Wątek archiwalny - Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) starsze wersje do 1.5.1 włącznie

Wifi tez mam blisko. Wprawdzie mam to wszystko zmontowane na stykówce do testow, ale jakies 3tyg temu dziaialo dobrze. W weekend aktualizowalem tylko Twoja biblioteke, o dodana obsluge tej diody. Nie powiem na 100% czy nie bylo takich bledow bo nie mialem uruchomionego logowania,ale odczyty w Home Assistancie pojawialy sie na bieżąco, wiec stawiam ze bylo okej. Odległość wtedy tez byla taka jak teraz, w obrebie mieszkania.
W logach widzę inne telegramy z innych liczników (sąsiadów), a mój sie w logach pojawia tylko jak uda sie zdekodować, w innym przypadku jest error.

Raz mi sie zdarzylo ze error pojawil sie z cyfra 2, a tak to jest z cyfra 1

Skoro w logach widzisz poziom sygnału, to radio chyba pracuje dobrze. Tak jak pisalrm, przyjrze się temu z bliska jak chłopaki wyślą.

A jak zaczynam zabawę jak odczytać ID nakładki ? Jak zbudować konfig aby wstępnie tylko odczytał ID oraz czy odczytać można też stan baterii ?

Chodzi mi o antenę od ESP. Czyli jej odległość od anteny CC1101. Niby jedno to 2,5 GHz a drugie to 868 MHz, no ale zawsze to jakaś moc.

Nie umieszczaj sekcji sensor, i daj log na DEBUG. Będziesz miał wszystkie odebrane telegramy.
Stanu baterii nie możesz odczytać (chyba że sam dopiszesz tę część).

Doszedł moduł od Jarka. U mnie wszystko śmiga jak ta lala, zarówno na starszym i nowszym wmbus…

A chyba gdzieś ktoś pisał coś że da się odczytywać stan baterii?

Tak, z telegramu apatora - wiadomo które to bity. Ale implementacja albo własna, albo w wmbusmeters (jak się pojawi).

Rozumiem. A jak będzie w wmbusmeter to tutaj też da radę wrzucić do ESPHOME?
A nie myślisz aby swojbwoj component dodad do oficjalnego repo espHome ?

1 polubienie

Już teraz można dodawać. Nie ma wymogu aby było w wmbusmeter. Tylko żeby ładnie to ogarnąć to trochę kod musi być zmieniony.

W takiej postaci - nie.
Po gruntownej refaktoryzacji - może tak.

Dobry wieczór.
Ja chciałem tylko zgłosić, że chyba faktycznie miałem uwalony CC1101, bo dziś przyszła mi nowa sztuka, podłączyłem i śmiga. Coś mi tam już wykryło, ale zostawię do jutra i zobaczę przez dzień co wykryje.
Pozdrawiam i dzięki za wcześniejszą pomoc i dzięki też za zrobienie tego komponentu i zaangażowanie :slight_smile:

1 polubienie

Zainstalowany z Apator 16-2. Wszystko działa ale…
Czy ktoś ma pomysł dlaczego niektóre ramki nie są dekodowane?

Pozdrawiam
Maciej

Coś się rozjechało, nie mam uaktualnionych rejestrów, itp.

btw
Na takie logi w postaci obrazków to na pewno nikt nie zaglądnie. Są ładne kolorowe i na tym kończy się ich funkcja.

1 polubienie

Wrzuć tą nieprawidłową ramkę w postaci tekstu / kodu, bo nie bardzo mi się chce przepisywać :wink:

Ok, wrzucam kawałek jako cytat. Wcześniej nie umiałem tego zrobić stąd screen :wink:

Jak @_Szczepan zrobi aktualizację pliku driver_apator162.cc z wmbusmeters to będzie działać.

Poprawiałem tam ostatnio wielkości poszczególnych pól w ramce.

Parę minut temu poszła aktualizacja jako wersja 1.2.7

1 polubienie

Wygląda na to, że po aktualizacji jest OK. Wielkie dzięki ! :wink:

1 polubienie

Właśnie zamontowali u mnie wodomierze ISTA Domaqua z odczytem zdalnym.
Jedyne informacje o protokole znalazłem tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3793016.html?utm_source=pocket_reader
Wygląda na szyfrowany telegram, choć niektórzy wspominają o AES=0 więc jest jakaś szansa :confused:
Jak przyjdzie do mnie CC1101 mogę odczytać ramki.

Mogę liczyć na pomoc?

Wyglada na to ze z tym błedem “error during decoding” to fałszywy alarm. Wtedy kiedy pisałem, że telegram bardzo rzadko był zdekodowany poprawnie, wynikało z tego że testowałem to późnym wieczorem, i poprostu licznik wtedy nadaje o wiele rzadziej. Teraz mam regularnie telegramy co 3-5 min, zdekodowane poprawnie.
A błąd wynika chyba z tego, że wokół mnie jest duzo urządzeń nadajacych telegramy i pewnie te które są daleko, są źle odbierane (zakłócony telegram) i program nie może poprawnie zdekodować.

Szczepan : dioda działa, poprawiłem tylko odrobinkę kod bo 50ms to za krótko aby zaobserwiwać :slight_smile:

void WMBusComponent::blink_led() {
  if (this->led_pin_ != nullptr) {
    this->led_pin_->digital_write(false);
    delay(1000);
    this->led_pin_->digital_write(true);
  }
}

I git. Będę miał czas to zmienię te 50ms na coś pobieranego z yaml’a.

Możliwe, po to są zabezpieczenia aby śmieci nie były dalej przesyłane.