Witajcie.
Mam osuszacz jak w temacie, którym da się jakkolwiek sterować przez aplikację Tuya. Chciałbym go jakoś podpiąć do HA, ale jedyne co widać po sparowaniu i wyświetleniu w HA to włącz/wyłącz - żadnych sensorów czy ukrytych encji do aktywacji.
Czy jest jakiś sposób żeby się do niego dobrać i móc w pełni obsługiwać przez HA?
Poniżej zdjęcia z tego, co widać w Tuya i HA.
Korzystasz z chmury Tuya.
czy LocalTuya
?
Korzystam z tej pierwszej.
Jakiś aktualizacji ze strony Tuya bym się nie spodziewał, nie używam już od dawna chmury tuya ani LocalTuya, więc nie wiem czy zmiana na LocalTuya pozwoli ci bardziej zintegrować twoje urządzenie. Może ktoś kto zmienił z chmury na local odpowie ci czy po zmianie urządzenia zyskują więcej sterowania.
Dzięki.
Spróbuję może jeszcze uderzyć do producenta - może zapomniał zaznaczyć jakiejś opcji
Do producenta? Przecież takie rzeczy produkują fabryki w ChRL do których się nie dobijesz jako użytkownik końcowy, a importer/dystrybutor w większości wypadków ma na to centralnie wylane - sprzedają sprzęt, który działa w jakimś-tam systemie dostawcy technologii (tutaj apka+chmura Tuya/Smartlife, UWAGA - jeśli wymagana jest INNA aplikacja niż te 2 od Tuya, obrandowana dla kogoś, to być może w pakiecie dla brandu jest sztuczna niekompatybilność) i tylko tyle jest obiecywane podczas sprzedaży, no chyba, że w tym konkretnym wypadku sprzedawca reklamował sprzęt jako zgodny z HA, to masz podstawę do zwrotu.
Tuya chyba nie czuje się jakoś mocno zobowiązana do rozwoju swojej integracji w HA (z tego co widziałem kilka lat temu gdy z wielką pompą ogłaszano oficjalną integrację do projektu była przypisana jedna osoba w całym wielkim chińskim korpo i nie wydaje mi się aby się to jakoś radykalnie zmieniło).
Natomiast nieoficjalna LocalTuya jest rozwijana oddolnie przez użytkowników, więc tam wsparcie zależy głównie od popularności danego sprzętu, bo głównie od tego zależy prawdopodobieństwo trafienia wśród użytkowników kogoś przytomnego, kto pomoże w integrowaniu lub dostarczy chociaż deweloperom wartościowe dane diagnostyczne… (i nie chodzi tu o 3 screenshoty na krzyż, tylko minimum jakieś dane debugowania integracji)
ALE
Przede wszystkim zainstaluj tę nieoficjalną integrację i sprawdź co tam uzyskasz.
A czego dzisiaj nie produkują w Chinach???
Masz rację w 100% - nasi importerzy mają niejednokrotnie wywalone na to, co sprzedają - nie raz nie są w stanie udzielić nawet poprawnych informacji nt. specyfiki czy parametrów oferowanego asortymentu. Ale przy odrobinie samozaparcia i poświęconego na poszukiwania czasu, istnieje jakieś choćby iluzoryczne prawdopodobieństwo dobicia się tam, gdzie coś jest robione i uzyskania jakichś informacji - w końcu raczej nikt nie produkuje tego w garażu między polami ryżu. Zobaczymy, spróbować nie zaszkodzi…
Nie w tym rzecz, chcesz uzyskać dane, które są uważane za tajemnicę handlową…