Waste_collection_schedule i kilka lokalizacji - jak to zrobić?

Witam, czy w integracji waste_collection_schedule da się skonfigurować więcej niż jedną lokalizację? Pewnie tak, próbowałem doczytać w dokumentacji, ale za cienki jestem w temacie. Chodzi o to żeby poza główną lokalizacją pobrać też harmonogram odbioru w domku na wsi i zrobić z tego osobne encje.
Jeżeli się da to jak to zrobić?

Pozdrawiam, Grzegorz

Na przyszłość - jeśli się powołujesz na jakąkolwiek integrację czy komponent niestandardowy, to podaj linka do repozytorium/dokumentacji.

Chodzi o to?

kolejne lokalizacje dodajesz tu
Ustawienia → Urządzenia oraz usługi → Dodaj Integrację → Waste Collection Shedule

alternatywnie dodatkowe lokalizacje można dodać przez Dodaj hub w samej Integracji

Tak, chodzi o tą integrację. Dzięki za pomoc. Podstawową lokalizację konfigurowałem dawno temu jeszcze w configuration.yaml, nie wiedziałem nawet że teraz robi się to w interfejsie.

Pozdrawiam, Grzegorz

Większości Integracji (jeśli nawet nie wszystkich) niestety nie można mieć “trochę w YAML i trochę w GUI”, zazwyczaj albo wszystko dla danej Integracji w YAML, albo wszystko w GUI.

Jeśli masz YAML to będzie to lista w tym guście, przykład dla kilku losowych lokalizacji zgodny z dokumentacją

waste_collection_schedule:
  sources:
    - name: warszawa19115_pl
      args:
        street_address: STREET_ADDRESS
    - name: sims_pl
      args:
        owner_id: "OWNER ID"
        town: TOWN
        street: STREET
        house_number: "HOUSE NUMBER"
    - name: ekosystem_wroc_pl
      args:
        location_id: LOCATION

Ale ja bym sugerował przejście z YAMLa na GUI - najpierw trzeba zmigrować pierwszą lokalizację do GUI (nie wiem czy jest możliwość zrobienia tego automatycznie, wątpię, więc usunąć/zakomentować YAML i zrestartować HA potem wyklikać sobie sensory w GUI)

Faktycznie tak jest (u mnie głównym źródłem jest ecoharmonogram_pl), ale w sekcji ‘sensor’ pliku konfiguracyjnego mam dodatkowo:

- platform: waste_collection_schedule
    name: waste_sensor

name: waste_sensor_odpady_bio
    value_template: '{% if value.daysTo == 0 %}dziś{% elif value.daysTo == 1 %}jutro{% else %}za {{value.daysTo}} dni{% endif %}'
    types: 
      - ODPADY BIO
    name: waste_sensor_odpady_zielone
    value_template: '{% if value.daysTo == 0 %}dziś{% elif value.daysTo == 1 %}jutro{% else %}za {{value.daysTo}} dni{% endif %}'
    types: 
      - ODPADY ZIELONE

I tak dalej dla wszystkich rodzajów śmieci. Czy te wpisy będą mogły zostać jeśli zmigruję podstawową konfigurację do GUI? Chyba nie do końca, bo konfigurując sensory w configuration.yaml powołuję się na integrację (waste_collection_schedule) a nie konkretne źródło danych (ecoharmonogram_pl), więc jest potencjalny problem.
Domek na wsi już skonfigurowałem w GUI, źródło pobiera z ‘Kiedy śmieci’. Ale bez takich sensorów jak wyżej.
Aha, i działa w takiej konfiguracji ‘trochę tam, trochę tu’.

Ale GUI nie obsługuje póki co multiple sources wrapper is currently not supported, więc pozostaje skonfigurować to w yaml jak pokazałeś wyżej.

waste_collection_schedule:
  sources:
    - name: multiple
      args:
        SOURCE_NAME: SOURCE_ARGS
        SOURCE_NAME: SOURCE_ARGS
        ...
        # or (can be mixed)
        SOURCE_NAME: 
          - SOURCE_ARGS
          - SOURCE_ARGS
            ...

No cóż używam kilku lokalizacji, ale u tego samego usługodawcy, niestety nie testowałem czy Integracja już obsługuje łączenie różnych dostawców, ale dodałem dodatkowy Hub w GUI i nie skończyło się to nawet ostrzeżeniami.
Skuteczny test wymagałby za dużo pracy (bo wymaga to często znania nie tylko istniejącego adresu ale też innych dodatkowych danych), więc jedynie osoby zainteresowane i mające różnych dostawców mogą to sprawdzić…

Świetnie, ale takie działanie jest niezgodne z zasadami dla deweloperów HA, więc któregoś dnia może się to skończyć w zaskakujący sposób, lepiej skonfigurować od razu i mieć święty spokój w przyszłości (sugeruję skopiować YAML w bezpieczne miejsce i wypróbować dodanie starej lokalizacji w GUI).

Bo w config flow trzeba sobie zaznaczyć czekboksy dodatkowych kroków config flow, to się wygenerują dodatkowe sensory i będziesz miał od groma kroków konfiguracji, ten sam config flow można przejść wielokrotnie jeśli mnie pamięć nie myli, więc można wprowadzać poprawki.