Posiadam RPi 4 (4GB), na którym stoi HA oraz drugie RPi 4 (8GB) z systemem Ubuntu i podłączonym wyświetlaczem WaveShare 13.3". Chciałbym jakoś dobrze to ze sobą zintegrować i na tej drugiej malinie zrobić fajną centralkę w postaci WallPanel.
Na chwilę obecną wygląda to tak: Ubuntu z włączoną przeglądarką w trybie pełnoekranowym (powiem, że wszystko działa dobrze i tak mogłoby nawet zostać). Chciałbym poznać jakieś inne wasze rozwiązania/pomysły, co można by było tutaj zrobić. Może znajdą się jakieś ciekawsze rozwiązania, które przyniosą ze sobą dodatkowe korzyści.
Mam też kilka pytań:
Jeżeli zostawiłbym to w takiej konfiguracji jak teraz, to w jaki sposób zarządzać wyświetlaczem? Chciałbym, żeby w ciągu dnia chodził cały czas, a na noc się wyłączył i był możliwy do wybudzenia dotknięciem palca.
Czy mogę w jakiś sposób zintegrować malinę z wyświetlaczem z tą drugą, która posiada HA? Chodzi tutaj bardziej o jakieś zarządzanie nią przez HA - tylko nie wiem, czy coś takiego jest wykonalne
Zachęcam do dyskusji, jestem otwarty na różne rozwiązania.
Musisz przejrzeć specyfikacje WaveShare 13.3 czy pozwala na jakiekolwiek sterowanie z lini komend, web. W przypadku Tabletu z androidem nie ma problemu istnieją oprogramowania które pozwalają sterować ekranem i są zintegrowane z HA przez mqtt, template, curl i obsługują wybudzanie ekranu z kamery, mikrofonu lub przez utworzone encje w HA.
Ad.1) Oczywiście da radę zarządzać ekranem przez cron - włączyć w nocy tryb wyłączania ekranu. Przy dotknięciu panelu włączy się (panel dotykowy zachowuje się jak myszka,touchpad,etc.).
Ad.2) Np. przez integrację “Command Line” - za pomocą ssh. Inne rozwiązanie to extender hdmi+usb to IP, Twój panel byłby bezpośrednio podłączony do RPi z HA. Nie potrzebna byłaby wtedy malina przy panelu, ale wada do koszt extenderów.
Ekran to ekran, więc obsługą zajmuje się system https://www.raspberrypi.org/forums/viewtopic.php?t=281523
w Ubuntu być może jest nieco inaczej (zapewne vbetool można użyć).
A digitajzer jak już wspomniano jest urządzeniem HID (i zachowuje się z grubsza jak mysz).
Ja mam rasberry z Kioskiem i w trybie kiosku niestety nie działa żaden wygaszacz ekranu, jak go “opuszczę” wygaszacz od razu działa jak trzeba. Nie wiem jak zrobić aby kiosk był widoczny ale jak by na 2 planie.
No ale chyba ten swój tryb kiosku oparłeś na jakimś tutorialu?
Daj linka, to może tam ktoś znajdzie przyczynę (ale jak pisałem wyżej - w najpopularniejszych instrukcjach za brak wygaszania odpowiadają te 3 komendy).
Jeśli coś można wyłączyć, to można to i włączyć… https://www.x.org/archive/X11R7.5/doc/man/man1/xset.1.html
A jakaś komenda, która wygasi ekran? np.
po czasie xset s 30 60
albo od ręki xset dpms force standby
czasem jest potrzebna sztuczka z komendą sleep aby enter nie wybudził
Można też podejrzeć co masz aktualnie ustawione xset q
PS zakładam, że masz typowy ekran hdmi i używasz okien x11.
po tym ostatnim zabiegu nie mogę połączyć się poprzez VNC ale nie jest to problem.
Problemem jest to, że nie działa wygaszanie ekranu. Ale jak zamiast strony z HA wsadze wp.pl czy inną wygaszacz działa. Czemu?
OK. Więc zrobiłem tak, że wywaliłem animacje i działa super.
Pytanie dodatkowe - czy jest jakieś magiczne polecenie które np. po wykryciu ruchu przez czujkę ruszy delikatnie myszką? Chodzi mi o to aby monitor się włączył jak zobaczy ruch aby pokazać obraz z kamerki.
Tak pomyślałem, że ruch myszki i 1 pixel by mógł uruchomić ekran bo nic innego mi nie przychodzi do głowy.
Wracam do tematu kiosku, jakiegoś panelu HA do salonu, zakupiłme, Raspberry Pi 3 model A+ z WiFi 2.4 i 5 GHz oraz Bluetooth 4.2 - cena 159 zł - pytanko czy pociągnie czy 4 jest potrzebna. Teraz zakup wyświetlacza , szukam cos 10 calowego… moze macie jakieś już rozwiązania.