No i dziękuje ślicznie za odpowiedz Czyli pozostaje sklecić coś własnego na bazie Wemos D1 mini + PCA9685 + IRLZ44N. Czy ktoś może rzucić okiem na mój “profesjonalny” schemat, czy dobrze mam to połączone?
@DarkBlizzard87
Zasadniczo schemat referencyjny masz w datasheet’cie
więc na pierwszy rzut oka jest OK, ale na zdjęciu tej płytki, którą planujesz używać widać drabinki rezystorowe
Zauważ że przy 3V ten tranzystor dopiero zaczyna się otwierać
Jeśli o cokolwiek pytasz zawsze wrzucaj linki do danych technicznych, to odpowiadający nie będzie musiał ich szukać.
Z innej beczki, bo datasheet PCA9685 powołuje się w odniesieniu do I2C na specyfikację tej magistrali opisanej w dokumencie UM10204 (warto poczytać przy konstruowaniu sprzętu opartego o I2C)
Ze zdjęcia trudno zrysowywać schemat, ale akurat schemat płytki od Adafuit jest dostępny i uwzględnia właśnie te rezystory 220om separujące bramkę tranzystora
Wysterowywanie bramki tego tranzystora sygnałem w logice 3.3V nie jest optymalne, lepiej byłoby wysterować go w logice 5V (wtedy napięcie na bramce osiągnie optymalną wartość między 4V, a 5V)
ALE do tego jest wymagane zasilanie PCA9685 napięciem 5V oraz zastosowanie konwertera poziomów logiki, bo ESP może pracować tylko z logiką 3.3V na magistrali I2C (z całą pewnością można do tego wykorzystać multiplekser magistral I2C TCA9548A, ale byłoby to strzelanie z armaty do muchy).