Wifi tez mam blisko. Wprawdzie mam to wszystko zmontowane na stykówce do testow, ale jakies 3tyg temu dziaialo dobrze. W weekend aktualizowalem tylko Twoja biblioteke, o dodana obsluge tej diody. Nie powiem na 100% czy nie bylo takich bledow bo nie mialem uruchomionego logowania,ale odczyty w Home Assistancie pojawialy sie na bieżąco, wiec stawiam ze bylo okej. Odległość wtedy tez byla taka jak teraz, w obrebie mieszkania.
W logach widzę inne telegramy z innych liczników (sąsiadów), a mój sie w logach pojawia tylko jak uda sie zdekodować, w innym przypadku jest error.
Raz mi sie zdarzylo ze error pojawil sie z cyfra 2, a tak to jest z cyfra 1
Chodzi mi o antenę od ESP. Czyli jej odległość od anteny CC1101. Niby jedno to 2,5 GHz a drugie to 868 MHz, no ale zawsze to jakaś moc.
Nie umieszczaj sekcji sensor, i daj log na DEBUG. Będziesz miał wszystkie odebrane telegramy.
Stanu baterii nie możesz odczytać (chyba że sam dopiszesz tę część).
Dobry wieczór.
Ja chciałem tylko zgłosić, że chyba faktycznie miałem uwalony CC1101, bo dziś przyszła mi nowa sztuka, podłączyłem i śmiga. Coś mi tam już wykryło, ale zostawię do jutra i zobaczę przez dzień co wykryje.
Pozdrawiam i dzięki za wcześniejszą pomoc i dzięki też za zrobienie tego komponentu i zaangażowanie
Właśnie zamontowali u mnie wodomierze ISTA Domaqua z odczytem zdalnym.
Jedyne informacje o protokole znalazłem tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3793016.html?utm_source=pocket_reader
Wygląda na szyfrowany telegram, choć niektórzy wspominają o AES=0 więc jest jakaś szansa
Jak przyjdzie do mnie CC1101 mogę odczytać ramki.
Wyglada na to ze z tym błedem “error during decoding” to fałszywy alarm. Wtedy kiedy pisałem, że telegram bardzo rzadko był zdekodowany poprawnie, wynikało z tego że testowałem to późnym wieczorem, i poprostu licznik wtedy nadaje o wiele rzadziej. Teraz mam regularnie telegramy co 3-5 min, zdekodowane poprawnie.
A błąd wynika chyba z tego, że wokół mnie jest duzo urządzeń nadajacych telegramy i pewnie te które są daleko, są źle odbierane (zakłócony telegram) i program nie może poprawnie zdekodować.
Szczepan : dioda działa, poprawiłem tylko odrobinkę kod bo 50ms to za krótko aby zaobserwiwać