niż najsłabsze ogniwo
taka uwaga 100Mbps to NIE 100MB/s (bo 100MB/s=800Mbps) to samo z tą wyższą prędkością 1GB/s to nie 1Gbps, tylko 8x więcej…
kamery też mają bitrate zwyczajowo podawane w Mbps a nie MB/s (chociaż dla rejestratora może być też podana jakaś wartość określająca zajętość dysku na godzinę itp.)
znalazłeś, bo jest właściwy obrazek, ale aby działał do portu musi być wpięty kabel
jeśli jest invalid cable type na pustym porcie i bez powodu , to może port jest uszkodzony (no chyba, że wpiąłeś tam niewiadomo-co i nie podłączone z drugiej strony), pusty port powinien zgłaszać coś w stylu No Cable, ale to stara generacja może było inaczej - dojdziesz organoleptycznie
można testować kable w trakcie pracy - co najwyżej pojawi się kilka błędów w transmisji.
Teoretycznie jest detekcja pętli, ale raczej nie podpinaj kabli tak by sygnał mógł pójść w pętli (tj. kabel który się zaczyna i kończy w tym samym switchu albo 2 równoległe kable między 2 switchami bez odpowiedniej konfiguracji portów)
Może coś dodam z własnego doświadczenia, otóż, miałem podobnej klasy router tplinka jak Twój i powiem tak, gdy dochodziło do 20 urządzeń w sieci to router nie wyrabiał. Objawiało się to tym, że urządzenia się zawieszały, internet mulił, itd. U mnie pomogła wymiana routera na coś nowszego. i problem został rozwiązany.
Może i ja coś dodam, ten tplink to tu robi za AP, czyli wcale nie jest kluczowym elementem sieci, ale przy podłączonych do niego ponad 20 urządzeniach WiFi istotnie być może mógłby być problem z jego klientami, tyle, że z planów sytuacyjnych ne wynika co tam jest podłączone bezprzewodowo obecnie (ale w pomieszczeniu gospodarczym czy tam stodole to się nie spodziewam 20 klientów bezprzewodowych).
Druga kwestia jest też taka, że nie wiadomo czy firmware jest najnowsze z możliwych (ani co to za sprzęt, bo pod tym oznaczeniem modelu chyba były 2 radykalnie różne konstrukcje), dla niektórych wersji istnieje alternatywne oprogramowanie i przynajmniej w kilku kwestiach jest lepsze od fabrycznego (uwaga może oczywiście być i gorsze).