Wątek archiwalny - Komponent wM-Bus do ESPHome (SzczepanLeon) starsze wersje do 1.5.1 włącznie

@Mdk89 I teraz musisz się podłączyć pod ten port szeregowy na prędkości 115200. Czyli najprościej to uruchamiasz Platformio i z podłączonym ESP po USB klikasz ikonkę wtyczki (na dole po lewo):

O to Ci chodzi ?? Umnie w VS nie mam żadnej wtyczki na dole ekranu ?

Tak, ale musisz mieć tego code z dodatkiem platformio zainstalowanego na komputerze gdzie podepniesz USB do ESP. Nie jako dodatek do HA.

Powaga?
Naprawdę trzeba wytaczać armaty na muchę?
Nie wystarczy zwykłe PuTTY (czy jakikolwiek inny terminal szeregowy)?

Powaga. Na odległość trudno się opisuje co w PuTTy wpisać. :wink:
Dla mnie najłatwiej bo jak się bawię z ESP to zawsze mam Platformio :wink:

Po sugestii @szopen skumałem o co dokładnie chodziło z logami z seriala i odpaliłem putty ale niestety nic nowego nie mam…

Dopiero teraz mnie olśniło że ten Error to z libki odpowiedzialnej za odczyt telegramu. Sprawdź połączenia do GDO, podłącz do innych pinów.

OK ogarnołem podłączenie po przez VS, ale w logach dalej nic nie widać w zasadzie to samo pokazuje co w HA.

Sprawdz polaczenia do GDO. Możesz dać je na inne piny.

Juz przepinałem do D4 D3 i D0 i dalej takie same odczyty są, nic to nie zmienia.

A w yamlu dobrze masz opisane?

esphome:
  name: licznik

esp8266:
  board: nodemcuv2

external_components:
  - source: github://SzczepanLeon/esphome-components@main
    components: [ wmbus ]

# Enable logging
logger:
  level: DEBUG  

# Enable Home Assistant API
api:
  encryption:
    key: "xxxxxxxxxxx"

ota:
  password: "xxxxxxxx"

wifi:
  ssid: !secret wifi_ssid
  password: !secret wifi_password

# Enable fallback hotspot (captive portal) in case wifi connection fails
  ap:
    ssid: "Licznik Fallback Hotspot"
    password: "xxxxxxxxxxx"

captive_portal:
wmbus:
  mosi_pin: GPIO13
  miso_pin: GPIO12
  clk_pin:  GPIO14
  cs_pin:   GPIO15
  gdo0_pin: GPIO5
  gdo2_pin: GPIO4

Bez zdjęcia jak to masz połączone to nic nie poradze. Sam przez 6 miesięcy miałem zamienione GDO miejscami i literówkę w libce a jakoś działało :wink:

Wszystko jest zrobione jak w instrukcji od Mariusz_Woszczyński
instrukcja.zip (323,7 KB)

Wyślij mi to, zobaczę co jest nie teges

Ja mam ten sam błąd. Zdarzy sie, że zdekoduje telegram poprawnie, ale najczęściej jest ten błąd. Np. teraz przez 5-10min tylko raz zdekodował poprawnie.

A może to jest kwestia słabego sygnału radia. Próbowaliście bliżej licznika?
Każdą sztukę przed wysyłką testuję u siebie, więc tym bardziej dziwi mnie że są te błędy dekodowania.
@Mdk89 i @jgrycz podeślą mi moduły, więc zrobię dochodzenie, czy to problem sprzętowy

Jestem w zasiegu co najmnie 3 wodomierzy radiowych, moduł mialem na 48h w pobliżu mojego wodomierza 2-3m, i tylko jeden komunikat się pojawiał (błąd dekodowania)

U mnie zblizenie sie do licznika nie pomoglo.
Pol metra od licznika nadal jest blad dekodowania, raz na jakis czas telegram jest prawidlowo odczytany. Poziom sygnału jaki pokazuje w logach to -46dBm.

Ciekawy case, u mnie nigdy nie wyskoczyło coś takiego, a zbieram dane z ~5 liczników (zarówno jeżeli chodzi o typ, konfigurację jak i odległość).

Każdy kolorowy odcinek to poprawnie odebrany telegram.

Tylko to wszystko po ethernecie. Może WiFi jakoś wprowadza zakłócenia?