Wemos d1 i sterowanie 3 przekaznikami

Witam . bardzo proszę o pomoc w kodzie . Można powiedzieć ze nawet nie raczkuje w temacie pisanie w esphome . potrzebuje zrobić sterowanie 3 przekaźnikami zależnie od siebie wzajemnie . Mianowicie włączenie 1 przekaźnika to włączenie urządzenia następnie po włączeniu przekaźnika 1 następuje zezwolenie włączenia przekaźnika 2 oraz 3 natomiast wyłączenie przekaźnika nr 1 powoduje wyłączenie wszystkich . Do tej pory kombinowałem ale nic z tego nie udało się . Bardzo proszę o pomoc . wiem gdzie szukać ale nie umiem jeszcze sobie z tym poradzic . Z góry dziekuje za pomoc

switch:
  - platform: gpio
    pin: GPIO1
    name: "Włącznik / Wychładzanie"
    inverted: True
    id: relay1

pin: GPIO3
    name: "Grzanie"
    inverted: true
    id: relay2

pin: GPIO4
    name: "Temperatura do 70"
    inverted: True

pin: GPIO5
    name: "4"

binary_sensor:
    pin:
      number: GPIO13
      inverted: False
    name: "pompa"
    device_class: heat

pin:
      number: GPIO12
    name: "Płomień"

# Example configuration entry
output:
    pin:
      number: D8
      mode: output
    id: greenLED

interval:
  - interval: 500ms
    then:
      - output.turn_on: greenLED
      - delay: 250ms
      - output.turn_off: greenLED

WITAM . wydaje mi sie ze musze zastosowac “if then else” lecz nie wiem jak to wstawić.

Z czystej ciekawości: po co Ci miganie tej diody? Co chciałeś osiągnąć?

:wink: sam niewiem poprostu zamiast swiecacej diody pokazujacej zasilanie zrobilem migajaca . Troszke dla nauki lub z nudów :wink:

A jak są załączane te przekaźniki, przez zdefiniowane przyciski czy coś innego? Bo w kodzie nie ma tego co je załącza. Opisz przynajmniej logikę działania tego układu.

Witam .

W home assistant mam sterowania . Nie bardzo wiem o co pytasz. Ten kod to fragment yaml z ESPhome. Przekazniki sa podlaczone pod gpio 1,3,4 i 5 .

Na przyszłość pulse-effect a jezeli to dioda status to Status LED — ESPHome .

Jeżeli tak udostepnisz te przekaźniki to w każdej chwili będzie można nimi sterować w HA a tym samym zaburzać Twoją logikę zależności - automatyzację w ESPHome.

rozumiem tylko co proponujesz? na obecna chwile mam tak porobione . Sterowanie latarniami i wieloma innymi rzeczami . Bardzo proszę aby podpowiedzieć mi jak mogę to usprawnić lub naprawić aby nie wynikały jakieś anomalie . Z góry dziękuje

Odnoszę wrażenie, że nie wiesz o tym, że automatyzację można zapisać w samym kodzie ESPHome konfiguracji urządzenia:

To teraz pytanie, czy chcesz tę automatyzację tworzyć w HA czy w kodzie ESPHome?

Myslamem aby zrobic automatyzacje w samym esp (wemos d1 mini) tak aby urzadzenie bylo by powiedzmy niezalezne .

Logika w ESPHome jest niezależna od HA, mogę wyłączyć u siebie w domu HA i logika na sterownikach ESPHome nadal będzie działać, np. po otwarciu drzwi włącz światło, steruj temperaturą cyrkulacji CWU, itd.
Jeżeli w ESPHome ma być logika na przekaźnikach to w HA powinien być widoczny tylko stan tych przekaźnikow bez możliwości sterowania (on/off).
Przedstawiłeś wyrwany z kontestu jakiś problem, który napotkałeś. Osobiście nie chcę doradzać bo za mało wiem a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wszystkie automatyzacje zwiazane z switch są opisane tutaj Switch Component — ESPHome .

Ujmę to tak, do poczytania na początek (pozornie nie na temat, ale poruszane są tam ważne kwestie)

Witam .

switch:
    pin: GPIO16
    name: "Włącznik"
    on_turn_on: 
      then:
        - output.turn_on: gpio_1
        - output.turn_on: gpio_2
    on_turn_off: 
      then:
        - output.turn_off: gpio_2
        - switch.turn_off: temperatura
        - delay: 120s
        - output.turn_off: gpio_1
    pin: GPIO4
    name: "Temperatura"
    id: temperatura

pin: GPIO5
    id: gpio_4

output:
    pin: GPIO1
    id: gpio_2
    #Grzanie

pin: GPIO3
    id: gpio_1
    #Wychładzanie

binary_sensor:
    pin: 
      number: GPIO13
    name: "pompa"

pin:
      number: GPIO12
    name: "płomień"

Mniej więcej o to mi chodziło :slight_smile:
Bardzo dziekuje za naprowadzenie . Szanuje każdą pomoc i podpowiedz. Bardzo dziekuje
Poprowadzcie mnie jak wpisac aby pokazywal mi status przekazników on/off

2 posty zostały podzielonye na nowy temat: Sensor silników sterowanych przez PWM

W kwestii problemu który był powyżej

mam jeden switch który będzie włączał urządzenie (tylko nie wiem czy musi być gpio wpisane bo włącznika fizycznie tam nie będzie.

(który usunąłeś nie wiem czemu, bo rozwiązanie nie jest finalne w/g założeń) - jest możliwość odizolowania logiki od sprzętu, dla przełącznika to

switch:
  - platform: template