Witam . bardzo proszę o pomoc w kodzie . Można powiedzieć ze nawet nie raczkuje w temacie pisanie w esphome . potrzebuje zrobić sterowanie 3 przekaźnikami zależnie od siebie wzajemnie . Mianowicie włączenie 1 przekaźnika to włączenie urządzenia następnie po włączeniu przekaźnika 1 następuje zezwolenie włączenia przekaźnika 2 oraz 3 natomiast wyłączenie przekaźnika nr 1 powoduje wyłączenie wszystkich . Do tej pory kombinowałem ale nic z tego nie udało się . Bardzo proszę o pomoc . wiem gdzie szukać ale nie umiem jeszcze sobie z tym poradzic . Z góry dziekuje za pomoc
A jak są załączane te przekaźniki, przez zdefiniowane przyciski czy coś innego? Bo w kodzie nie ma tego co je załącza. Opisz przynajmniej logikę działania tego układu.
Jeżeli tak udostepnisz te przekaźniki to w każdej chwili będzie można nimi sterować w HA a tym samym zaburzać Twoją logikę zależności - automatyzację w ESPHome.
rozumiem tylko co proponujesz? na obecna chwile mam tak porobione . Sterowanie latarniami i wieloma innymi rzeczami . Bardzo proszę aby podpowiedzieć mi jak mogę to usprawnić lub naprawić aby nie wynikały jakieś anomalie . Z góry dziękuje
Logika w ESPHome jest niezależna od HA, mogę wyłączyć u siebie w domu HA i logika na sterownikach ESPHome nadal będzie działać, np. po otwarciu drzwi włącz światło, steruj temperaturą cyrkulacji CWU, itd.
Jeżeli w ESPHome ma być logika na przekaźnikach to w HA powinien być widoczny tylko stan tych przekaźnikow bez możliwości sterowania (on/off).
Przedstawiłeś wyrwany z kontestu jakiś problem, który napotkałeś. Osobiście nie chcę doradzać bo za mało wiem a punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Wszystkie automatyzacje zwiazane z switch są opisane tutaj Switch Component — ESPHome .
Mniej więcej o to mi chodziło
Bardzo dziekuje za naprowadzenie . Szanuje każdą pomoc i podpowiedz. Bardzo dziekuje
Poprowadzcie mnie jak wpisac aby pokazywal mi status przekazników on/off